Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hrvatskasfera

Marketing

Hrvatska i Socijaldemokracija

Sramotno tretiranje obrazovanja i djelatnika u obrazovanju, reforme zdravstva na štetu pacijenata, najavljeno poskupljenje vode i prijedlog zakona o radu kojim se smanjuju radnička prava.
Sve to vjerovali ili ne dolazi od socijaldemokratske stranke.
Nije teško zaključiti kako su Milanović i vlada izdali socijaldemokraciju i sve vrijednosti na kojim ona počiva. Zdravstvo, obrazovanje i radnička prava su temelji socijaldemokracije te se ova vlada ne može nazivati socijaldemokratskom. Ona je socijaldemokratska samo na papiru.
Hrvatskoj su potrebne reforme u to nema nikakve sumnje. No smjer u kom se te reforme provode je potpuno promašen. Smanjivanje radničkih prava neće dovesti do gospodarskog rasta već do još veće frustriranosti radnika prema poslodavcima i političarima. Izgovori kako je cijena rada u Hrvatskoj previsoka te kako kapital bježi od Hrvatske zbog rigoroznih zakona o radu jednostavno ne drže vodu. Pokušava se preko medija stvoriti dojam da su Hrvatski radnici lijeni, da je cijena rada visoka i da su radnici krivi za krizu. Radnike i građane se optužuje za anti poduzetničku klimu ali se ne govori o razlozima anti poduzetničke klime. Ne govori se da su upravo poslodavci i političari svojim bahatim i neodgovornim ponašanjem, korupcijom, lošim upravljanjem, nepoštivanjem temeljnih načela etike i radnički prava doveli do anti poduzetničkog raspoloženja. Firme su išle u stečaj, radnici završavali na ulici bez svojih plaća i otpremnina a vlasnici vozali jahte i mercedese. I otkud onda da se stvori anti poduzetnička klima??? Hrvatski radnici nisu lijeni i nisu krivci za krizu te cijena rada u Hrvatskoj nije visoka. Problem je u upravljačkim strukturama to jest lošem menađmentu i nesposobnim političarima.
Hrvatskoj su potrebne ozbiljne reforme no umjesto da se kapital privlači smanjivanjem radnički prava treba ulagati u ljudski kapital te raditi na promjeni mentaliteta i stvaranju visoko obrazovane, inovativne i kreativne radne snage.

Nećemo da budemo Bangladeš i privlačimo strani kapital jeftinom radnom snagom, hoćemo da budemo Švedska i stvaramo kapital svojim znanjem i sposobnostima uz suradnju sa ostatkom svijeta.


Post je objavljen 26.01.2014. u 21:43 sati.