Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

6. Turnir atari-goa u Folki 2014.

Knjižnica 'Ivana Brlić Mažuranić' – Folnegovićevo naselje – Zagreb
25. 02. 2014.


Krenulo se radom na velikoj ploči 19x19. Borbu za kamenčiće na maloj ploči stalno ovdje igramo. Oni, u poslijednje vrijeme redovni igrači, već su dobro savladali zarobljavanja i spašavanja kamwenčića. Ima još podosta toga za naučiti, ali može se dosta toga i uz veliku igru. Ne mora sve biti po onom kako se nešto još ne može igrati. Neka krenemo i na zahtijevniju igru na prostoe, ali valja se pripremiti. Eto, zato smo se prihvatili velike ploiče. Dodatni razlog je i subotnji tirnir u knjižnici. Ivor, Mario, Rebecca i Calista već su izrazili želju za sudjelovanjem.
Nisam zaboravio prikazati kako je igra na prostor i dosadašnje zarobljavanje u osnovi ista igra. Atari-go ima cilj u zarobljavanju točnog i određenoga broja kamenčića, a igra na prostor nema to ograničenje. Tu se igra dok se sve ne raspodjeli na ploči. Prostor zmači sigurnost i suverenost. Protivmiku ne vrijedi ulaziti u njega svojim kamenčićima, jer omi postaju plijenom. Tako dođe, kroz igru, stanje kada se više ništa ne može mijenjati, osim ostvarivati vlastite gubitke. Učimo se to prepoznavati i tako nalaziti smislenost dalje igre, kako globalno na cijeloj ploči, tako i lokalno na njenim dijelovima. Go nas tako, na neki način, uči prosuđivati i u drugim životnim situacijama.
Puno novih pristupa i pogleda odjednom zbunjuju, pa smo za sada samo malo provirili u to carstvo novosti.
Kada nas se prikupio malo veći broj, sazrijela je situacija za turnir zarobljavanja na ploči 9x9.
Pogledajmo taj turnir prvo kroz tablicu sa rezultatima.

Mj. Ime           Kam 1.  2.  3.  4.  5.  6.  Pt SOS SSS
1. Jelić Calista 2 5+ 6- 5= 2= 4= 8+ 3˝ 17 91
2. Ćorić Josip 7 4+ -- 6= 1= 5+ 3= 3˝ 15 79˝
3. Jelić Rebecca 3 6= 5- 4= 8=free 2= 3 17 87˝
4. Tadić Karlo 2 2- -- 3= 5= 1=free 2˝ 14˝ 84
5. Bajuti Laura 2 1- 3+ 1= 4= 2- 7- 2 20˝ 85
6. Jirsak Ivor 6 3= 1+ 2= -- -- -- 2 10˝ 49
7. Turkalj Nika 10 -- -- -- -- 8= 5+ 1˝ 4˝ 30˝
8. Kutija Dora 6 -- -- -- 3= 7= 1- 1 10 38˝
˝ - oznaka za pola boda u tablici
Odigran je i meč do dvije dobivene partije za turnirsku pobjedu između prvo dvoje:
Calista Jelić – Josip Ćorić 2:0
Calista Jelić je turnirska pobjednica.
Napredovanja nakon ovoga turnira:
Josip Ćorić - 8 zarobljena kamenčića za pobjedu
Ivor Jirsak - 7 zarobljena kamenčića za pobjedu
Rebecca Jelić i Calista Jelić – 4 zarobljena kamenčića za pobjedu
Laura Bajuti i Karlo Tadić – 3 zarobljena kamenčića za pobjedu
Bilo je vrlo zanimljivo.
Mario je morao otići prije početka, a Ivor nakon tri turnirska kola. Neki su došli nešto kasnije. Sistem igre na turniru sve to može tolerirati.
Završetak je bio posebno zanimljiv. Calista i Josip su imali jednaki broj pobjeda, sedam. Odluka o pobjedniku pada u dodatnom meču do dvije pobjede. Igraju Calista i Josip.
Turnir osvaja Calista sa dvije pobjede za redom u spomenutom meču. Josip je po malo nezadovoljan, jer je za pobjedu morao zarobiti pet kamenčića više. Ima višu kategoriju i treba više zarobljavati. Tako igramo. Nije ovo jedini naš turnir zarobljavanja kamenčića. Svrha je, a mi učimo, da se vrijednuje napredovanje. Josipe, ti si jači, ali Calista trenutno više napreduje. Skače sada za dva kamčića. Biti će i njoj zahtijevnije. A i pred tobom su novi izazovi. Eto, već u subotu. Neće biti lako pobjeđivati, ali će se moći puno naučiti. Učenjem i razumijevanjem ćemo biti bolji, a kao natjecatelji i jači.
Bilo je podosta napredovanja danas. Rezultat je to većega zanimanja i želje za učenjem novih stvari i odnosa.
Ovdje smo opet slijedeći utorak od 17 satui. A slijedeća subota 01. ožujka? Pa turnir je ovdje za sve koji žele igrati ili gledati. Dođite ... :)

bl. Muradenu

Post je objavljen 26.02.2014. u 13:34 sati.