Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/verona

Marketing

Ivan Pavao II.: ‘Kad je vrijednost obitelji ugrožena… mi ćemo ustati!’
Jedan od najsnažnijih poziva Ivana Pavla II. na društvenu borbu protiv kulture smrti dogodio se na početku njegova pontifikata tijekom boravka u SAD-u. 1979. godine. Njegove snažne riječi poruka su i poziv kršćanima da pruže otpor svemu onom što ugrožava ljudsko dostojanstvo. U vremenu i okolnostima u kojima živimo riječi ovog velikog Pape još su aktualnije.

“Sva ljudska bića trebaju poštovati svaku osobu kao jedinstveno Božje stvorenje, koje je po Utjelovljenju i sveopćem Otkupljenju pozvano biti Kristovim bratom ili sestrom. Za nas je ovo razmišljanje temelj svetosti ljudskog života. I upravo zato slavimo život – svaki ljudski život.

To je razlog zašto se trudimo obraniti ljudski život od svega što mu prijeti ili ga slabi, i zašto težimo da svaki život u svim svojim aspektima bude što čovječniji.

Zato ćemo ustati svaki put kad je ljudski život ugrožen!

Kad je svetost nerođenog života napadnuta, mi ćemo ustati i reći da nitko nema pravo uništiti nerođeni život!

Kad se neko dijete smatra teretom ili sredstvom zadovoljavanja vlastite emocionalne potrebe, mi ćemo ustati i reći da je svako dijete jedinstven i neponovljiv Božji dar koji ima pravo na ljubav i zajedništvo u obitelji!

Kad je institucija braka prepuštena ljudskoj sebičnosti ili svedena na privremen, uvjetan i lako raskidiv ugovor, mi ćemo ustati i podržati neraskidivost bračne veze!

Kad je vrijednost obitelji ugrožena zbog društvenih i ekonomskih pritisaka, mi ćemo ustati i naglasiti da je obitelj potrebna ne samo radi osobnog dobra svakog čovjeka, već i radi općeg dobra svakog društva, naroda i države!

Kad se sloboda koristi za dominaciju nad slabima, za rasipanje prirodnih resursa i energije, za uskraćivanje osnovnih ljudskih potreba, mi ćemo ustati i naglasiti načela socijalne pravde i ljubavi!

Kad su bolesni, stari ili umirući napušteni, mi ćemo ustati i reći da su oni vrijedni ljubavi, brige i poštovanja!”

Ivan Pavao II. (homilija izrečena u Washingtonu 7. listopada 1979.)


Post je objavljen 01.12.2013. u 14:13 sati.