Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Slobodno društvo slobodnih ličnosti

Znate, imam neke rezerve s ekologističkog stajališta, ali stranka koja bi imala ovo u programu, imala bi moje velike simpatije thumbup

Sloboda vodi narodPovijesni zadatak i krajnji cilj svjesne djelatnosti zajedničara jest pretvaranje suvremene društvene stvarnosti, koja nosi u sebi sve karakteristike prelaznog perioda, u stvarnost u kojoj će nestati klasa i svih tragova eksploatacije i ugnjetavanja čovjeka čovjekom; u kojoj će čovjek, kao slobodan stvaralac, stajati nasuprot prirodi i, otkrivajući sve dublje njene zakonitosti, sve je više potčinjavati, sebi i svojoj slobodnoj svrsishodnoj djelatnosti; u kojoj će njegovi vlastiti društveni odnosi sve više postajati njegovo vlastito slobodno djelo, a objektivne sile, koje su dotad vladale povješću, stupiti pod kontrolu ljudi; u kojoj će „ljudi sami i potpuno svjesni stvarati svoju povijest" i „društveni uzroci koje oni budu stavljali u pokret, pretežno i u sve većoj mjeri imati one posljedice koje oni žele".

Zakonitost društvenog kretanja i cilj stvaralačke djelatnosti zajedničara jest stvaranje — na bazi obilja proizvoda — slobodnog zajedničarskog društva i slobodne ličnosti, društva bez države, klasa i stranaka. (...)

Živimo u najsudbonosnijem i najveličanstvenijem vremenu dosadašnje povijesti čovječanstva. Suvremena djela ljudskog uma i ruku prevazilaze i najsmjelije vizije sanjara; čovjek osvaja svemir; on praktično postaje gospodar neslućenih energija, dovoljnih da cijelo čovječanstvo oslobode svih poniženja, oskudica i nemaštine, svih dosadašnjih materijalno-tehničkih ograničenja.

Neprekidni proces podizanja proizvodnosti rada i ukidanja razlika između umnog i fizičkog posla doživljava danas nov kvalitativni skok. Usmjeravanje dostignuća nuklearne fizike, elektronike i automatizacije ka usavršavanju proizvodnje otvara svakom pojedincu perspektivu da do maksimuma razvije svoje stvaralačke sposobnosti. U takvim uslovima postaje još besmislenije degradiranje čovjeka na položaj najamnog radnika i mehaničkog poslužioca strojeva. Covjekova snaga i stvaralačka moć toliko su se razgranale da su im neoliberalni društveni odnosi postali nepodnošljiv okov.

Post je objavljen 14.12.2013. u 22:25 sati.