Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svijetsuma

Marketing

Ususret Hatsu-basho 2014

Sa toliko prisutnim svjetovnijim radostima, stanka prije novogodišnjeg prvenstva uvijek najkraće traje. Čak i sumo vijesti koje se dogode nekako su utihnute svim bukama "vanjskog" svijeta, zabljesnute glasnim šarenilom. Dva su imena dominirala tom pauzom - pobjednik Harumafuji i izazivač Kisenosato. Endo-manija je (jeste li primijetili?) značajno utihnula, a pitanje novog yokozune se šapuće i spominje, iako malo ludi na glas izgovara mogućnost da Kisenosato dva puta ponovi dvostruku pobjedu nad yokozunama.

Više su se u početku spominjali Kotoshogiku i Kotooshu. Ako je za vjerovati svemu što čujete, Kotoshogiku se ne spominje po dobrom - imao je malo pripremnih borbi, uglavnom se pripremajući osnovnim vježbama. Svijet Suma je često obavijen velovima prikrivki i skrovitih poteza, moguće je da se "dobra forma" zapravo nastoji zamaskirati, a Kotoshogiku uzme turnir. Možda... Što se Kotooshua tiče, ovdje su glasovi hrabriji. Bugarin mora doći do deset pobjeda i tako povratiti status ozekija. I dalje povremeno spominje bol, a dok mu inače nitko baš ne bi pridodavao značajne šanse, odjednom se situacija izmijenila! Poštedi li ga ozljeda, slijed zbivanja koji treba dovesti do povoljnog rezultata sve je izvjesniji!

Yokozuna Harumafuji je krenuo rano sa treninzima, odrađivao brojne obaveze, plijenio snagom i vedrinom i ... ozlijedio se! 22. prosinca je stigla vijest o tome kako je iskrenuo gležanj, zatim danima u izvještajima o tome kako preskače trening, zatim poneka rečenica o borbi ili dvije i brzom prekidu treninga, a danas, 2 dana prije početka borbi, konačno je odlučeno kako yokozuna Harumafuji NEĆE nastupiti na prvom prvenstvu ove godine! Kako je ovo konačno objavljeno, njegov Oyakata je konačno priznao: puknuće ligamenata, trebao bi nositi i plastičnu longetu. Daljih zahvata neće biti... "Snažiti ću tijelo i um (za Haru-basho)" rekao je yokozuna.

Hladan tuš je pripremio i Kisenosato, čija je škola ovih dana doživjela naglo preseljenje. Sve pripreme su tekle savršeno i tada - u ponedjeljak - u zajedničkom padu sa Shohozanom - iskrenuta noga. Oyakata je vikao - Leda odmah! - a Kienosato ga nije primijenio - "Dobro sam je protegnuo," rekao je poslije. Slijedećeg dana mu je u posjetu stigao Hakuho i pomeo ga sa 9:1 ... koliko je i ovdje prikrivanje prisutno, ozljede i taktike i odnosa, vidjeti ćemo. Sve u svemu, za sada se na vrhu samo Hakuho i Kakuryu čine spremnima. Ako je za vjerovati svemu što čujete...

Novogodišnji posjet Meiji svetištu pred oko 2800 gledatelja je popratio čak i naš net.hr sa sportskom viješću u slici. Dobro se ponekad pozitivno iznenaditi kad otvorite internet u rano jutro... Definitivno bolje od kave ili snažnijih sredstava.



Samo još dva dana do početka borbi!

Post je objavljen 10.01.2014. u 19:24 sati.