Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

AKTIVNOST MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE NA RAZINI SAVJETA


ČETIRI SAVJETA

Prema pripćenjima iz Ministarstva poljoprivrede u tom su ministarstvu od 13. do 22.11 održana četiri sastanka Savjeta i to za žitarice i uljarice, govedarstvo i proizvodnju goveđeg mesa, za djelatnost ovčarstva i kozarstva, te Savjet za konjogojstvo.
Priopćenja iz Ministarstva poljoprivrede objavljujem objedinjena u jedan novinarski tekst.

Održani Stručni savjeti za praćenje stanja u proizvodnji i preradi žitarica i uljarica

U Ministarstvu poljoprivrede su 13. studenog održane dvije sjednice Stručnih savjeta za praćenje stanja u proizvodnji i preradi žitarica i uljarica na kojoj je razmatrano aktualno stanje u sektorima. Predsjednica savjeta i za uljarice i za žitarice je Snježana Španjol iz Ministarstva poljoprivrede, a njena zamjenica je Zvjezdana Blažić!

U sektoru žitarica u proizvodnji prednjače pšenica i kukuruz, u kojima smo, uz zob i mješavine, ječam i tritikale samodostatni. U sektoru uljarica, najviše se proizvode soja i suncokret s kojima smo uz uljanu repicu i ostale uljarice samodostatni u sirovini, no istaknut je problem u samodostatnosti ulja, koja je pokrivena samo sojinim i uljane repice, a ostalo se uvozi.
Predstavnicima Savjeta izložene su mogućnosti koje pružaju Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj (EAFRD) i Europski fond za jamstva u poljoprivredi (EAGF) iz kojeg se mogu povući sredstva za brojne aktivnosti. Jedna od pretpostavki za iskorištavanje navedenih sredstava je osnivanje proizvođačkih grupa i organizacija koje predstavljaju najvažniji iskorak za podizanje i postizanje konkurentnosti, ali i temelj za bolju organizaciju i zajednički nastup na tržištu u cilju unapređenja proizvodnje u sektoru žitarica i sektoru uljarica.

Nakon provedene rasprave i iznijetih nedostataka u sektoru, zaključeno je kako će se održati sastanak s nadležnim institucijama i javnim poduzećima po pitanju problema troškova prijevoza, izraditi analiza standarda otkupa i definirati zavisni troškovi, uz eventualnu objavu podzakonskih akata te će se pojačati kontakti s organizatorima proizvodnje s ciljem pravovremenog dobivanja informacija s terena.
Djelatnici Poljoprivredne savjetodavne službe će, zajedno s djelatnicima Ministarstva poljoprivrede, na svojim zimskim predavanjima i radionicama davati informacije o dobrim poljoprivrednim i okolišnim uvjetima (GAEC uvjetima) i obaveznim zahtjevima za upravljanje (SMR-ovima), s obzirom da se dio njih već provodi, a dio će započeti provoditi početkom 2014. godine. Pozvani su proizvođači na organizaciju i traženje održavanja sastanka i predavanja od strane Ministarstva poljoprivrede na temu udruživanja i osnivanja proizvođačkih organizacija i grupa.

U Savjetu za žitarice su predstavnici u iz Hrvatske poljoprivredne komore, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske gospodarske komore, Poljoprivredne savjetodavne službe, Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, Poljoprivrednog instituta Osijek, GIU Hrvatsko sjeme te tvrtki Agrokor d.d., Žito d.o.o., Granolio d.d., Čakovečki mlinovi d.d., Žitozajednica d.o.o. i Podravka d.d.

U Savjetu za uljarice su predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske gospodarske komore, Poljoprivredne savjetodavne službe, Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, te tvrtki Agrokor d.d., Žito d.o.o., Zvijezda d.d. i Tvornica ulja Čepin.


Održan Stručni savjet za praćenje stanja u tovu goveda i proizvodnji goveđeg mesa

U Ministarstvu poljoprivrede je 19. studenog održana sjednica Stručnog savjeta za praćenje stanja u tovu goveda i proizvodnji goveđeg mesa na kojoj je razmatrano aktualno stanje u sektoru.
Istaknuti su postojeći problemi u sektoru poput nedostatka poljoprivrednog zemljišta, smanjenja broja goveda, nedostatak goveda za tov.
Savjetu su predstavljene i aktivnosti Ministarstva poljoprivrede u cilju olakšavanja planiranja proizvodnje, smanjivanja administrativnih barijera i olakšavanja mogućnosti dobivanja financijskih sredstava kako bi što lakše mogli realizirati svoje projekte.
Neke od kratkoročnih mjera predložene za poboljšanje stanja u sektoru su provođenje natječaja za dodjelu poljoprivrednog zemljišta, korištenje dostupnih programa kreditiranja HBOR-a, osiguranje povoljnih uvjeta nabavke sjemena i umjetnog gnojiva od strane proizvođača inputa, organizirana nabavka junica. Predložene dugoročne mjere uključuju organiziraniji pristup tržištu razvojem proizvođačkih organizacija, razvoj novih proizvoda veće dodane vrijednosti, jačanje marketinga, povećanje inovativnosti i ulaganja u razvoj, podupiranje proizvođača savjetovanjem i znanjem, poboljšanje i održavanje genetske kvalitete stoke te poseban pristup mladim poljoprivrednicima.

Dogovorena je izrada plana razvoja govedarske proizvodnje u Republici Hrvatskoj za razdoblje 2014.-2020. godine. Predstavljanje plana predviđeno je za kraj ove godine.

U rad Savjeta imenovani su predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, Hrvatske poljoprivredne agencije, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske poljoprivredne komore, Hrvatske veterinarske komore, Udruge za tov i uzgoj junadi Baby-beef, te tvrtki, , GIU Croatiastočar, Pik Vrbovec d.d., Mesna industrija Braća Pivac d.o.o., Danica mesna industrija d.o.o., MM mesna industrija d.o.o.


Održan stručni savjet za praćenje stanja u ovčarskoj i kozarskoj proizvodnji

U Ministarstvu poljoprivrede 21. studenog je održana sjednica Stručnog savjeta za praćenje stanja u ovčarskoj i kozarskoj proizvodnji na kojoj je razmatrano aktualno stanje u sektorima. U rad Savjeta za ovčarsku i kozarsku proizvodnju za predsjednicu Savjeta iz Ministarstva poljoprivrede imenovana je a Snježana Španjol, a za podpredsjednika Savjeta Miljenko Rakić.

Predstavnicima Savjeta izložene su mogućnosti koje pružaju Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj (EAFRD) i Europski fond za jamstva u poljoprivredi (EAGF) iz kojeg se mogu povući sredstva za brojne aktivnosti. Djelatnici Poljoprivredne savjetodavne službe će, zajedno s djelatnicima Ministarstva poljoprivrede, na svojim zimskim predavanjima i radionicama iznijeti informacije o dobrim poljoprivrednim i okolišnim uvjetima (GAEC uvjetima) i obaveznim zahtjevima za upravljanje (SMR-ovima), s obzirom da se dio njih već provodi, a dio će se početi provoditi s 1. siječnjem 2014. godine.

Nakon provedene rasprave, zaključeno je kako će se pojačati suradnja Hrvatske poljoprivredne agencije te Uprave veterinarstva i sigurnosti hrane Ministarstva kako bi se intenziviralo označavanje ovaca i koza. Preispitati će se mogućnosti uvođenja fleksibilnijih uvjeta klanja na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, poput pokretnih klaonica, kojima bi se smanjili troškovi i olakšala proizvodnja. S obzirom na problem otkupa vune, konzultirat će se zemlje u okruženju kako bi se razmotrila mogućnost kvalitetnog zbrinjavanja i organiziranog otkupa, po uzoru na njihova iskustva.

U rad Savjeta za ovčarsku i kozarsku proizvodnju imenovani su Hrvatske poljoprivredne agencije, Hrvatske poljoprivredne komore, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske veterinarske komore, Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza te tvrtki Vindija d.d., MI Braća Pivac d.o.o., Kurilovčan d.o.o., Ravlić, UTD, Paška sirana d.d., Mesarsko-trgovački obrt Mesnice Šakić i Sirana Gligora.


Održan Stručni savjet za praćenje stanja u konjogojstvu

U Ministarstvu poljoprivrede je 22. studenog održana sjednica Stručnog savjeta za praćenje stanja u konjogojstvu na kojoj je razmatrano aktualno stanje. U Savjet za konjogojstvo za predsjednicu je imenovana Snježana Španjol a, Miljenko Rakić imenovan je potpredsjednikom.

U Republici Hrvatskoj uzgajaju se 4 izvorne i zaštićene pasmine konja čije se brojno stanje iz godine u godinu poboljšava, pa tako imamo 5.907 hrvatskih hladnokrvnjaka, 5.228 hrvatskih posavaca, 1.917 lipicanaca te 66 međimurskih konja, podaci za 2011. i 2012. godinu. U konjogojskom sektoru postoje velike i do sada nedovoljno iskorištene mogućnosti konjičkog sporta, rekreacije i konjičkog turizma, koje je potrebno dodatno razvijati.

Predstavnicima Savjeta izložene su mogućnosti koje pružaju Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj (EAFRD) i Europski fond za jamstva u poljoprivredi (EAGF) iz kojeg se mogu povući sredstva za brojne aktivnosti. Djelatnici Poljoprivredne savjetodavne službe će, zajedno s djelatnicima Ministarstva poljoprivrede, na svojim zimskim predavanjima i radionicama davati informacije o dobrim poljoprivrednim i okolišnim uvjetima (GAEC uvjetima) i obaveznim zahtjevima za upravljanje (SMR-ovima), s obzirom da se dio istih već provodi, a dio će se početi provoditi s 1. siječnjem 2014. godine.

Nakon provedene rasprave, zaključeno je kako će se u dijelu izravnih plaćanja za izvorne i zaštićene pasmine kopitara detaljnije definirati dodatni kriteriji – izdavanje potvrdnica od strane uzgojnih organizacija i HPA kao dokument potvrde za ostvarivanje prava na potporu. Također, savezi i udruženja aktivnije će se uključiti u izradu zakonskih i podzakonskih akata.

Preko predstavnika Savjeta upućen je poziv uzgajivačima i posjednicima kopitara na edukaciju i odgovornost kod provođenja mjera suzbijanja zaraznih bolesti s ciljem zadržavanja povoljnog zdravstvenog stanja i razine istog kod kopitara. Također, upućuje se poziv i obavijest uzgajivačima i posjednicima da će se tijekom 2014. godine završiti provođenje obilježavanja životinja te će se intenzivirati mjere na identifikaciji posjednika.

U radu Savjeta za konjogojstvo su predstavnici Hrvatske poljoprivredne agencije, Državne ergele Đakovo i Lipik, Središnjeg saveza udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka Popovača, Središnjeg saveza uzgajivača hrvatskog posavca Martinska Ves, Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, Veterinarskog fakulteta u Zagrebu te Hrvatske veterinarske komore.




Post je objavljen 23.11.2013. u 10:14 sati.