Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/igniss

Marketing

Pritajeni igrač, skriveni Alfa

Vrlo poučna priča nedavno se pojavila u dijelu Reddita "Veze". Kao i kod drugih priča objavljenih na internetu, ne mogu jamčiti da je istinita, ali lako ćete vidjeti zašto je relevantna za ovaj blog.

Trenutno sam prilično je***o uznemirena, dat ću sve od sebe kako bih objasnila sve što se dogodilo.

Već godinama planiram dugačko putovanje od 3 mjeseca s mojom najboljom prijateljicom Tory. Uvijek smo pričale o tome i moj dečko Daniel je znao da ću to uraditi. Tory je napokon završila faks ovog prosinca i pokrenule smo naš plan.

Druga prijateljica (Michelle) je prije nekoliko godina otišla na sličan put. I ona i njena prijateljica su tada bile u dugoročnim vezama, i obje su završile varajući tijekom puta. Malo kasnije se njihovo prijateljstvo raspalo, i jedna drugoj su razotkrile svoje nevjere. Bilo je ružno. Michelle i njen dečko su prekinuli, dok je njena bivša prijateljica ostala sa svojim dečkom, ali po svemu što sam čula je njihova veza bila teško oštećena.

Isprva sam mislila da su bile apsolutno grozne što su to uradile, ali nakon što sam popričala s Michelle mogla sam sagledati stvar s njenog stajališta - mjeseci bez seksualnog kontakta/otpuštanja, boravak u party atmosferi, naravno da će biti u napasti. Ona je mlada, privlačna i dobiva puno pozornosti od muških. Susret je bio čisto seksualan, bila je pijana i upotrijebili su zaštitu. Sljedećeg dana je taj momak potpuno nestao iz njenog života i to je bilo to. Svejedno, nisam se uopće slagala s tim što je tako nešto napravila dečku iza leđa.

Prije mjesec dana sam pričala s Michelle o mom putovanju i pitala me što ću učiniti u vezi Daniela. Iskreno nisam razmišljala o tome na taj način; činilo mi se da bez problema mogu proći 3 mjeseca bez seksa. I nikada ne bih htjela izdati njegovo Danielovo povjerenje. Ali Michelle mi je dala dobar argument za "otvaranje" naše veze dok me nema - rekla je (parafrazirano): "Naravno da voliš Daniela. Ali putovanja se temelje na novim iskustvima, i to uključuje i seks. Sad kažeš da se to neće dogoditi, ali jednostavno mi moraš vjerovati da ćeš se osjećati drugačije jednom kada budeš tamo. Daniel će se ionako pitati spavaš li s drugim dečkima dok si na putu. Jednostavno budi iskrena s njim i vidi što će reći."



Namjerno ili ne (slavno Hanlonovo pravilo nas upućuje da nikada ne objašnjavamo zlobom ono što može biti objašnjeno glupošću), neosporivo je da je žena ženi vuk. Upravo ovaj savjet, pogotovo posljednja rečenica, ono je što će izazvati lavinu nepredviđenih posljedica za protagonisticu. Čitajte dalje:

I tako sam te večeri razgovarala s njim o tome. Objasnila sam da neću gledati kako spavati sa svakim tipom koji mi bude privlačan, i da je moja ljubav prema njemu jaka kao i uvijek, ali da bih također htjela moći djelovati slobodno i partijati kao i druge cure moje dobi. To je bilo više kao zadrška - ne planiram je***i se s drugima ali ako se dogodi dogodi se. Jedna noć partijanja na drugoj strani svijeta s ljudima koje nikada više neću vidjeti ne bi trebala pokvariti ovo što imamo ovdje. Inzistirat ću na zaštiti. I naravno, i on će imati jednake prilike kao i ja, moći će slobodno viđati druge cure ako tako izabere.




Čak i s disclaimerom da je "drolja/droljasto" vrlo širok i nedefiniran pojam, postoji li bilo gdje na svijetu droljastija izjava od "ne planiram se je***i s drugima ali ako se dogodi dogodi se"? Kako "dogodi se"? Hoće li se spotaknuti na plaži i pasti na nečiji penis, igrom slučaja već u erekciji i namješten pod pravim kutem? Hoće li šetati ulicom, gledajući svoja posla, kada će joj odjednom poput meteora uletjeti pohotni tip i gurnuti alatku prije nego se uspije snaći? Možda će gledati izložak u muzeju kada će goli antički kip oživjeti i navaliti na nju? Što ako u disku ode u zahod i iz prljave školjke joj izleti penis-alien i zabije se u njenu izloženu vaginu?

Iako je istina da žene žive seksualno pasivne živote u kojima im se mnoge stvari stvarno (s njihovog stajališta) "jednostavno događaju", smiješno je to koristiti kao nekakvo opravdanje za vlastiti manjak samokontrole, a kamoli se još ponositi time.


Nekada ti jednostavno uleti i nema ništa čime to možeš spriječiti.

On nije bio sretan, ali rekao je da razumije. Rekao je: "Vezala si mi ruke. Ako ti kažem da ti to zabranjujem, svejedno ću se brinuti držiš li se toga. Time što si rekla da je to ono što želiš, nema ničega što mogu učiniti kako bih te zaustavio."

Daniel je više kućni tip - ponekad izađe vani s prijateljima, ali većinu večeri provede u našem stanu igrajući video igre ili gledajući filmove. Uzevši u obzir njegov životni stil, nisam bila posebno zabrinuta da će se spetljati s toliko nepoznatih cura.

Bio je potreban samo jedan jedini paragraf da ona otkrije pravu motivaciju iza svog zahtjeva: moć. Poliamorija je instrument slobode i jednakosti samo na papiru; iza toga uvijek stoji manje ili više suptilno natezanje tko će zagospodariti odnosom i prigrabiti svu moć za sebe. U ovom slučaju, njena kalkulacija da si unaprijed priskrbi dozvolu za malo neobaveznog seksa na putovanju temeljena je na sebičnom saznanju da je vrlo malo vjerojatno da će i on moći raditi isto.

Tory i ja smo otišle na put 17. veljače. Otvorilo nam je oči i bilo je vrlo zabavno. Ali bilo je i vrlo stresno. Nismo ništa partijale, samo smo jednom pričale s nekim momcima ali nije ništa bilo od toga. Večeras sam provjerila moj mail iz internet kafića; čekala me poruka od Kay, drage starije žene koja živi na katu iznad nas.

"Raspravljala sam sa sobom danima da li da ti pošaljem ovo i možda ti uništim putovanje. Ali zalužuješ znati istinu. Danijel se viđa s drugom ženom otkako si otišla. Nema nikakve dvojbe da su u nekom odnosu, dolazi kod njega skoro svaku noć i čujem njihove intimnosti. Zaslužuješ toliko bolje od toga. Žao mi je."



Ženska gorljiva vjera u vanjske znakove dominacije je ne samo kratkovidno odbacivanje savršeno dobrih partnera, već je i neizmjerno naivna. On nije nabildan, vrlo visok ili partijaner, i stoga su male šanse da će se spetljati s nekom dok te nema? Oooooops! Isto kao što pod Alfa kožom može kucati Beta srce, tako je moguće i da se ispod mirne Beta vanjštine krije Alfa kojemu nije nimalo problem pozvati tvoj blef i pobjednički ti ga zakucati natrag u lice.

U ovom slučaju, Daniel je čisti Alfa u Beta koži; logično je za pretpostaviti da većina njegove privlačnosti dolazi iz igre (prvenstveno izvrsne interne igre), a ne iz tjelesnih osobina, slave ili početne agresivnosti. Poznavati zakone seksualnog tržišta je već igra sama po sebi, a Daniel je ovime pokazao da ih itekako dobro poznaje.

Mislila sam da mogu podnijeti ovaj aranžman otvorene veze. Ne mogu. Ova poruka mi je razbila srce u milijun komadića. Ovo uopće nije ono što sam namjeravala, htjela sam samo slobodu za djelovanje u nekom trenutku. On je ovo shvatio kao propusnicu da redovito je*e neku drugu curu. I imam dojam da točno znam tko je ona, cura s njegovog posla koja je uvijek flertovala s njim.

Žalim što sam poslušala Michelle i otvorila svoja glupa usta. Ne želim da on je*e druge cure, ja ne želim je***i druge dečke. Hoću tu drolju van iz mog apartmana ISTOG TRENA!!! Potpuno sam u raspadu i potrebna su mi mišljenja drugih žena. Tory mi nije od pomoći; u osnovi mi je rekla da odrastem i da sam dobila ono što sam tražila. Ma je li? Ljudima nije dopušteno predomisliti se ili požaliti svoje odluke?!

Kako da ga kontaktiram i izrazim mu da ovo mora ODMAH prestati bez da ispadnem luda, licemjerna kuja? I kako da mu garantiram da ću biti 100% vjerna na mom putovanju? Ne znam kako ću ga uopće pogledati kada se vratim doma. Više sam nego povrijeđena, ovo je jednostavno pogrešno i bolesno...

Lako je biti seksualno liberalan kada su karte u tvoju korist. No kao što se kaže da u rovovima nema ateista, isto tako u poliamoriji nema pravog odsustva ljubomore. Čim je protagonistica okusila ono što joj se nekada činila kao savršena fantazija, spoznala je da poliamorija sa sobom nosi i određenu cijenu, te da je gorak okus u ustima neizdrživ. To je ono na što sam mislio kada sam rekao da su glavni pobornici takvih aranžmana mlade žene: u odnosu na mase Beta orbitera, one imaju ogromnu moć i mogu vježbati poliamoriju u potpunoj sigurnosti, znajući da će im ovi jadnici ostati vjerni dok one spavaju s kim stignu. No ponekad, kao što vidimo iz ovog primjera, takav aranžman zna eksplodirati ženi u lice.

Ne postoji način na koji mu ona može garantirati vjernost. To je druga stvar koju seksualni liberali ne razumiju: vjernost nije nešto što pada s neba i ima on/off sklopku. Vjernost je nešto što se gradi s pažnjom i ljubavlju. Vjernost nije ugovor na papiru, željezni okov ili nekakva mješina koja može biti polu-prazna, ili koju si jednom osvojio i to je to do kraja života. Vjernost je najsličnija osjetljivom kristalu, koji ako nisi pažljiv s njim pada na pod i nestaje - zauvijek.



Vratimo se Danielu. Uočite kako je predivno riješio situaciju i maksimizirao svoju korist. Od trenutka kada mu je njegova cura rekla da bi htjela biti privremeno u otvorenoj vezi i time potvrdila svoj manjak kvalitete, odmah je shvatio s kim ima posla i poduzeo odgovarajuće mjere. I to kakve samo mjere! Je li je molio? Nije. Je li se svađao s njom? Nije. Je li pregovarao? Nije. Je li joj prijetio? Nije. Samo je kimnuo glavom, lakonski joj objasnio da mu ona ne ostavlja izbora, te otišao i našao drugu curu.

To je još jedna točka u kojoj igroskeptični trollovi često teško griješe: biti Alfa ne znači misliti donjom glavom ili biti siledžija koji se dere, razbija i prijeti. Ni blizu! Iako bi deranje, razbijanje i prijetnje vjerojatno muškarcu donijeli bolje rezultate nego patetično ulagivanje i preklinjanje svoje cure da to ne radi, ni jedno ni drugo nisu prava esencija Alfe. Prava esencija Alfe je upravo ovo što je Daniel napravio: miran, odlučan, efikasan manevar kojim je situacija okrenuta u njegovu korist.

Igra prepoznata, Daniele. Sjedi, 5.

Post je objavljen 28.02.2014. u 19:40 sati.