Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/astrosailor22

Marketing

Čitanje tajvanskih novina

Pred par godina čitanje tajvanskih online novina je bilo samo podsjetnik da ste na Marsu. Nisu imale nikakve veze sa planetom Zemljom, nego je uglavnom bila riječ o lokalnim političarima, njihovim ženama ili ljubavnicama, sve preliveno (soja) sosom "must try" lokalnih restorana. Do tog momenta to je bilo zanimljivo kao slovensko "Delo" (savršeno sredstvo za smirenje kad ste u dijaspori i greškom pročitate komadić HR novina i tlak vam skoči na duplo: samo kliknete na "Delo" i evo vam Kekeca, pastorale, lokalnih pilićarskih svađa i, garant, nikakvih razodjevenih djeva). Ali ovdje, kako i priliči, lokalne djeve na različitom stupnju (raz)odjevenosti ukrašavaju stranice, pa treba paziti gdje klikate da vam isti (tlak, naravno) ne bi skočil.

U zadnje vrijeme, možda s nadolaskom masa pečalbara iz ojađene i ubijeđene Evrope, shvatili su da je Tajvan ipak na Zemlji, i počeli su kopirati na web-stranicama više međunarodnih zanimljivosti.

Tako sam se dobro nasmijao danas kad sam pročitao o Čehu koji je probao, po uzoru na lik iz "Život Pi", na vlastoručno sklepanom splavu preploviti od Tajvana do Japana. Čeh. Majstor! A mi smo mislili da su ovi "naši" na Jadranu originalni...makar, tko bi ga znao, vjerojatno je s ocem trenirao to na Jadranu... Netko je ispod članka komentirao "sigurno je imao kisele krastavce sa sobom", hehe. Naravno, nakon sat vremena na širokom moru, morala ga je obalna straža spašavat jer mu se splav počeo raspadat, a veslati je prestao jer je struja bila prejaka. Inače, na junački pothvat se odlučio jer je imao 3NTD (manje od 0.1 Eur) u novčaniku i viza mu je istekla. Pa je čovjek pomislio skoknut do Japana.

Da ne bi mislili da smo nazadniji od svih, evo nas kopiraju s referendumskom grozncom: lokalna opozicija opozicije je (i bez Markićke, ali tko zna, možda to njeni šefovi krenuli u svetsku bre revoluciju) organizirala proteste u kojima se traži da se u Ustav unese odredba o tome da je brak nešto između muškarca i žene Brak. O čuda, u obranu "tradicionalnih vrijednosti" su se (i) ovdje, na Tajvanu, derali "kršćani", kojih je na Tw kojih 1 posto. Pišem "kršćani" jer kad ih pitaš da ti malo objasne koji kršćani su, katolici ili protestanti, onda se začude i pitaju na što misliš, oni su jednostavno "Christ". Ako im nekako uspiješ objasniti na što misliš, definiraju se pobliže, a podjela im je: protestanti su oni koji se mole Isusu, a katolici se mole Majci Mariji. Zanimljivo što čovjek nauči u tuđini... Naravno, samo pomašem glavom da, da... Tko sam ja da ikoga tu poučavam, bitno je da oni znaju kojim bogovima se mole, hehe. Jedan povjesničar (s budističkog sveučilišta) im je u šali preporučio da se radije stvarno bore za povratak kineskim tradicionalnim običajima "pro famiglia", a ne tamo neke uvezene s mrskog Zapada. Dakle, neka se radije bore za ukidanje odredbe o kriminalizaciji vanbračne veze, čak suprotno, da ozakone konkubinat, promoviraju uvezivanje stopala, samoubojstvo udovica...to su prave tradicionalne vrijednosti kineske rase i za to se treba boriti, a ne tu uvoziti neke kvazikršćanske teme. Bio je tamo na demonstracijama i lokalni Džo, lik zagubljen u povijesti u nacističkoj uniformi, koji je umno izjavio da su nacisti bili protiv homoseksualaca pa se on, eto, slaže s njima. Meni se čini da je pomiješao demonstracije s cosplay party. O tempora, o mores!

Imaju i oni svoje zemljopisne dubioze i Jovanovića, ministarstvo školstva je izdalo naputak po kojem je glavni grad ne-države Republic of China ne Taipei nego Nanjing, koji se, o slučaja, danas poprilično uvjerljivo nalazi u Narodnoj republici Kini. Tko mari, sad ćemo mi njih...zajedno s Mongolijom, koja je, zna se, dio države kojoj je Nanjing glavni grad. Što je najjadnije, to im je u Ustavu i na to se zaklinje njihov bre predsednik...ovaj, guverner.

To sve pišem samo da se podsjetim da nije čitanje HR novina najgore što se može desiti napaćenom mozgu, o ne! Još da razumijem kineski, što bi tek onda sve našao!

Za zaštitu mozga i priraslina istog, ja sam radije otišao na svoje vikendsko bicikliranje pod mostovima.

gf

Ovo je pješački most:
gf

Ovo isto, s tim da je viseći, s drvenim kolnikom:
gf

Uhvatio sam i neizbježnu "101" pod dugom:
gf

Još malo tradicije: lijepo drvo u campusu, sad će Tarzan doći povezati lijane:
gf

Obično psujem arhitekte, ali ima i u Taipeiju lijepo obnovljenih (ili vjerojatno novoizgrađenih) zgrada. Ovo je kineski čardak ni na nebu ni na zemlji:
gf


Post je objavljen 09.12.2013. u 05:37 sati.