Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paterluka

Marketing

SVI SVETI, Blaženstva Mt 5,1-12a (Zamet, 1998)



Evanđelje koje smo upravo čuli moglo bi se slobodno čitati i s jednom promjenom. Umjesto "blaženi" čitati "sveti". Crkva je to imala na umu kad je danas na blagdan Svih Svetih odabrala upravo ovo evanđelje.
Što zapravo znači biti svet? Biti svet znači biti onakav kakvim me je Stvoritelj zamislio, znači vratiti se svojoj pravoj prirodi, svom izvornom liku. Biti svet znači biti najnormalniji čovjek - posve u skladu sa svim svojim najdubljim stremljenjima. Biti svet znači biti sretan, živjeti smireno ne sputavajući svoju dušu ničim. biti svet znači biti neuprljana slika Božja. Biti svet znači gledati sebe, bližnjega i Boga iz prave perspektive... znači progledati. Biti svet znači živjeti u stvarnosti, a ne u iluzijama, slabostima, pomračenjima i lažima. Biti svet to znači popeti se na vidikovac odakle puca pogled na svijet koji me okružuje.
Dakle svetac nije neko neprirodno, voštano stvorenje koje samo mrmori nekakve molitvice i živi u oblacima. Svetac je čovjek koji živi puninom života.
No postavlja se pitanje kako se domoći te poželjne svetosti? Kako ući u to nebo u kom prebivaju sveci?
Put postoji, no samo ga mudri pronalaze. Put je popločan s osam "paradoksa" - tj. osam blaženstava. To je obrat koji teško shvaćaju djeca ovoga svijeta. Mi kakvi smo umjesto ovih Isusovih "blago" radije bismo rekli "jao".
Ali evanđelje uporno tvrdi "blago onom tko nema sve ono što mu treba - i zbog toga ne očajava, nego svu svoju nadu usmjerava na Boga koji je jedini kadar ispuniti njegove duhovne i fizičke potrebe."
Ovima iz evanđelja je "blago" upravo zato jer shvaćaju da njihovu glad za bogatstvom jedini Bog može ispuniti - zato ne očajavaju u siromaštvu. I utješit ih jedini Bog može... i veličini i čast im dati - zato su krotki... I žeđ im utažiti... A milosrdni su jer žive od Božjeg milosrđa. Čisti su srcem jer Boga gledaju. Mirotvorci su jer je Bog mir njihov... Ne očajavaju u progonstvu jer Bog je s njima. Ne zdvajaju u protivštinama, dapače u njima imaju onu duboku radost jer tada znaju da nešto od sebe Bogu daju.
Uistinu jao onima koji kad dođu pred Izvor života ne mognu piti jer su svoju žeđ utažili onim što zaglušuje osjet žeđi.
Danas se sjećamo svih onih koji su živjeli ova blaženstva; slavimo Boga zbog njih; sjećamo se svih svetaca znanih i neznanih; onih koji su otišli u vječnost idući putem blaženstava.
Radujmo se s njima u ovoj svetoj misi. Slavimo zajedno Boga, mi ovdje zajedno s njima u nebu jer mi svi smo općinstvo svetih.

Post je objavljen 01.11.2013. u 07:00 sati.