Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/magarac-jedan

Marketing

U ime mljekomata

Nađoh podatke da mljekomat košta 50 000 - 70 000 kn. Nisu to male pare, pogotovo za male proizvođače. A onda se mora naći mjesto gdje će ga se postaviti pa treba održavati. Sve je to rizik.

A naša proizvodnja mlijeka je sve manja. Mljekarima je cijena preniska, njih stišću mljekari i uvoz, mljekare stišću trgovački lanci, trgovačke lance stišće manja potrošnja građana, građane sve manji prihodi i sve veći porezi, a sve skupa stišću krediti banaka.

Država je trošila stotine milijuna na poticanje proizvodnje mlijeka pa opet propada.
Možda umjesto da se ulaže u štale i nabavku krava, da se pokuša s nabavkom mljekomata. Oni bi bili u vlasništvu države, ona bi ih iznajmljivalja zadrugama malih proizvođača ili pojedinačnim proizvođačima.
S lokalnom samoupravom bi se mogli dogovoriti oko postavljanja mjlekomata na prometna mjesta, na pijace, u centru grada, kod trgovina.

Ovako bi bez rizika ulaganja u mljekomate i velikih troškova, proizvođači dobili izravan pristup tržištu, potrošačima.
Mlijeko bi se prodavalo po nižoj cijeni od one u trgovini. recimo 4-4,5 kn od čega bi 0,5 kn išlo za održavanje mljekomata i dovoženje mlijeka, a ostatak ide seljku, a država uzme porez za sebe.
Ovako bi seljak dobio više po litri, novci bi se mogli isplaćivati tjedno, pa ne bi morali dugo čekati da naplate svoje prodano mlijeko.
Potaknuli bi se lokalni proizvođači jer bi jeftinije bilo dovesti mlijeko u npr. Sinj ili Zadar iz mjesta u okolici Sinja ili Zadra nego iz udaljenijih krajeva.

Država bi bila u plusu jer bi manje trošila na subvencioniranje proizvodnje mlijeka, imala veću domaću proizvodnju, manji uvoz, manje nezaposlenih i socijalnih slučajeva.

Potrošači bi dobili jeftinije, a kvalitetno domaće mlijeko. Kad postoji raznolikost ponude i ne ovisimo samo o trgovočkim lancima i njihovim uvjetima postoji i prava konkurentnost, bolja ponuda i niže cijene. Vjerujem da bi se u ovom slučaju drukčije počeli ponašati i mljekari i trgovački lanci koji su sada i za par lipa manju cijenu spremni dovesti proizvodnju mlijeka kod nas u propast.

S recimo 50 mil. kuna se nabavi 1000 mljekomata, ne trebaju svi kupovati mljeko iz njih, dovoljno je da se stvori konkurencija i trgovci će se početi drukčije ponašati.
Nije to neka prevelika investicija, a pomogla bi većini ljudi u zemlji. i proizvođačima i potrošačima.
Znam da ne bi ovo riješilo sve naše probleme u državi i poljoprivredi, ali bi moglo pomoći u rješavanju problema. Bio bi to korak naprijed.


Post je objavljen 06.12.2013. u 08:30 sati.