Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

HRVATSKA JE U EU, A RIBARI SU BEZ PLANOVA UPRAVLJANJA!




U PRVIH 100 DANA U EU, RIBARI SVJEDOČE O ŠTETI!

Predsjednik ceha ribara pri Hrvatskoj obrtničkoj komori Vladan Bojić i nekoliko ribara, predstavnika tri Udruge profesionalnih ribara 7. listopada stigli su u Zagreb, gdje su u Ministarstvu poljoprivrede ribarstva i ruralnog razvoja razgovarali s ministrom Tihomirom Jakovinom i pomoćnikom za ribarstvo Ljubomirom Kučićem.
Dok analitičari zbrajaju koristi koje je Hrvatska imala od članstva u Europskoj uniji u prvih 100 dana u zajednici 28 zemalja, hrvatski ribari govore o šteti koju trpe zbog Pomorske policije i provođenja Zakona o morskom ribarstvu NN 81/2013. koji je stupio na snagu danom pristupanja RH Europskoj uniji.

Ribari su svoja tri zahtjeva pismeno predočili nekolicini novinara. Istovremeno su objasnili srž problema i okolnosti zbog kojih Pomorska policija kažnjava ribare na moru.
Image and video hosting by TinyPic


Evo što je izjavio nakon sastanka predsjednik ceha ribara Vladan Bojić .
„Tema sastanka bila je „Trenutno stanje u ribarstvu“. Na temelju promjene zakona od 1. srpnja, veliki broj ribara ne može raditi. Tražili smo na sastanku prostora da se ribarima dozvoli raditi, loviti ribu, do odobravanja Planova za upravljanje od strane Europske komisije. Naime policija je počela provoditi zakon za koji mi nismo bili spremni, ni Hrvatska kao država, a ni mi ribari. Nismo bili obaviješteni niti smo znali kako će se to razvijati ni što je ispregovarano u poglavlju 13. Sve to dolazi na naplatu i sada smo zatečeni i mi, a čini mi se i Uprava, tako da imamo problem. Veliki dio naših ribara sada radi izvan zakona i sada promjenom zakona, mi ribari dolazimo pod udar inspekcije i kazne“.
Zašto je do toga došlo?
Nama su već ti puta vraćeni Planovi za upravljanje. Da smo mi odmah nakon pregovora u poglavlju 13 počeli raditi, ne bi bilo problema.Međutim mi smo kasnili s tim. Počeo se to raditi, ima godinu dana. Europska komisija je tri puta već vraćala na doradu Planove upravljanja i to se rasteglo. Mi smo morali pred ulazak u Uniju donijeti novi zakon, po kojemu, po odredbama Komisije, neki alati ne mogu raditi, dok se ne dobiju te derogacije.
Željeli smo kroz razgovor da u državnoj upravi shvate naše probleme i da ih upoznamo s problemima koje imamo na terenu. Tražili smo termin u primjeni zakona, dok se ne donesu Planovi upravljanja, što je prihvaćeno. Zakon se mora poštivati, ali se ne mora ići đonom na nas" rekao je predsjednik ceha ribara iz Splita Vladan Bojić.



Post je objavljen 08.10.2013. u 23:52 sati.