Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recenzijefilmova

Marketing

Poltergeist (1982)



Sve u svemu: 5 / 5 thumbup
Više o filmu: Imdb.com
Video

Steve Freeling je poduzetnik s nekretninama koji je pomogao u izgradnji cijelog naselja u kojemu i on živi sa svojom ženom, sinom i dvije kćeri. Nakon nekog vremena, obitelj primjećuje kako djevojčica Carol obožava gledati u televizor na kojemu se ne prikazuje ništa doli ''snježne'' slike. Ubrzo nakon nekoliko navrata kuću počinju posjećivati neobični i uznemirujući entiteti, takozvani zli duhovi ili poltergeisti.



32 godine kasnije, nakon još tisuće filmova sa ''haunted house'' tematikom, Poltergeist je i dalje uspio ostati u samom vrhu pravih horrora s duhovima. Normalno, njegovi prethodnici i sljedbenici u velikim se količinama ne mogu uspoređivati ni po radnji ni po tijeku priče i događajima, ali činjenica je da je svaki ljubitelj filmova, pogotovo onih ovog žanra, morao pogledati ili barem čuti za ovaj klasik. Ne moram puno govoriti mnogobrojnim ljudima o čemu se ovdje radi, no radnja je poprilično jednostavna, kao što je i opisana u brojnim plotovima: uzrok dolaska duhova, dolazak duhova, moguće rješavanje duhova. Nema dalje, kratko i jednostavno, no i dalje sadržajno i atmosferično, nema što, Tobe Hooper i Steven Spielberg uspjeli su osamdesetih unijeti pravi strah u kosti. Iako se možda danas film kod mlađih generacija ne može promatrati kroz prizmu straha i jeze kao što je recimo današnji Conjuring ili Sinister, ali treba se prešaltati i napraviti neku barijeru s godinama nastajanja filma i film promatrati kao svevremensku jedinku, što ona ustvari i je. Razumljivo je da se s godinama mijenja i svijet filmske industrije i da je, u horror filmu, ono što je nekada bilo strašno i uznemirujuće, danas dodatno poboljšano te noviji gledatelji mogu starije uratke promatrati s manjkom 'respecta', što nikako ne bi trebalo biti pravilo. Poltergeist vam se jednostavno uvuče pod kožu, koliko god godina iskustva s filmovima imali.



Postojale su brojne kontroverze i priče mimo samog filma, tipa neke smrti poput glavne protagnostice, djevojčice Heather O'Rourke, koja je, nakon što je 1988. godine snimila posljednji, treći dio Poltergeista, preminula zbog zdravstvenih problema, a isto tako joj je sestra po ulozi, Dominique Dunne ubijena od strane vlastitog brata iste godine kada je prvi Poltergeist izašao. Spielberg i Hooper također su bili dio jedne dvoumice, oko pitanja redateljstva i tko će zasjesti za taj tron. Službeno, kako ćete svugdje moći pronaći, Tobe Hooper zapisan je kao redatelj, a Spielberg kao izvršni scenarist, ali činjenica je da je Spielberg u mnogočemu imao upliva na redateljskoj stolici, tako da se može reći kako su ova dvojica napravila zajedničk projekt.
Film je prilično dinamičan i jako zabavan. Kada jednom krenu potjere i nesreće s duhovima (scena sa podignutim stolicama će mi zauvijek ostati u pamćenju), one ne prestaju do zadnje minute filma. Veoma je dobra stvar što su efekti uboli na pravim mjestima i jako su kvalitetno napravljeni, a pozadinska glazba i uzrečica 'They are heereee', zauvijek će ostati upamćena u filmskom svijetu. Na 25th Anniversary Editionu kojega posjedujem mogu se pronaći i dva dokumentarca koja pobliže opisuju prisutnost poltergeista u stvarnome svijetu, znanost o duhovima te komunikaciju s njima.



Doista, o filmu se nema što previše pisati, radnju ćete sami shvatiti kada ga pogledate, ali vas uvjeravam da je odlično ako to napravite. Stvoren je klasik koji je kasnijih godina iznjedrio još dva povezana nastavka, iako naravno, ne tako kvalitetna kao original. Obavezan klasik i odličan film.


Post je objavljen 14.01.2014. u 09:59 sati.