Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bookeraj

Marketing

Lagani ponoćni zalogaj uz knjigu

Potaknuta Zlicinim komentarom da sigurno postoji i tekst tipa: što grickati uz koji žanr literature, nisam niti provjeravala postoji li takvo nešto, već sam se sama dala u razmišljanje što bi valjalo grickati tijekom čitanja. Evo rezultata ovih dubokoumnih i zamornih promišljanja:

1. Krimići/trileri – uh, to je bilo lako: umjesto grickanja noktiju, svakako valja jesti kokice, kao jedan od mojih najdražih snackova, i piti kavu, kako bi čovjek ostao budan do kraja dobrog page-turnera kakvih među krimićima ima sijaset.

2. Ljubići – preporučujem vino (po mom je ukusu crno, ali žene su poznatije po tome da nemilice truse bijelo) i čokoladu (također, po mom ukusu je tamna, ali svakako čokolada – čokoladni kolač s više čokolade i preljevom od čokolade). Velika bombonijera puna pralina. Guilty pleasure, ako me razumijete.

3. Putopisi iz egzotičnih krajeva – rooibos čaj (podsjeća na Mme Ramotswe i „Prvu damsku detektivsku agenciju“), datulje, citrusno voće, banane, indijski oraščići... druga sugestija kaže: jedi lokalnu kuhinju onoga geografskog područja o kojem čitaš, radi atmosfere.

4. Povijesni romani – iz nekog razloga, razmišljajući o povijesnim romanima, zamišljala sam neku utješnu hranu – za mene je najutješnija hrana tost s maslacem i čaj od kamilice. Jer dobra stara vremena obično i jesu – utješna. Može biti i nešto drugo, poput salenjaka ili sacher-torte: nešto što je baka pravila.

5. SF – ne znam zašto, ali asocira me na artificijelne slatkiše: gumene bombone, one kisele gumene zmije i prah koji pucketa kad ga istresete u usta. Uz to: gazirano bezalkoholno piće, najbolje coca-cola.

6. Fantasy – kad sam došla u sjeverozapadnu Hrvatsku, domoroci su me upoznali s pićem koje se naziva gverc/gvirc, a radi se o medovini, odnosno alkoholnom piću na bazi meda. Upravo to piće asocira me na fantasy romane (vjerojatno i zato što se prodaje na renesansnim festivalima). Umjesto gvirca, može biti i tamno pivo, a uz to sušeno voće: bademi, orasi i lješnjaci, kao i neki suhi keksi (asocijacija: lembas), te tvrdi sirevi poput edamera, trapista ili goude.

7. Ratni romani – kruh i voda, ili bolje, samo voda (druga opcija je grah iz konzerve, sendviči s mesnim nareskom iz konzerve na trajnom dvopeku).

8. Horori – junk-food, jer su horori obično trashy – čips, coca-cola, pizza. Osim ako se radi o viktorijanskom hororu, tada zaboravite na hranu jer vam od jeze obično nestane apetit.

9. Knjige za mlade – jabuka. Zdrava hrana i napici bez šećera, jer smo u pubertetu samosvjesni i ne volimo kako izgledamo. Ta hrana, dakako, mora biti ekološka i ne smije biti testirana na životinjama.

10. Pustolovni romani – na pustolovne romane koje sam čitala u djetinjstvu (Julesa Vernea, Marka Twaina...) najviše me podsjeća jeftini kukuruzni smoki koji je postao užasno tvrd i žilav čim ste otvorili vrećicu. Uz to – cedevita.

Ove su prehrambene sugestije tek plod moje mašte i mojih asocijacija, pa se slobodno nadovežite vlastitim gastronomskim iskustvima i idejama.


Post je objavljen 31.01.2014. u 09:57 sati.