Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/indijanka-vegetarijanka

Marketing

O ribama

Sudeći prema novom izvješću Oceanije, udruge za očuvanje oceana, prevaru s ribama već godinama proučavaju. Jedna od njihovih posljednjih studija pokazala je kako je 55 posto ribe u sushi restoranima u Kaliforniji pogrešno označeno, nazvano pogrešnim imenima te zamijenjeno jeftinijim varijantama. A na području cijeloga SAD-a pronašli su kako je čak trećina plodova mora krivo deklarirana. Zašto? Za početak, tu je pravi ekonomski poticaj za počinjenje prevare s ribom, piše prevention.com. A to nam baš i ne ulijeva nadu da i na našem području situaicja mogla biti bitno bolja.

Potrošači plaćaju visoke cijene za 'lažnu' ribu, pokazalo je novo istraživanje. Kada je riba koju mislite da kupujete u dućanu zamijenjena jeftinijom varijantom, prevareni ste za otprilike četiri dolara. U restoranima je ta šteta još i veća.

'Ne postoji kontrola nad opskrbom morskim plodovima, a smatramo da ljudi nemaju pojma koliko je stanje loše', poručuju iz Oceanije.

Divlja riba nije uvijek divlja. Uzgojeni losos ili tuna, a kod nas najčeće brancin i orada vrlo često se u restoranima i na tržnicama prodaje pod divlju ribu. Upravo je to vrlo zabrinjavajuće s obzirom na činjenicu da losos iz uzgoja ima tri puta više zasićenih masti od divljeg lososa. Za divljeg lososa isplati se izdvojiti više novca, no samo u slučaju da ćete doista i dobiti ono što plaćate. U drugom slučaju, koji je znatno češći, kupci izdvajaju i do pet dolara više po ribi koja je maskirana pod divljom ribom.

Svježa je riba mit. Mislite da je ona skuplja, nazvana svježa riba, u ribarnicu stigla direktno s broda? Nema šanse. Riba može biti stara tjedan dana, mjesec dana, ili ako živite bliže obali i imali ste sreće izabrati dobru ribu, tada možda nekoliko dana. Riba može biti svježa jedino ako je sami upecate. No, osim toga nema gornje granice za život svježe ribe na policama dućana zahvaljujući novim tehnologijama smrzavanja/otapanja/ponovnog smrzavanja.


Post je objavljen 22.01.2014. u 14:14 sati.