Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Labud, rak i štuka

Jučer slušam i gledam, danas čitam u tisku: u punom su zamahu pripreme za osnivanje ekipa, saveza, udruga, stranaka, koalicija etc. koje će se druge godine boriti za zauzimanje pozicija s kojih bi mogle što uspješnije očerupati ono malo perja kokoši koju neki, već podosta operušanu kroz niz godina, još uvijek prepoznaju kao Hrvatsku.



Koliko se trenutačno može razabrati u igri su tri takve grupe.



Na prvo mjesto stavljam grupu poznatu pod imenom „Zna se“ koju vodi čuveni Crveni- marko. Ne zato što mislim da će ova udruga „čerupatelja“ sa sigurnošću zauzeti željeno mjesto, već zato što oni u tom poslu imaju najviše iskustva i njihove su nam metode dobro poznate. Njoj će se vjerojatno pridružiti neki sitni „sakupljači perja“ poput HSS, HSP AS, Bloka umirovljenika koji bi bez glavnog „čerupatelja“ teško dograbili i jedno perce a nekmoli čitavu perjanicu. No kako su metode „čerupanja“ koje primjenjuje spomenuta grupacija dobro poznate, bilo bi možebitno dobro da pobijede jer će se za njih lakše naći „protuotrov“, trenutačno poznat pod nazivom DORH (naravno ako i njemu ne „počupaju“ perje).



Drugu grupu sličnog ustroja (jedan veliki i niz malih) čini stranka koja sebe nadobudno naziva S(ocijalna) D(emokratska) P(artija) iako bi joj trenutačno mnogo bolje odgovarao naziv S(amo) D(aj) P(are). Uz nju su se prikrpale strančice tipa H(rvatska) N(epotrebna) S(tranka) za koju je upitno hoće li do slijedećih izbora „čerupatelja“ uopće opstati, regionalna stranka I(di) D(oma) S(pat) koja više nije sigurna da će dobiti glasove za „sakupljača“ perja ni u svojoj regiji i konačno „tiha“ stranka, H(rvatska) S(tranka) U(mornih) čije članove možemo prije uvrstiti u žrtve čerupanja nego u „čerupatelje“. U slučaju da ova grupacija dođe na vlast možemo samo reći: S(ve) O(staje) S(taro).



Kao treća, „udarna“, grupa pojavljuje se tzv „Savez za Hrvatsku“ kojeg bi prije nazvao „Rogovi u vreći“. Ovaj Savez komponiran od dosadašnjih „sakupljača perja“: HDSSB, Hrvatska zora, HRAST, Akcija za bolju Hrvatsku, HSP, AHSS, Obiteljska stranka Zavjeta za Hrvatsku trebao bi predstavljati harmonijsku snagu koja će trećim putem povesti Hrvatsku u „nove radne pobjede“. Ovako ujedinjeni vjeruju da će preći u viši rang – tj u „čerupatelje“. Jedino ne shvaćam zašto nam nude treći put kad je put naprijed slobodan. Naime prethodno navedene udruge nas već godinama vode – natrag.

Poznavajući, međutim, sudbine kojekakvih saveza koje su do sada sklapali razni „čerupatelji“, a kojih je u tim savezima bilo u mnogo manjem broju, bojim se da će se taj savez vrlo brzo pretvoriti u disharmoniju. Previše je tu rogova u vreći, a premalo premijerskih i ministarskih položaja a da bi se zadovoljili apetiti svih „čerupatelja“ koji su u tom Savezu u igri. Ako njima pribrojimo još i njihove Gazde iz „sjene“, šanse da taj savez „Rogova u vreći“ opstane, ako i pobjedi, su minimalne. Možda tek toliko da u Hrvatskoj provedu lustraciju, jer im je to kako navode, glavna preokupacija.
Naravno odmah nakon „čerupanja“.

Meni se ipak čini da će se, bez obzira na to koja grupa „čerupatelja“ odnese pobjedu, stvari odvijati prema „scenariju“ kojeg je u basni u stihu još početkom devetnaestog stoljeća napisao ruski basnopisac Ivan Andreljevič Krilov (1769.- 1844). Vjerojatno su je mnogi od vas pročitali, ali nije zgorega da to ponovo učine.

LABUD, RAK I ŠTUKA

Među drugovima kad nestane sloge,
Neprilike tada pojave se mnoge,
I namjesto rada iskrsne tek muka.

Jednom su se tako labud, rak i štuka
upregli da vuku nakrcana kola
Preko brda, dola.

Znoje se i muče, al' kola ni s mjesta,
Iako je njihov teret posve lak.
Rak unatrag vuče, labud pod oblak,
A štuka u vodu zaroni i nesta.

Tko je kriv, ja ne znam - nisu brige moje,
Ali kola tamo još i sada stoje.

P.S.
Sveobuhvatnosti radi moram spomenuti još jednu grupu, koja se još nije ni formirala (iz „objektivnih“ razloga) a nekmoli dobila ime, pa je nisam obuhvatio u osnovnoj analizi. Tu bi grupu nazvao "Sveta Tri Kralja".



Svaki od Tri Kralja drži jedan od tri vilajeta: Zagrebački, SZ Hrvatsku i Menadžerski. Njihovi planovi i metode za „čerupanje“ su za sada potpuna nepoznanica tako da se o toj grupi ne mogu izjašnjavati. Jedino što mogu reći: i na njih bi se lako mogla primijeniti citirana basna. I kod njih je, naime, u igri broj – tri.





Post je objavljen 06.02.2014. u 17:10 sati.