Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hrvatskasfera

Marketing

Trulo meso truli sustav.

Nova afera u demokratskoj EU. I to gle čuda u demokratskoj uzornoj Njemačkoj gdje su svi pošteni. U hrvatskoj valjda to ne bi ni bila afera. Pokvareno trulo meso miješano je sa svježim i prodavano u kobasicama. Nije to neka velika vijest pa i neispravno konjsko meso je miješano s goveđim. Bitno je miješat. Ipak ne treba se previše buniti Francuzi su svojim damama ugrađivali industrijski silikon i to u grudi. Eto im sad veće sise. I što sad varaju i miješaju svi svud i svašta. No što se krije iza pokvarenog mesa i iza prevare sa silikonima?
Sve je to zapravo pokazatelj nemilosrdne, žestoke pa i okrutne borbe za što veći profit.
Surovi kapitalizam i velika konkurencija uzimaju svoj danak. Igrat pošteno na tržištu, plaćati poreze, doprinose i dati dobru plaću radniku postaje gotovo nemoguće. Ako vidimo da se vara i mulja u razvijenim zemljama zapada gdje institucije nešto i rade, možemo onda zamisliti kako je kod nas. Kapitalizam nas tjera na surovost, na natjecanje, na sirovu eksploataciju . Traži promjenu ljudske osobnosti, traži da mislimo samo na sebe, da gledamo samo svoje interese. Uspjeh definitivno ima svoju cijenu.
Moralno pravno i zakonski gledano odgovorne osobe bi morale odgovarati za ovakve stvari. No desit će se da će odgovarati radnici ili niži menadžeri a da ostali nisu vidjeli čuli i znali. Bit će tu osuda, brbljanja javnosti, prosvjeda udruga za zaštitu potrošača te poneka kazna, ( uvjetna ili društveno korisni rad)l. Na kraju sve će biti prihvaćeno kao nešto normalno. Pa čovjek je htio da zaradi a profit je iznad svega. Neće valjda građani očekivati da se uspješni poduzetnik stavi u zatvor.
I zaista teško je samo kriviti tvornicu koja je to učinila. Njezin najveći problem je što je čitava stvar izašla u javnost. Usporedimo to sad s američkim špijuniranjem stranih država. Pritom je Hillary Clinton rekla pa ne špijuniramo samo mi već svi špijuniraju tako i iz dotične tvornice mogu reći pa ne muljamo samo mi muljaju svi.




Post je objavljen 09.11.2013. u 15:22 sati.