Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/indijanka-vegetarijanka

Marketing

101 svjetski junak

Knjiga koju je napisao Simon Sebag Montefiore, povjesničar i publicist. Opsežna je to knjiga na 315 stranica koja prati živote nekih od najpoznatijih junaka iz povijesti. Ipak, ne mogu, a da ne zamjerim autoru što nije u knjigu uvrstio baš nikoga s naših prostora pa čak niti Nikolu Teslu, dok su se ondje našli mnogi političari i vojskovođe. Izgleda da je ipak cjenjenije (da kažem - junačkije) širiti krv i laži nego napredak čovječanstva.

Kako bilo, biografije 101 junaka iz povijesti su obuhvatile najvažnije činjenice iz njihovih života. Neke su zanimljive, neke malo manje. Sumirano mogla bih reći kako ih je većina (ali ne i svi!) imala nekakve poroke, bilo da se radilo o pretjeranom uživanju u seksu s puno partnera, alkoholu, drogama, cigaretama i sličnom. Najviše mi se svidjela biografija Buddhe te priča o Katarini Velikoj i njezinom Potemkinu.

CITAT:

'U samoj biti budizma nalaze se četiri plemenite istine koje je poučavao Buddha: sve što postoji pati, uzrok patnje jest želja, oslobođenje od patnje je nirvana, a do nirvane je moguće doći osmeročlanim putem – putovanjem etičkog držanja, mudrosti i mentalne discipline.'

Image and video hosting by TinyPic


Post je objavljen 07.03.2014. u 13:50 sati.