Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

SVETA KATE KREŠI DAN, DO BOŽIĆA MISEC DAN!





Katolička crkva danas slavi blagdan Svete Kate. Sveta Kate je u narodu toliko poznata da su njezin lik i ime isprepleli toliki događaji i u izrečici "Sveta Kata, snig na vrata", gledajući na aktualni vremenski trenutak i prvim snijegom, Sveta Kate to potvrđuje.


Blagdan Svete Kate najavljuje nam Advent ili Došašća, pa nije se za čuditi da su u katoličkim obiteljima započele pripreme za nadolazeći Božić.
U srednjem vijeku ovu su sveticu osobito slavili studenti filozofije. Isusovci u Zagrebu su uz svoj kolegij sagradili krasnu baroknu crkvu sv. Katarine, koja je pravi biser sakralne umjetnosti.


Upravo me je ova crkva navela da se sjetim naše paške crkve koja je posvećena Svetoj Katarini. Pitate se gdje je ta crkva?! Prošećite se do Bašace i kod kuće Bistričićevih vidjeti ćete sačuvanu apsidu i djelove ove srednjovjekovne crkvice koja je posvećena ovoj svetici.

Ova crkvica upućuje nas na to kako su pažani bili odani kultnim tradicijama i vjerovanja svojih starih.

Teško je odrediti njenu veličinu, međutim na ovome što je ostalo sačuvano moglo bi se doći i do tih spoznaja. Treba sve učiniti kako bi se ovi ostaci konzervirali i predstavili uz jasna obilježja. Činjenica je da su naši stari Pažani sačuvali običaje prepričavajući ih i prenoseći na sljedeće naraštaje, ali je velika šteta što ti sljedeći naraštaji nisu sačuvali, ono što su naši stari ostavili nam u nasljeđe.

Kako bi bilo lijepo da se na ruševinama ove crkvice održi liturgija na Blagdan ove svetice čime bi grad Pag sačuvao vrijednosti svojih pređi. U svom postu o zaštiti ostataka sakralne baštine u gradu Pagu nisam spomenuo ovu crkvicu, ostavio sam je za današnji dan.

Sveta Katarina je zaštitnica učitelja, knjižničara i arhivista te svih osoba koje u svojoj struci posežu za knjigama i znanjem koje one sadrže. U ikonografiji je, uobičajeno, predstavljena s knjigom, palminom granom (znakom mučeništva) i trnovitim kotačem na kojem je umrla.

Očekujem da će se u gradu Pagu okupiti svi oni kojih veže knjiga, i učiniti nešto da se ovo zdanje spasi.

Svim Katarinama, Katicama, Katama i Katjama, Iskonskipag želi sretan imendan !



Post je objavljen 25.11.2013. u 00:12 sati.