Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Volimo li Druge i drugačije?

Ne kupujem 'Večernji'. Ponekad ga pročitam u gradskoj knjižnici. Danas sam ga kupio. U okviru reklame za dva DVD-a o hrvatskim kraljevima – snimku istoimene serije koju je emitirao HRT imam spremljenu u svojim DVD-ima - u današnjem broju bio je poster s kratkim natuknicama o hrvatskim kraljevima o kojima se u seriji govori. Od Borne oko 810. godine do posljednjeg Petra Svačića 1097. godine. Smanjio sam ga na prikladni format i zalijepio uz zastavu za koju smatram da bi trebala biti državna (crven-bijeli-plavi s grbom trojedne kraljevine H-S-D).

Kad sam novine već kupio, prolistah ih i naiđoh na dva članka.
U prvom, autor Gojka Drljače, pod nazivom „Maškare spaljuju gay djecu i novinare. Opa, baš pravi napredak!“ osvrće se na događaje u Omišu i Selcu. Kao što je poznato u Omišu su priredili spaljivanje fašnika, mesopusta u liku poznatog lokalnog novinara koji se drznuo pisati o marifetlucima političara (nije bitno kojeg profila). Onako kao se to radilo u srednjem vijeku spaljivanjem živih ljudi jer su se suprotstavljali ondašnjim 'političarima' (nije bitno koje konfesije) u njihovom tumačenju ustroja svemira ili pak su bivali optuživani od 'pravovjernih' da su 'coprali', tj. sazivali 'nečastivog' da svojim djelovanjem poništi sve ono što su 'pravovjerni' napravili (nameće se usporedba s 'komunjarama' u ulozi nečastivog koji poništavaju sve pozitivno što su napravili današnji 'pravovjerni').

U Selcu su pak odlučili spaliti ne samo lutku koja simbolizira gay osobu, već i 'dijete iz epruvete', jer 'u ime obitelji' gay populacija ne može, ne smije, pače zabranjuje joj se i pomisao da odgaja djecu, a kamo li da ih usvoji. 'Hereza'! – s takvima na lomaču. Iz nekog, meni nepoznatog, razloga 'egzekucija' nije učinjena, pače našlo se neko nemušto objašnjenje kako je to „protiv nepotrebnog referenduma o braku i da se radi o lutki izvjesnog Katarina Katarinčića“. Ne znam tko je imenovana osoba, ne znam je li glasovala 'za' ili 'protiv', no ne vidim razloga zašto se uz tu osobu trebalo pridodati i 'dijete iz epruvete'. Ako pak je već trebalo spaljivati neki lik kao dokaz da se to radi 'protiv referenduma o braku' kao što je to učinjeno s likom novinara – apsolutno ne odobravam ni jedno ni drugo - moglo se to učiniti s likom neke od osoba za koje se zna da su bile 'za', pače su referendum pokrenule. To bi dano opravdanje učinilo vjerodostojnijim.

Opisujući događaj, autor članka piše: „Duboko se trebamo zapitati, ako se zabavljamo uz takve karnevale, u kakvom je to zapravo vrijednosnom rasulu Hrvatska? (…) Nadajmo se da ovakva ovogodišnja spaljivanja nisu zaista uvod u neko novo-staro doba spaljivanja knjiga, kuća, institucija, ljudi…(…)To nema nikakve veze s ekonomijom, recesijom i besparicom.“

No možebitno ima veze, ako ne direktne onda indirektne, s mišljenjem kakvo u svom članku istog broja V.L. iznosi Alen Brodar pod naslovom „Umjesto u Montevideo, bolje da idu Nedjeljom u 3, ovaj 2“.
Vjerojatno ste, ako gledate HTV ili samo emisija o kojima se u spomenutom članku govori, primijetili da se u posljednjih nekoliko dana na HTV pojavljuju osobe s 'drugačijim krvnim zrncima'. Autor se osvrće na facebook predsjednika županijske organizacije HDZ-a u kojem se između ostalog kaže: „Jučer u NU2 srpska novinarska zvijezda, navečer u Daminom Gambitu Lepa Brena…Večeras srpski filmski hit „Montevideo, Bog te video“…(…) Baš me zanima program srpske televizije u posljednja dva dana…možda oni emitiraju „Sokol ga nije volio“!? Ne! Jer se poštuju i onda kad ne vrijede. Smatram se čovjekom koji poštuje svakog čovjeka (sic!), svaku kulturu (2xsic!)…ali Bože moj, u kojoj mi to zemlji živimo i tko to vodi našu nacionalnu televiziju…Tko nas bre zavadi…“ govori status.

U nastavku teksta autor korektno objašnjava kako je stav kojeg iznosi autor statusa potpuno promašen. Pita se kako netko uspije „u političkoj i zabavnoj emisiji pronaći zajednički nazivnik i to kad ga pronađe on je – SRBIJA. (…) Ali predsjednik zagorskog HDZ-a ih je pronašao. (…) Kad će biti dosta borbe s ustašama, partizanima i četnicima?...kad će se prestati baviti temama koje narodu tako lako odvraćaju pozornost od njihove stvarnosti: nezaposlenosti, krize, uhljebljivanja…“

Možda mnogima od vas ova dva članka i nemaju neke veze. Za mene imaju. I prigovori izneseni na facebooku i spaljivanje u Omišu i pokušaj spaljivanja u Selcu imaju nešto zajedničko – svjetonazor kojemu je temelj - mržnja prema Drugima.



Post je objavljen 06.03.2014. u 21:38 sati.