Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tignarius

Marketing

SVETAC DANA

Mislim da i Radio Marija i HRK imaju isti naslov, kao i nekoliko intenetskih portala, ali ja ću svejedno ove godine pokušati napravati mali odmak od svakodnevne profane jadikovke..
A tako i tako ovo pišem više zbog sebe nego zbog publike.
A šta, š.....malo nekatoličke sebičnosti
Oni koji hoće više znati neka gledaju svetac dana
A ti Geomire, vježbaj malo....ha..ha


1. siječnja
Crkva slavi Svetu Mariju Bogorodicu.
Na III. Općem Saboru u Efezu 431. godine svečano je definirano, proglašeno vjerskom istinom da je Marija Bogorodica, a ne samo Kristorodica.
Crkva ispovjeda veliku tajnu po kojoj se u Kristu sjedinjuju dvije naravi, ona božanska i ona ljudska, što se učenim jezikom zove "hipostatska unija"
Papa Pavao VI. je 1968. g. proglasio prvi dan Nove godine "Svjetskim danom mira" potičući nas na privatnu pobožnosti, osobito na revna moljenja krunice.
Ja prvi priznajem da bez bolje polovice ne znam izmolit nijednu, ali naučit ću

2.siječnja
Sveti Bazilije Veliki i Sveti Grgur Nazijanski,
inače veliki frendovi i kolege sa Atenske visoke škole (4.st.), Bazilije se smatra ocem istočnog redovništva.
Njih dvojica, te sv. Atanazije i sv. Ivan Zlatousti su četiri najveća istočna oca.
Ovaj Zlatousti imebnjak mi se posebno sviđa..ha..ha
Grgur se odrekao biskupske stolice u Carigradu i preuzeo malu biskupiju u Naziansu.

3. siječnja
Sveta Genoveva,
najpoznatija kao spasiteljitica Pariza pred strašnim Atilom, kad je Parižane nagovorila da ne bježe, nego da ostanu i brane grad.
I uistinu je Atila zaobišao Pariz i razrušio Orleans.
Ona je i svetica zaštitnica Pariza.
Već s 15 godina je provodila samostanski život pod vodstvom biskupa Germana, kod nas poznatijeg kao "stadion" PSG-a
Naime cijeli taj kvart se zove po biskupu Germanu.

II. vatikanski sabor u dekretu o apostolatu laika i u pastoralnoj konstituciji o Crkvi u suvremenom svijetu, zaključuje:
". Katolici se moraju smatrati obaveznima da u odanosti prema naciji i u savjesnom ispunjavanju svojih građanskih dužnosti promiču zajedničko dobro; to moraju tako ozbiljno činiti da građanska vlast računa s njihovim mišljenjem i tako bude pomognuta da se pravedno izražava i da zakoni budu u skladu s moralnim zapovijedima i zajedničkim dobrom.
Katolici koji su vješti za javne društvene dužnosti i upućeni u vjeri i kršćanskom nauku i kako odgovara, neka ne odbijaju obnašanje državnih službi jer po njima, ako ih sposobno obavljaju, mogu pomoći zajedničkom dobru i ujedno utirati put Evanđelju..."


4.siječnja

Blažena Anđela iz Folinga (1248-1309)
Rođena je godine 1248. u gradu Foligno u Italiji u veoma bogatoj obitelji. Udala se mlada i provodila najprije posve svjetovni život prema modi tadašnjega vremena. Od svojih je roditelja primila dobar odgoj, u braku je rodila više djece, ali je ipak bila i slaba te upala u težak grijeh. Da zlo bude veće, stidjela se priznati ga u ispovijedi pa je obavila nevaljanu ispovijed i u takvome stanju pošla i na pričest. Savjest je u njoj počela oštro reagirati i uznemirivati je. Pošla je opet na ispovijed, sve ispovjedila, ali nije izvršila zadanu pokoru, koja joj se učinila pretjeranom
Nakon tih događaja je u snu vidjela Spasitelja kako trpi na križu te kako će i ona zbog svojih grijeha morati mnogo trpjeti.
U njoj se sve preokrenulo, obavila je generalnu ispovijed i nakon toga živjela "malo drugačijim" životom.
Nakon što je odgojila djecu i nakon što joj je umro suprug, razdjelila je svu svoju imovinu, uputila se u Asisi gdje se zaredila kao Trećeretka, gdje je u strogoj pokori i odricanju ostala do kraja života.


Pa kad je već uskoro i pravoslavni Božić, idem naći neku istočnu Božićnu!
A svoj pravoslavnoj braći kojima ne treba ćirilica u Vukovaru želim radostan Božić!




Post je objavljen 04.01.2014. u 17:54 sati.