Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

ČIJA JE ČIPKA STARIJA – PAŠKA ILI PRIMOŠTENSKA?





Danas je portal Grada Paga donio vijest kako je u Osnovnoj školi "Juraj Dalmatinac" održana Osnivačka skupština Učeničke zadruge, kojoj su nazočili svi oni koji su morali nazočiti, uz veliko zadovoljstvo na organizirani način imati ćemo sada Udrugu koja će skrbiti da paška čipka koju štiti UNESCO, konačno krene uz stručno djelovanje i zaštiti se kao takva. Svakako je za pozdraviti i podržati ovu ideju.


Međutim, mene više brine jedna druga stvar i odmah postavljan otvoreno pitanje odgovornima: "tko će konačno javno i na osnovu dokumenata štiti ovu našu pašku čipku?"
Ovo moje javno pitanje još jednom upućujem svima onima koji zakonski i nezakonski skrbe o paškoj čipki, a tragom javnom prilogu kojeg još uvijek možete pogledati na stranici www.hrt.hr :"čija je čipka starija – paška ili primoštenska?"
Doista, možda je primoštenska čipka, starija od paške, kako pisac priloga navodi, ali tko je u gradu Pagu zadužen da konačno prezentira i podastre istinu o tom reliktu prošlosti, koji se stoljećima njeguje u gradu Pagu.

Nemam ništa protiv da se u Primoštenu šije primoštenska čipka, ali ona ne može biti preslika paške čipke.
U prilogu koji je prikazan na televiziji, jedna primoštenska čipkarica navodi kako je na Pagu učila šiti pašku čipku.

Ako je istina kako tvrde stručnjaci, da jedino paška čipka posjeduje "zupcić", onda je definitvno iskrivljena i nevjerodostojna priča o primoštenskoj čipki. Zupcić bi trebao biti dokaz da je današnja primoštenska čipka falsificirana i da se čipkarice u Primoštenu služe onim znanjem, koje je njihova čipkarica stekla u gradu Pagu. To je onda protuzakoniti čin i treba poduzeti sve radnje da se to iskorijeni. Danas već pored novaljske, kolanjske imamo i primoštensku čipku. Sada me interesira kada ćemo imati: riječku, zagrebačku ili inu čipku, za čiju izradu su njihove čipkarice došle na naukovanje u grad Pag.

Mogu biti svjedokom živeći i radeći u Šibeniku i čestim odlascima mojoj radnoj kolegici u Primošten, nikada nisam čuo da postoji primoštenska čipka. Njihov najprepoznatljivi brend je bilo čuveno vino "Babić". Živo sam zainteresiran kako bi Primoštenci reagirali da Pažani objave da se na Pagu proizvodi čuveno vino "Babić" i to prije nego u Primoštenu.

Pag i čipka to je jedno. Malo koji grad može se odazvati samo na jednu riječ. Čipka. Nikakve kule i palaci, ne trebaju ga predstavljati. Takvih ima posvuda po svijetu. I svi se hvale svojim znamenitostima. Ponekad i velikim lažima. Željom za premoćnošću. U Pagu samo čipka, samo rozeta. Kao ona na pročelju crkve u Starom gradu, ili ova prepoznatljiva na stolnoj crkvi u novom gradu Pagu.

Grad Pag još iz svojeg vremena na starom mjestu ili Starom gradu, pa do današnjeg grada Paga, začeo se, rađao i stasao čipkom, koju je pomno čuvao i njegovao i doveo pred treći milenij kao ljepotu kojoj se teško odoli.



Post je objavljen 29.10.2013. u 23:35 sati.