Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/plasticno-je-fantasticno

Marketing

Plastičari nisu u europskoj, ali ni u hrvatskoj cukerpiksli

Odgovor rado čitanom kolegi blogeru Alexxlu



Kaže u jednom komentaru na mom blogu kolega Alexxl: Koja ste vi mafija! Gledam, dokumentarac, kak ste u EU proturili zakona, da na buteljama ne smije biti više čepova od pluta, već moraju biti Vaši. Pol Portugalaca živi od hrasta plutnjaka i sad, prek noći ... di bu oni s tim svojim čepima? Kaj? U rit da si ih nabiju? Ja to ne razmem. …

Dragi Alexxl,

evo nađoh malo vremena da ti se javim, da ti kažem da sam dobro kao i što tebi želim. Nadam se da te ovo pismo zatiče u dobrom raspoloženju i zdravlju, kao što je i kod mene dok ti ovo pišem. …

Ali, kad se priča o mafijama i lobijima u Europi, ali i u Hrvatskoj želim ti ukazati na nekoliko činjenica.

Danas u Europi vladaju dvije skupine: BANANA (Build Aabsolutely Nothing Anywhere Near Anything)* - alias zeleni i ITMI (Ima li Tu Mene Igdje)** - alias politički.

Naime o čemu se radi. Danas u Europi (možda malo perfidnije) u Hrvatskoj gotovo pa otvoreno, svaki prijedlog, zakon, projekt, investicija prolazi političko sito vrednovanja po jednom i jedinom kriteriju - Ima li Tu Mene Igdje. Dakle, ukoliko se u tome može prepoznati osobni interes nekog od političara, to ima prolaz, ako ne …

Druga grupacija je BANANA (Build Absolutely Nothing Anywhere Near Anything) okupljena u zelenim udrugama, akcijama, rjeđe strankama, građanskim inicijativama koje se jednostavno zalažu za NIŠTA. Upravo tako da se nigdje ništa ne radi, ne gradi, ne napreduje, ne unapređuje. E sada, ovisno o datom cjeniku, koliko para (ne mora biti baš u novcu) toliko muzike, odnosno koliko platiš toliko galame. Oni će se u stvari aktivirati ukoliko neki projekt ili što već ne prođe vrijednosni sud ITMI. Ako ne prođe, eto nastupaju ti takozvani BANANA galamdžije koji onda izvrću činjenice, galame, jadikuju, kukaju, plaše neuki narod i neupućenu javnost.

Nisam gledao taj dokumentarac kojeg spominješ, ali znam da plastičari u Europi, a pogotovo u Hrvatskoj nisu u cukerpiksli, pa jednostavno ne vjerujem da su oni isprovocirali takvu Direktivu. Prije će biti da je jedna struja BANANA grupacije (čitaj zaštitnici hrasta plutnjaka) izlobirala takvu odluku, jer danas je "zeleno" in. Zeleno sam namjerno stavio u navodnike jer su u stvari navodno zeleni ili bolje reći najmanje zeleni. Moj dragi profesor Čatić zove ih ekoteroristima, ekofašistima, a još jedan dragi profesor Plavšić, svjetski priznati toksikolog, zove ih ideološki tokiskolozi. Nema to veze sa zelenima.

Europa je vođena ITMI političarima i samo je dobro koristila usluge BANANA aktivista. Sitno to tada plaćala, a sada plaća vrlo veliku cijenu. Industrije u Europi sve je manje. Sva naftna industrija je na srednjem istoku, a gotovo sva plastičarska industrija je u Kini. Amerikanci odnosno američke petrokemijske kompanije su se u zadnjih nekoliko godina povukle iz Europe, vratile kući. A Europljanima nema tko će plaćati penzije.

Tako je i u Hrvatskoj - uništena industrija, uništena proizvodnja. Najprije su nestali veliku giganti koji su bili nositelji razvoja, ali i struke i znanosti. Malo po malo Lijepu našu pretvaramo u državu 5 K (kurve, konobari, kuhari, kriminalci, komunalci). Znaš li ti koliki je proračun iliti budžet Društva za plastiku i gumu (koje okuplja nekoliko desetaka vrhunskih znanstvenika, stručnjaka, gospodarstvenika) koji svake godine održavaju nekoliko znanstvenih skupova, izdaju jedan od rijetkih stručno znanstvenih časopisa Polimeri (koji na žalost izlazi sve rjeđe)? Ne više od 200 tisućica kuna, a u zadnjih nekoliko godina znatno manje. Znaš li ti koliki je proračun iliti budžet Zelene akcije koja okuplja ni ja sam ne znam koga, ali poslušno izvršavaju naloge ITMI-jaša - 5 do 7 milijunčeka kuna, a u zadnjih nekoliko godina i puno više.

I sad su iz tko zna kakvih interesa napali na plastične vrećice. Zna se iz kojih interesa. Treba zabraniti uvoz iz Kine. Osigurati sebi još jedan mandat populističkom odlukom. A to što će ovdje ljudi ostati bez posla, pa ionako ih je 383 i toliko tisuća, što je još koja tisućica. S takobože iliti kobajagi, radi zaštite okoliša. Ma nema ti to moj dragi prijatelju veze s vezom. I još su zatrovali javnost, da ne kažem zaglupili. To ti se u grčkoj mitologiji zove Trojanski konj, a u internetskoj tehnologiji kompjuterski virus Trojan - a to je kada navedeš domaćina odnosno korisnika da sam sebi napravi štetu. "Jadni" (figurativno) ljudi, misle da postupaju zeleno i da su ekološki osviješteni ako izbace iz upotrebe plastične vrećice, smanje upotrebu plastičnih proizvoda, a mislim da sam barem malo i s ovim Plastičnim foto natječajem koji to nije, uspio onome tko je htio vidjeti, pokazati gdje je sve plastika, za što se koristi, koliko nam treba i koliko nam je nužna. I vjeruj mi, lakše je promijeniti navike glede odbacivanja nego glede korištenja. Ali, toj pameti ćemo doći za kojih desetak godina.

A što se tog dokumentarca tiče, kažem nisam ga gledao, ali ne bih se iznenadio da je upravo izašao iz BANANA kuhinje.

Ma sve su ti to neki ITMI profesionalci i BANANA aktivisti. A struka, znanost, fakulteti, akademija, svi ti silni inženjeri, tehnolozi - mi se ne bi šteli mešati.

Evo, za sada od mene toliko. kad nađeš vremena, javi se, bilo bi mi drago čuti kako si ti i kako tvoji. Primi puno pozdrava i čitamo se.

tvoj Plastik





Pojašnjenja:
* BANANA (Build Absolutely Nothing Anywhere Near Anything) - skraćenica koja je nastala početkom '80 - tih godina prošlog stoljeća u SAD-u najprije kao NIMBY (Not In My Bacjyard - ne u mom dvorištu) da bi se kasnije tijekom '80-tih proširila u BANANA - Ne graditi apsolutno ništa nigdje niti pored ičega. Od opravdane zabrinutosti javnosti za svoje zdravlje i okoliš, do ove krajnosti.
** ITMI - skraćenica koju vrlo lijepo opisuje dr.sc. Viktor Simončič u svojoj knjizi "Društvo umanjene vrijednosti" koja je predstavljena na ovom blogu. Jednostavno, ako ja odlučujem o nekom projektu, zakonu, direktivi, izgradnji, odluci - bilo čemu, a u cijeloj toj priči nema pinke za mene, nema šanse da prođe.






Post je objavljen 18.02.2014. u 23:16 sati.