Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/narodnapolitika

Marketing

ŽIVOT U ILUZIJAMA

-I znaš li što je to? - pitao me prijatelj.
Gledao sam i na prvu mi je bilo jako, jako poznato. Onda me čovjek preduhitrio i rekao mi o čemu je riječ.
Ne znam zašto, ali odgovor me stvarno oduševio. Nešto jadnije i mizernije rijetko se viđa.
Dobro došli u novu epizodu 'SPIG'-a.

ŠIBENIK, 28.srpnja 2008.

Bio je to dan koji će se zlatnim slovima upisati u šibensku povijest. Bio je to dan D. Parking krcat ljudima. Još jedan snažan zamašnjak zahuktaloj šibenskoj privredi. I bez ovoga Šibenik je bio ekonomska sila. S ovim on postaje hrvatski Dubai.
Tog toplog ljetnog dana u Krešimirovom gradu otvorene su – 'Plodine'.
Na vrlo atraktivnom mjestu, tik do magistrale, na samom ulazu u grad. Gužva je bila tek nešto manja nego na Gandhijevom sprovodu. Svjetina je navirala sa svih strana, vrućina, krkljanac, nervoza…sve naznake pravog, pravcatog spektakla.

Čemu sav taj hype, vjerojatno se zapitao netko. Odgovor je više nego jednostavan; kako to već u kapitalizmu biva prvih 50 kupaca sljedovala je nagrada. Ne kao u 'Jutarnjem davežu' već prava, pravcata opipljiva nagrada. Kad se našem čoviku pruži prilika da nešto dobije mukti ruše se sve barijere, dobar odgoj se sprema u ladicu, kultura (ako je i bilo) ostaje doma, gazi se preko mrtvih…
Gužva, gužva, gužva. Ljepljivi znoj cijedi se niz leđa. Zaštitari su u pripravnosti. Miris prdaca i znoja stopio se u mirisni koktel. Čeka se taj čarobni trenutak. Čeka se da ta prelijepa klizna vrata otvore i prime svjetinu u svoja njedra. U carstvo mrkve, poljskih kacavida, onih tregera za vezati torbe na portapaku, GMO pahuljica i 'Buco' topljenog sira.….

Dugme je stisnuto! Urlik! Laktovi u rebrima, nagažene cipele, zaštitari viču, ali glas im se gubi. Blagajnice se tresu od straha. Ljube križ na lančiću.
''Ajme, Sveti Ante, pomozi...''

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAH!!!!!

Da ne duljim. Prvih 50 kupaca dobilo je butelju vrhunskog stolnog vina. Tu bi tekućinu u Pexinim krajevima sigurno nazvali - sirće. Kad bi danas pitao Šibenčane koja se to stoka naguravala na vratima najvjerojatnije nitko ne bi znao ništa. ''Ja? Ma daj, molim te…''
Ovaj detalj je jako bitan za nastavak naše priče.
Inače, tu sam štoriju čuo od čovjeka koji je stajao sa strane i cijelo vrijeme se križao lijevom i desnom čudeći se gdje on to živi.

Dakle, nije nikakva novost da smo postali nacija dućana. Kapitalističko – konzumeristički raj najgore vrste. Kad na nekoj blatnjavoj ledini osvanu tri kamiona, dva bagera i veća grupa Zagoraca i Bošnjaka svaki pravi Hrvat zna o čemu se radi. Neće tu odavno osvanuti ni škola, ni tvornica, ni bolnica.
Sad da li se projekt zove 'Konzum', 'Djelo', 'Kaufland', 'Plodine','Tommy' ili 'Lidl' stvarno je manje bitno.
Prodaja magle.
I iluzija.

ZAGREB, prosinac, 2013.

Za razliku od hrvatskih provincija naša metropola osim nabrojanih shopping meka ima još veću i bogatiju ponudu. Rusi su se u socijalizmu upoznavali i zaljubljivali u redovima za kruh, a naš se život danas odvija u trgovačkim centrima.
Hm…kako čiji.
Prva asocijacija na šibenski Dalmare mi je onaj bivši Tisak i hrpa porno filmova koje je revna prodavačica stavila na najatraktivnije mjesto. Kad sam usred bijela dana vidio DVD 'Ravno u dupe' i kad je to zasmetalo meni onda mogu misliti što je tek pomislio netko normalan.
Fuj, fuj, fuj!
Zagreb, dakle, svojim građanima nudi i raznorazne 'West Gateove', 'City center one' - ove' ili šta ja znam ' Avenue mallove'. Upravo nas je u jedan takav 'Avenue mall' odveo naš prijatelj i sa vrha zgrade nešto pokazao i priupitao:
-I znaš li što je to?
Šta je, šta je? Poznato, a ne mogu se sjetiti. Vidio sto puta, a ni na kraj pameti. Tek nakon 15-ak sekundi razmišljanja sjetih se i to u istom momentu kad je on to glasno izgovorio.
Uzmite na časak predah i uživajte u fotografiji.



Poznato, a?
Iskreno, tim sam otužnim prizorom bio toliko fasciniran da smo ga morali slikati i posvetiti mu jednu epizodu.
Big Brother.
Normalno, kao i oni na ulazu u 'Plodine' danas nitko ništa ne zna. Svi se zgražaju. Nitko nije gledao, nitko nije čuo za Sašu i Hamdiju. Marijana i Nemeš? O čemu ti to? Jooj, a di je onaj Zadranin koji je zapjevao po ustaški, pa ona mala koja je rekla: 'A koliko posto mozga mi uopće imamo?' A bilo je zgodno i ono kad je vijest dana u Hrvatskoj bila da je onaj đanki pobjegao iz kuće.
Toliko su nas bombardirali, a sad o nikom više ni riječi. Pa nemojte tako.....

Big Brother.
Pet minuta slave.
Kapitalističko konzumeristički raj u svom najprimamljivijem obliku. Hrvati ga prihvatili kao rođenog.
To je to. Zmija! Leži, a ide! Ala volim ovaj režim, plaća ide, a ja ležim. Lezi lebe da te jedem.
Sjećam se da su jednom prilikom neki zagrebački srednjoškolci na informatičkom natjecanju u Americi osvojili zlatnu medalju. Prvi na svijetu, alo? Naši dečki, ej. Doduše ova se sintagma najčešće prilijepi hm....navijačima koji na gostovanjima porazbijaju aute i izloge pa ih policija privede, a nacija pretvori u heroje.
Umjesto da ih se roditelji odreknu preko novina.
No, nema veze.
Vratimo se mi na mlade informatičare. U domovini je njihov uspjeh popraćen (ako je uopće i popraćen) novinskim člankom veličine poštanske marke. Ne'š ti – prvi na svijetu u informatici, koga za to još briga. Na aerodromu ih dočekali otac, mater, sestre, braća i tri čistačice.

Jebeš ti te štreberske pederčiće, ionako će nakon diplome emigrirati.
Daj ti nama iz ptičje perspektive snimku kako onaj Zagorec masturbira pa se hvali koliko ga je puta tresnuo.
Scena 'Big Brother' kuće je stvarno legendarna. Bjelodani je to dokaz u kojoj mi iluziji živimo.
Pravi, pravcati Trumanov show.

........................................................
KUTAK ZA LJUBITELJE ESENCIJALNIH VICEVA

Već je par puta bio na 'SPIG'-u, ali je vrlo prigodan.
Kad će Hamdija opet osvojiti milijun kuna?
Kad skupi dva milijuna boca

........................................................

Netko je negdje lijepo napisao:''U Hrvatskoj je puno teže ostati anoniman nego postati poznat.''
Živa istina!
Bilo je to sve za večeras!

Ako Vam je nešto cijelo vrijeme smrdjelo to je voda iz 'Big Brother' bazena.
Nitko ga nije bio vrijedan isprazniti i očistiti.
Da ne uništi iluziju…

BONUS TRACK

Iluzije, iluzije, iluzije…za sve one koji vole život u iluzijama, bave se tarotom i čitanjem misli na samom kraju stiže prava, pravcata poslastica u produkciji 'SPIG TV'-a.
Razjapljena usta i širom otvorene oči zagarantirani!





Post je objavljen 25.02.2014. u 23:17 sati.