Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

AKREDITACIJA ZA IZRAVNA PLAĆANJA

AGENCIJA NA LISTI MANDATNIH TIJELA EUROPSKE UNIJE !

U Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju 20. prosinca ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina potpisao je Odluku kojem Agenciji daje punu akreditaciju za izravna plaćanja.

Ova akreditacija Agencije za plaćanja bila je uvjet za korištenje Europskog poljoprivrednog jamstvenog fonda, za izravne potpore, u okviru kojih je hrvatskim poljoprivrednicima na raspolaganju 2,8 milijardi kuna godišnje. Ministar Jakovina je rekao „ Ovaj je posao trajao dvadesetak mjeseci i sa zadovoljstvom mogu reći da je potpisivanjem akreditacije završen veliki posao. Agencija je osposobljena za korištenje sredstava,a na raspolaganju su značajni fondovi. Prije svega, morali smo kompletno uskladiti naše zakonodavstvo i pripremili Agenciju u najodgovornijem dijelu u povlačenju sredstava. Cijeli postupak je rađen sa nizom revizora i konzultanata koji su radili na prilagodbi same Agencije za ovo što imamo danas.Pripremljeni smo za sustav rada od 2014. do 2020. godine.Na tome zahvaljujem ravnatelju, suradnicima, ali i svim djelatnicima Agencije zato što su napravili odličan posao. Potpisujem punu akreditaciju i spremni smo za sve one izazove koji stoje pred nama već od siječnja na dalje. Ako govorimo o sredstvima koje povlačimo, onda je to prvih 25%, odnosno preko 700 milijuna za izravne potpore koje povlačimo već početkom iduće godine“ rekao je ministar Jakovina.
Ante Pezo, ravnatelj Agencije za plaćanja zahvalio je ministru Jakovini što je potpisao akreditaciju, zahvalio je novinarima na interesu i dolasku te naglasio „Ovo je početak dugotrajnog procesa koji će se etapno odvijati u narednim godinama. Ono što nas čeka je akreditacija za ruralni fond, odnosno očekujemo da će agencija i ubuduće bez problema raditi posao. Agencija se prije nekoliko dana našla na listi mandatnih tijela Europske unije. To znači da smo mi prva i jedina institucija ispred Republike Hrvatske koja se nalazi na toj listi. To apostrofiram zato što smo sada u prilici prijeći iz faze korisnice pomoći, mi smo otprilike iskoristili 15 milijuna eura projekata upravo da bi izgradili agenciju ovakvu kakva sada je, u onu drugu, višu fazu, da će naši stručnjaci pružati istu takvu pomoć partnerskim institucijama u trećim zemljama. Upravo vam mogu reći da smo u pripremi javljanja na natječaj u Makedoniji sa partnerima iz Austrije i u Srbiji sa partnerima iz Francuske. Zašto to govorim? Zato što od projekata koji su „teški“ oko 2,5 milijuna eura, pola novaca dobiva Republika Hrvatska, s time da se u državni proračun slijeva direktno 66%. A s time uspijevamo zadržati i naš djelatni kadar koji je najiskusniji i najbolji, jer u ovoj eri besparice vrlo je teško nekoga stimulirati bez materijalne naknade. Jer dio djelatnika koji su otišli, otišli su u privatne konzultante i rade na takvim projektima za nekog drugog. Djelatnici koji su ostali imati će priliku da dodatno zarade, a i Republika Hrvatska može zaraditi na takvim projektima.“
Pokazujući dijagram ravnatelj Pezo je dalje rekao „ Mi smo trenutno ugovorili, na bazi iskoristivosti – kada bi sada bio 31.12.2016. ( N+3) projicirali smo IPARD na razinu od 60-65% . Moramo znati da smo imali SAPARD na razini 40-ak posto. IPARD godine 2012. kada sam je došao za ravnatelja, oni kažu dekomitni - smo imali 2,14%. Znači skoro 98% sredstava je bilo vraćeno od te omotnice te godine. Ovo je prvi puta, da ćemo 2014. godine isplatiti punu omotnicu IPARDA, znači oko 27, 7 milijona eura, s time da nam je Europska Komisija dala za mjere ZOS 1 da podignemo buđetnu omotnicu za 50%. Tako da nas i taj novac čeka. Tako da nam se nula više ne može desiti. Nulu smo imali u SAPARD-u, nulu smo imali u IPARDU, ali nulu za RURALNI jednostavno ne možemo imati. To je eto dobra vijest. A to smo radili paralelno s ovim što smo se akreditirali“. Ministar Jakovina je želio pojasniti, pa je rekao slijedeće: Govorimo o 2010. i 2011. godini. U IPARDU je iskorišteno manje od 25 milijuna kuna ukupno i to su ti mali postoci iskorištenja. Prošle godine iskorištenje je bilo pet milijuna kuna. Ove godine imamo oko 210 milijuna kuna. Kada govorimo o ovom postotku koji je kolega Pezo rekao o 63% to je za cijelo programsko razdoblje korištenja IPARD-a. Ono što smo vraćali u proračun Europske unije bilo je 2010. i 2011. godine, kada smo vratili 50 milijuna eura. Godina 2012., 2013., 2014., i 2015. to se neće desiti jer koristimo i dižemo u postotku iskorištenje, da bi zadnje dvije godine imali 100% iskorištenje. Znači agencija nije samo usklađivala zakonodavstvo, nije samo ispravljala rotirajuće negativne nalaze i pripremala se za ulazak u EU, nego su značajno digli iskorištenje EU fondova, što se vidi i po brojkama, ali i po projektima koji su realizirani, isplaćeni ili ugovoreni za ovaj period. A to će se desiti u narednom razdoblju“- riječi su ministra Jakovine.


Image and video hosting by TinyPic
Fotka:M.Zouhar Zec s lijeva: Morana Begač iz Odjela za odnosa s javnošću ministarstva poljoprivrede, ravnatelj Agencije za plaćanja Ante Pezo, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina te glasnogovornica Agencije za plaćanja Leticija Hrenković



Post je objavljen 22.12.2013. u 07:25 sati.