Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/plasticno-je-fantasticno

Marketing

Novi način pretvaranja plastičnih vrećica u supermaterijal


NOVOSTI IZ SVIJETA PLASTIKE Br. 51





Zahvaljujući australijskim inženjerima plastične vrećice ne samo da imaju novu svrhu nego postaju i tehnologijom budućnosti.





Tim sa Sveučilišta Adelaide nedavno je razvio metodu pretvaranja plastičnih vrećica u ugljikove nanocjevčice. Ove cjevčice spadaju u najčvršće i najkruće materijale i mogu se koristiti za bilo što od elektronike do zračnih turbina. Novi proces kreira nanocjevi dok se u isto vrijeme rješava i problematičnog otpada.

Ovo nije prvi put da su znanstvenici napravili ugljikove nanocijevi od ostataka plastičnih vrećica. Još 2009. godine tim iz Illinoisa je smislio sličan proces. Potom su koristili nanocijevi kako bi izgradili litijske baterije. Problem s ovom metodom je da je materijal koji se koristio (kobalt) poprilično skup, a samo jedna petina materijala plastičnih vrećica se koristila za pretvaranje u nanocijevi.

Nova australijska metoda je i jeftinija i efikasnija. Obje metode, u svakom slučaju, koriste ružne komade smeća u nešto što se zbilja može koristiti, umjesto da samo zauzima mjesto u našim kuhinjama.



Izvor:
Soundset




Post je objavljen 20.10.2013. u 01:53 sati.