Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/klokotrist

Marketing

Kinoteka i lična karta


Kinoteka postaje pogrebna ustanova. Gotovo celokupan program se posvećuje friškim pokojnicima. Rossana Podesta i Georges Lautner su imali po jedan dan.
U ponedeljak je bilo odavanje počasti Rossani Podesti, bliznakinji Špele Rozin i Senke Veletanlić.

18:30Intimni časovi (La ore nude) je art film o mukama ljudi koji imaju po dva glisera, tri vikendice, četiri automobila i pet ljubavnica, ali ih muči besmisao života, jer - kako reče Crnogorac sa Dramske Akademije - "moji junaci, jado, ne pate zbog gladi već zbog unutrašnje čamotinje, razumiješ ti mene?!" Roman Alberta Moravije - po kojem je film snimljen - stilska je vežba. Keir Dullea, kosmonaut iz Kubirckove Odiseje, ovd je - 5 godina pre tog filma - proročanski igrao - studenta astrofizike...
.................
20:30Homo Eroticus, šašava mediteranska komedija, superlaka erotska kategorija o seljaku Prijapu, koji usrećuje gomilu žena. Lando Buzzanca u tom filmu je očigledno inspirisao Ljubišu Samardžića za lik Šurde i mnogoe sličnih zajebanata. Anna Karina - Milena Dravić, Jean-Claude Brialy - Slobodan Perović, a Bata Živojinović je komične uloge gradio po ugledu na Belmonda iz "Le Magnifique".
...
.....
......
Sledećeg dana,
18:30 Le pacha (Šef podzemlja) sa Jeanom Gabinom u režiji Žorža Lojtnera. Ime glavnog glumca je uokvireno kao da je tek umro, iako je film iz 1968, a fracuski Pavle Vuisić je preminuo 1976. Valjda su tada film otkupili kao vid in memoriama. Vrlo moderan, brz noir krimić, u stilu britanskih pa čak i američkih "uličnih krimića" sa ulica Nevjorka. Prevod i obrada - Kosta Carina. Na jednom mestu, završavajući plan zasede za gangstere, komesar kaže "Ovo će za njih biti - Kosovo!" Retka publika u Kinoteci se nasmejala. Jedan penzioner koji vazda šeta sa cegerom i koga pamtim iz jednog meča šahovske beogradske lige iz 1980, nekoliko stalnih posetilaca, dve tri babe i jedan deda.
U filmu se pojavljuju mnogi studijski muzičari i slavni Serge Gainsbourg, iako ih nema na špici. Gainsbourg puši dok peva, naravno, i u jednoj sceni kada Gabin ("Žan Gaban") uđe u studio, pevač se mimomiđe sa sedokosim inspektorom i odmeri ga pogledom. Zgodno.
........
20:30 Les seins de glace (Grudi od leda) Art film po romanu jednog američkog pisca koji je znao žicu mnogog filmskog reditelja. Claude Brasseur igra sirotog Tv pisca koji se zaljubljuje u misterioznu Mireille Darc, što živi u kući opasanoj zidinima i pod stražom. Alain Delon je "advokat" koji hoće da razdvoji čudan par. I šta? Mireille Darc je luda, normalno. I to je "twist" zbog koga je čitav film napravljen i roman napisan - da bi nas uverili kako je ona samo žrtva zlih momaka. Gleda se samo zbog Mireille.
.....
.........
............
Sledećeg dana, to jest danas:
- podigao sam novu ličnu kartu. I - mrzelo me da opet odem u Kinoteku. Nešto sam kuckao po laptopu.

Post je objavljen 12.02.2014. u 23:38 sati.