Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

POLJOPRIVREDA SISAČKO MOSLOVAČKE ŽUPANIJE KROZ BROJEVE


mr. ZORAN VASIĆ:

NA SVAKU KUNU POTICAJA POLJOPRIVREDNICI
ULAŽU JOŠ 5 !


Kada je Sisačko -moslavačka županica dipl.ing. Marina Lovrić Merzel uzela na lizing automobil sa sedam brzima vrijedan više od 400 000 kuna medijima je dala povoda da otvore aferu protiv nje i rentabilnosti tog skupog automobila u ovo vrijeme recesije. No u čitavoj toj aferi županica je pokazala dvije kvalitete. Prvo kada su je mediji optuživali za neracionalno trošenje novca došla je na poziv novinara HTV-a Aleksandra Stankovića u emisiju Nedjeljom u dva koja ide u živo i odgovarala na sva njegova pitanja – čime je pokazala odlučnost da i u situacijama neugodnim za nju razgovara o temi koju zanima javnost. A druga njena moralna kvaliteta bila je kada je odlučila raskinuti ugovor za taj skupi automobil, dakle odrekla ga se, drugim riječima, priznala je pred javnošću svoju pogrešku. Njen potez u današnje vrijeme je iznimna vrlina. I mudrost, koja stanovnicima županije šalje poruku da županica sluša što građani govore i žele.
Županica je u vrijeme afere kratko naglašavala kako je županija Sisačko moslavačka napredna, među najboljima i slično i mogao se steći dojam da sve funkcionira u najboljem redu.
Tu sam našla povod za kraći razgovor s nadležnim osobama u županiji o poljoprivredi i gospodarstvu. Zato sam kratko razgovarala s pročelnikom Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo Sisačko – moslavačke županije mr. sc. Zoranom Vasićem te od profesorice Tatijane Puškarić dobila sam informacije koje se odnose na povlačenje sredstava iz predpristupnih fondova.

Image and video hosting by TinyPic
mr. Zoran Vasić

Kalendarska godina je na kraju, koliko je tijekom 2013. godine uloženo financijskih sredstava u poljoprivrednu granu po djelatnostima, te iz kojih izvora?
- U tijeku je obrada podataka za poticaje u poljoprivredi u Sisačko-moslavačkoj županiji u 2013. godini ne možemo sa sigurnošću reći koliko će financijskih sredstava biti uloženo u poljoprivrednu djelatnost naše županije.Točne podatke o financijskim sredstvima imat ćemo u prosincu ove godine za kada je i predviđena isplata poticaja. Za isplatu poticajnih mjera u proračunu Sisačko-moslavačke županije u 2013. godini imamo predviđeno 3,3 mil. kuna s pozicije općih prihoda i prihoda od zakupa i prodaje poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske.

U kojim je djelatnostima financijsko ulaganje došlo najviše do izražaja, te u kom vidu?
- Od 2005. godine, a zaključno s 2012. godinom Sisačko-moslavačka županija izdvojila je za razvoj poljoprivrede na svom području više oko 36 milijuna kuna. Učinak poticajnih mjera je takav da na svaku kunu poticaja Sisačko-moslavačke županije poljoprivrednici ulažu 5 kn vlastitih sredstava što je ukupno oko 180 milijuna kuna ulaganja u poljoprivredu.Tijekom osam godina na području županije podignuto je ukupno 968,33 hektara novih nasada i to 131,74 hektara vinograda i 836,58 hektara voćnjaka. Na osnovu ovih podataka županija Sisačko-moslavačka je među prvima u Republici Hrvatskoj po novopodignutim višegodišnjim nasadima. Sisačko-moslavačka županija je prva u Republici Hrvatskoj po broju ekoloških proizvođača te površini pod ekološkom proizvodnjom. Godine 2005. godini je bilo samo 9 ekoloških proizvođača a u 2012. godini u županiji su 102 ekološka proizvođača koji proizvode na 2.900 hektara. Po broju pčelinjih zajednica Sisačko-moslavačka županija je među prvima u Republici Hrvatskoj, jer je na njenom području oko 60.000 pčelinjih zajednica koje su u vlasništvu oko 7.000 pčelara. Također i najveći broj autohtonih pasmina konja pod selekcijskim obuhvatom je u Sisačko- moslavačkoj županiji. Radi se o 3.359 grla ili 41 % ukupnog broja konja u Republici Hrvatskoj. Uglavnom je zastupljena pasmina hrvatski posavac i hrvatski hladnokrvnjak. Županija smo s najvećim brojem krava dojilja u ekstezivnim uvjetima. Prema godišnjem izvješću Hrvatske poljoprivredne agencije za 2012. na području županije ima 95 uzgajivača s ukupno 4.004 grla ili 34% ukupnog broja grla u Republici Hrvatskoj. Na području naše županije je i najveći broj bikova u prirodnom pripustu pod selekcijskim obuhvatom – a to je 108 grla ili 34 % ukupnog broja bikova u prirodnom pripustu u Republici Hrvatskoj.

Što je tijekom 2013. godine započeto ili možda dovršeno, a u vezi je s poljoprivredom i gospodarstvom?
Značajno je javno predstavljanje Programa ruralnog razvoja za razdoblje 2014. – 2020. godine na prijedlog Ministarstva poljoprivrede.
Javno predstavljane je održano u travnju mjesecu u hotelu Panonija u Sisku na kojem je sudjelovalo stotinjak poljoprivrednih proizvođača s područja naše Županije. Nakon predstavljanja zaprimljeni su komentari, koji su, nakon procesa analize, djelomično ugrađeni u novi nacrt Programa. Županija je organizirala informativnu kampanju o provedbi Zakona o poljoprivrednom zemljištu i pripadajućih podzakonskih akata.

Koliko hektara državnog poljoprivrednog zemljišta ima na području Sisačko moslavačke županije?
- Na području Sisačko-moslavačke županije nalazi se približno 40.000 ha poljoprivrednog zemljišta. Da sada je nekim vidom raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske na našoj Županiji dano na raspolaganje gotovo 15.000 ha. Poljoprivredno zemljište je proizvodni resurs od posebnog interesa za našu Županiju zbog činjenice da smo se opredijelili za poljoprivredu kao važnu smjernicu gospodarskog razvoja. Upravo iz tog razloga u interesu nam je educirati poljoprivredne proizvođače o mogućnostima, načinima i što bržeg konzumiranju prava koji proizlaze iz novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Budući da natječaje raspisuje Agencija za poljoprivredno zemljište nemamo saznanja o njihovu raspisivanju za našu Županiju.

Kakva proizvodnja prevladava u županiji? Koja su to područja?
- Najvažniji proizvodni sektori u Sisačko-moslavačkoj županiji su uzgoj mliječnih i mesnih pasmina goveda, proizvodnja svinja, uzgoj ovaca i konja u životinjskoj proizvodnji, a pšenica i kukuruz u biljnoj proizvodnji te također u zadnjim godinama uljarice soja i uljana repica.Proizvodnja grožđa i jabuka najvažnije su kulture višegodišnjih nasada, a u nekoliko posljednjih godina primjetna je tendencija povećanog uzgoja lješnjaka, oraha i šljive.

SREDSTVA IZ FONDOVA EU

Prema riječima pročelnice Pročelnica Upravnog odjela za upravljanje pristupnim fondovima i poticajnim sredstvima profesorice Tatjane Puškarić, na području Sisačko-moslavačke županije trenutačno je, prema podacima Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju 16 korisnika sredstava Programa IPARD, te je time županija svrstana na četvrto mjesto u pregledu projekata po županijama s ugovorenim iznosom od 8.247.092,04 EUR. Napominje kako je u tijeku ugovaranje dvaju projekta iz Mjere 301 Programa IPARD. Program SAPARD koristilo je dvoje korisnika.

Evo tko su korisnici IPARD i SAPARD sredstava:
Image and video hosting by TinyPic

Sisačko-moslavačka županija je usvojila Županijsku razvojnu strategiju za razdoblje 2011.-2013. koja je temeljem naputka Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, te Županijske skupštine produljena i na 2014.-tu godinu.
Za područja poljoprivrede, turizma i razvoja ljudskih potencijala izrađeni su posebni strateški dokumenti koji su podloga za proračunsko planiranje, no i za povlačenje sredstava:Poljoprivredna razvojna strategija, Strategija razvoja turizma,Strategija za razvoj ljudskih potencijala.
Temeljem strategija ponajprije se utvrđuje opravdanost projekata i planiranih investicija, dok se izvori financiranja utvrđuju na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini.
U Sisačko-moslavačkoj županiji aktivna su četiri LAG-a:
Lokalna akcijska grupa „Zeleni trokut“ - ukupno: 28.230 stanovnika (od toga na području Sisačko-moslavačke županije 14.313 stanovnika) te obuhvaća područje: Novska, Pakrac, Lipik.
Lokalna akcijska grupa „Moslavina“ – ukupno 95.894 stanovnika (od toga na području Sisačko-moslavačke županije 44.690 stanovnika) te obuhvaća područje: Čazma, Dubrava, Garešnica, Hercegovac, Ivanić-Grad, Kloštar-Ivanić, Križ, Kutina, Lipovljani, Popovača, Velika Ludina i Velika Trnovitica.
Lokalna akcijska grupa „Zrinska gora-Turopolje“ – ukupno 39.986 stanovnika, obuhvaća područje: Lekenik, Glina, Petrinja.
Lokalna akcijska grupa „Una“ – ukupno 20.979 stanovnika, obuhvaća područje: Grad Hrvatska Kostajnica, općine: Donji Kukuruzari, Dvor, Hrvatska Dubica, Jasenovac, Majur i Sunja.









Post je objavljen 09.12.2013. u 12:59 sati.