Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

TJEDAN EU FONDOVA




INOVACIJE, ENERGETIKA, GOSPODARENJE VODAMA,
SUSTAV PROMETA I RURALNI RAZVOJ


Od 10. do 14. veljače organiziran je u hotelu Internacional u Zagrebu informativno edukativni događaj „ Tjedan EU fondova“, s podnaslovom Ulaganje u budućnost koji je podijeljen u pet tematskih područja u pet dana. Kako sam informaciju o tijeku tog Tjedna dobila tek danas ( srijeda) informacije radi navesti ću samo da je 1. dan tema bila „ Inovacije i EU fondovi“ a 2. dan u utorak tema je bila „Energetska učinkovitost i EU fondovi“
U srijedu 3. dana tema je bila „Vodno gospodarstvo i EU fondovi“. Ciljna skupina kojima je informativno – edukativni događaj bilo namijenjen bila su komunalna poduzeća i predstavnici jedinica lokalne samouprave.

Pokrovitelj je bilo veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske.
Iskustva s velikim programima upravljanja vodama o nizozemskom Delta programu govorila je gospođa Sophie Vermooten, Deltares, iskustva na regionalnim projektima upravljanja poplavama objasnio je gospodin Robert Zanetti, Witteveen & Bos, a o iskustvima na regionalnim projektima upravljanja sušama govorio je gospodin Jan van Rheenen, Government Service for Land and Water Management (DLG)

O najboljima primjerima inovacije u području vodnih tehnologija govorila je gospođa Aleid Diepeveen, Netherlands Water Partnership, iskustva s velikim infrastrukturnim projektima u sektoru pitkih i otpadnih voda prenio je gospodin Peter Hermens, Witteveen & Bos, te gospodin Andreas Giessen , RHDHV
Prioritete RH u sektoru vodnog gospodarenja u financijskom razdoblju EU 2014-2020 predstavio je dipl. ing. Dražen Kurečić pomoćnik ministra poljoprivrede za vodno gospodarstvo. Nazočna je bila i Karmen Cerar iz ministarstva poljoprivrede.
O stanju i planovima ulaganja u vodnu infrastrukturu u RH govorio je Ivica Plišić , generalni direktor Hrvatskih voda i voditelj sektora Hrvatskih voda Robert Kartelo.

Zaključci trećega dana „Vodno gospodarstvo i EU fondovi“
Priprema za ulaganje u vodno gospodarski sektor i svi koji se žele prijavljivati moraju uložiti ne samo materijalne već i ljudske resurse, kao i riješiti vrlo važan preduvjet, a to su imovinsko pravna pitanja.
Važno je obratiti pažnju, ne samo na fazu pripreme projekata, već i na njihovu kasniju održivost.
Otvorena je tema povećanja cijene komunalnih usluga i cijena vode. Potrebno je unaprijed izračunati, hoće li i u kojoj mjeri ti projekti dovesti do povećanja cijena tih usluga i kako će to utjecati na lokalno stanovništvo.
Važna poruka koja je došla od nizozemskih kolegica i kolega jest da je umrežavanje ključnih sudionika, pro aktivan rad, dobra međusobna koordinacija i nacionalnih i lokalnih sudionika ključan preduvjet za uspjeh u procesu mogućnosti korištenja sredstava Europske unije za financiranje vodno komunalne strukture u financijskom razdoblju 2014-2020. godine.


U četvrtak (13. 2.) 4. dana na rasporedu je tema „ Prometne investicije u kontekstu održivog urbanog razvoja i EU fondovi“ U vremenu koje dolazi važan cilj je razvoj održivih integriranih sustava gradskog i prigradskog prijevoza s niskim udjelom ugljičnog dioksida, uz smanjenje zagađenja. Zato treba izgraditi novu i poboljšati postojeću infrastrukturu unutar gradova, te ih povezati s prigradskim područjem.
Pokrovitelj je Veleposlanstvo Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije
Više informacija može se dobiti preko mail adrese: promet@mppi.hr
Peti dan u petak informativno-edukacijskog događaja namijenjen je temi „Ruralni razvoj i EU fondovi“
Program ruralnog razvoja RH od 2014-2020 financirati će se zajedničkim sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda. Hrvatskim poljoprivrednicima će to biti mogućost za modernizaciju postojećih gospodarstva i proizvodnih kapaciteta te poboljšanje uvjeta života u ruralnom prostoru.
Ciljne skupine su fizičke i pravne osobe i predstavnici lokalne samouprave do 5000 stanovnika.
Pokrovitelj je ministarstvo poljoprivrede RH.


Post je objavljen 12.02.2014. u 23:07 sati.