Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/1971

Marketing

Tko to brine o nama "U ime obitelji"

Ne znam da li u ovom trenutku postoji u Hrvatskoj korisnik interneta koji nije barem u najosnovnijim crtama upućen u ciljeve pokreta "U ime obitelji". Ako među vama ima takvih, zalijepit ću ovdje nekoliko redaka preuzetih sa stranice www.uimeobitelji.net.

Dijelovi teksta iz opisne stranice "O nama":

Građanska inicijativa “U ime obitelji” okuplja pojedince, obitelji i građanske udruge koje promiču općeljudske vrijednosti te vjerske udruge, zajednice i pokrete – sve one koji smatraju da je brak jedino zajednica žene i muškarca....

...Definicija braka kao zajednice žene i muškarca imanentna je vrijednostima, kulturi i identitetu hrvatskog naroda. Jasno definiranje braka kao upravo takve zajednice u Ustavu RH imat će snažan pozitivan učinak ne samo na zakonodavstvo, već i na cijelo društvo.


Ciljevi inicijative:
-Osigurati da Ustav i zakoni Republike Hrvatske definiraju brak jedino kao životnu zajednicu žene i muškarca.

-Jamčiti zakonsku zaštitu djece, braka i obitelji te spriječiti izjednačavanje istospolne zajednice i braka.

-Zaštititi djecu od usvajanja od strane istospolnih parova.

-Učvrstiti pouzdanje svima koji cijene općeljudske vrijednosti da zajednički možemo donositi pozitivne promjene u hrvatskom društvu.


Dakle, već iz navedenih ciljeva jasno je da je ustavna definicija braka kao zajednice žene i muškarca tek prvi, temeljni korak u djelovanju ove grupe ljudi. Oni i dalje žele donositi pozitivne promjene.

Nisam imao toliko vremena da se bavim istraživanjem tko je u vodstvu te "građanske inicijative", danas sam tek doznao da se radi o članovima marginalne političke stranke HRAST. Bacivši samo jedan pogled na web te stranke (www.h-rast.hr), čovjeku se slože i sve ostale kockice dojma o cijeloj priči. Naime, jedan od aktualnih članaka na toj stranici govori o vukovarskoj Koloni sjećanja, gdje između ostalog kaže:

Nije se hrvatski narod podijelio u Vukovaru na dvije kolone, nego se izdvojio od onog dijela koji nije ni hrvatski ni narod. Jugoslaveni, komunisti i Velikosrbi nisu dio hrvatskog naroda i stoga podjela koju forsiraju kontrolirani mediji ne postoji...


Iz ovih posljednjih redaka pametnom je sve jasno. "Podjela ne postoji, već postoje samo Hrvati na jednoj, i Jugoslaveni, komunisti i velikosrbi na drugoj strani".
Vodstvo spomenute stranke i vodstvo "građanske inicijative" je ultradesničarsko i ultranacionalističko. Ako nam takvi počnu mijenjati Ustav, Hrvatska će bez sumnje pasti na najniže grane slobode i zaštite ljudskih prava ikad.

Nadalje, inicijativa "U ime obitelji" raspolaže popriličnim sredstvima za promociju, to je jasno već ako gledate televiziju. U ovoj situaciji kada sigurno ni većina njihovih simpatizera ne raspolaže dovoljnim sredstvima za život, jasno je da se vjerojatno financiraju donacijama najmoćnijih političkih stranaka desne orijentacije (a s kojima će onda u nekoj koaliciji izići na sljedeće izbore pozivajući se na uspjeh s referenduma, ako im on prođe), a vjerojatno i katoličke crkve. Ovo je tek pretpostavka, no bilo bi zaista zanimljivo vidjeti njihovu listu donatora i tada bi bilo sve jasno. Čini se da ih zakon ne obavezuje na to, nažalost.

Brak i obitelj u ovom trenutku sigurno nisu u opasnosti zbog homoseksualaca, već zbog nasilja u obitelji, uzleta potrošačkog načina života, forsiranja pogrešnih vrijednosti u cijelom društvu. Brakovi se ne raspadaju jer u susjedstvu živi homoseksualni par, već jer se jadni, obeznađeni otac obitelji koji je na birou već mjesecima opet napije i istuče svoju životnu partnericu jer mu je ponovo nešto prigovorila, ili se ona nađe u krevetu onoga tko joj pred nosom maše nekim glamuroznijim životom... Ili otac obitelji, po dobrom starom tradicionalnom običaju, kao pravi balkanski macho (vrlo često deklarirani katolik) praši sa strane sve što se prašiti dade.

Brakovi sve manje opstaju, bili oni crkveno ili građanski zasnovani. Usput se stvaraju neka nova pravila, samohrani roditelji sad su sve učestalija pojava u našem okruženju i trude se svojoj djeci osigurati što bolji i kvalitetniji život, osnovane su i mnoge nevladine udruge koje im u tome nastoje pomoći. Inicijativa "U ime obitelji" obezvrjeđuje sve ono što su mnogi aktivisti mukotrpno stvarali godinama. Jer, čemu npr. SOS Dječje selo, ako je heteroseksualna katolička obitelj jedino što vrijedi? Čemu Autonomna ženska kuća? Bolje je tim ženama da se vrate muževima. Nije ni jedna umrla od malo batina, uostalom, u crkvi su pristale na ono "dok vas smrt ne rastavi", zar ne? Samohrane majke su zlo. Jedino mama i tata vrijede. Čak i kad se tuku i vrijeđaju. Izvanbračne zajednice isto ne valjaju. Pa i ako funkcioniraju izvrsno. Nisu sklopljene u crkvi. Samo čekam kad će i građanski brak doći na crnu listu naših obiteljskih dušebrižnika, njega se još nisu dotakli.

Čini mi se da je inicijativa "U ime obitelji" sve drugo samo ne pozitivan pokret obojan svijetlim bojama kakve krase njihov logotip.

Prije bih to nazvao pokušajem uspostave inkvizicije u pol Europe 21. stoljeća.


Post je objavljen 24.11.2013. u 06:15 sati.