Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/plasticno-je-fantasticno

Marketing

PVC omogućuje održivi stadion


Stadion za prikazivanje nogometnih utakmica za Svjetsko nogometno prvenstvo
koje će se održavati u Kataru 2022. godine je u ovom trenutku u svijetu najodrživiji projekt takve vrste. Ovaj stadion za prikazivanje nogometnih utakmica koristiti će upravo sunčevu energiju kako bi zaštitio gledatelje od sunčeve vrućine.




Svjetsko nogometno prvenstvo koje će se održavati u Kataru 2022. godine biti će na brojnim područjima pravi izazov. Najprije, vanjska temperatura koja doseže i 50 °C nepodnošljiva je i za svjetsku nogometnu elitu. Zatim, ambicija Katara je organizirati najzeleniji sportski događaj ikada. Istovremeno, poznato je da su današnji procesi pridobivanja pitke vode iz mora (koje neodstaje u Kataru) i sustavi hlađenja (koji su u tom podneblju nužni) procesi s enormnim ugljikovim tragom.

Ali, izgleda da se te stvari mijenjaju. Projektantska kuća Aarup Associates predstavila je svoj projekt stadiona za prikazivanje nogometnih utakmica i ostalih sportskih događaja. Stadion ima 500 sjedećih mjesta, a u stvari, to je stadion u malom budućeg glavnog stadiona. Čim je predstavljen, projekt stadiona za prikazivanje utakmica odmah je postao dokaz da Doha neće dozvoliti da vremenski uvjeti utječu na normalno odvijanje svjetskog normalnog prvenstva. Naravno, projekt je nominiran za nagradu za najbolju novost u građevinskoj konstrukciji za 2012. godinu.



Konstrukciju stadiona karakteriziraju dvije poluokretne krovne konstrukcije, jedna malo manja od druge, koje se mogu potpuno zatvoriti ili bizti u položaju polunatkrivenog stadiona. Manja krovna konstrukcija može se smjestiti ispod veće, a prostor među njima omogućava prirodni protok zraka. Krovovi su napravljeni od nekoliko stotina paneka, koje mogu biti podešeni tako da gledatelje i igrače zaštite i od sunca i od pustinjskog vrućeg vjetra.

Na stadionu se koristi najmodernija tehnika i tehnologija upravljanja klimatizacijskim sustavima koja neutralizira bilo kakvu emisiju stakleničkih plinova. Primijenjena tehnologija koristi fotonaponske ćelije i sunčeve kolektore za napajanje klimatizacijskih uređaja. U tu svrhu koristi se najnovije razvijena "Ferari" nisko emisijska PVC tkanina. Tkanina je s jedne strane pokrivena niskoemisijskim premazom i obojena s aluminijskim pignentom, tkanina je izrađena kako bi regulirala upijanje sunčeve energije i istovremeno preusmjeravala sunčeve zrake dalje od stadiona.



Ostale karakteristike ovog stadiona su protustrujno provjetravanje, i hlađenje ugrađeno ispod svakog sjedišta. Fotonaponski sunčevi kolektori prikupljaju enegriju sunca i akumuliraju je dok se arena ne koristi, a kada je arena u upotrebi, dodatna energija za hlađenje dobiva se od biogoriva.

Ovakav projekt odobren je od vlasti Katara i osim s arhitektonskog stanovišta ovaj je projekt važan kao održiva ekološka i energetska cjelina.



Izvori:
Arup Associates:
The World's First Carbor Zero Stadium
PVC Construct
PVC Org
Plastic & Rubber Weekly
Animated flags




Post je objavljen 20.01.2014. u 23:09 sati.