Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hocemocenzuru

Marketing

Spajanje neradnih dana

Ovih dana se opet očekivano u medijima priča i piše o spajanju neradnih dana, ili drugačije rečeno produženom vikendu. Radi se o tome da kad praznik pada u utorak u nekim tvrtkama se to spoji sa ponedeljkom ili u slučaju četvrtka spaja se sa petkom. Mogle su se čuti dvije teze koje me jako nerviraju.

Prva je da se spajanjem neradnih dana čini direktna ekonomska šteta poduzećima koja to prakticiraju. Pri tome se (dakako namjerno) ne spominje da radnici koji uzimaju dodatni neradni dan to najčešće čine tako da iskoriste dan godišnjeg odmora, što znači da će nakon toga imati dan manje godišnjeg, tako da je tvrdnja o ekonomskoj šteti netočna. Uz nju često ide zahtjev da se smanji broj praznika da bi se smanjio izmišljeni gubitak, što dovodi do više radnih dana godišnje uz istu plaću što nije ništa drugo nego smanjenje radničke satnice, i u tome bi mogla biti poanta cijele ove priče.

Druga teza je da je to nasljeđe socijalizma uz obavezni dodatak da to pokazuje naš neradnički mentalitet. Ovdje je očito aksiom da ako je nešto nasljeđe socijalizma onda je automatski i negativno, kao da nema i pozitivnog nasljeđa, a ima ga itekako, no to je već posebna tema. Mnoge naše tvrtke u vlasništvu stranih također poznaju praksu spajanja neradnih dana, što je također praksa i u matičnim zemljama tih kompanija. Na engleskom govornom području dan koji je neposredno prije ili poslije praznika a uzima se kao neradni se zove “bridge day“, a na njemačkom “Fenstertag“ (Austrija) ili “Brückentag“ (Njemačka i Švicarska).

I ova teza je očito laž, a novinari, analitičari i sociolozi koji je ponavljaju bi, kad bi bili dosljedni, trebali po istoj logici reći da u velikim zapadnim korporacijama vlada također neradnički mentalitet. No tu je jedina logika prikazivanja “običnih“ radnika kao parazita, kao i uvlačenje poslodavcima u dupe s papagajskim ponavljam da živimo u “antipoduzetničkoj klimi“. Tim nasmijanim licima sa ekrana ili novinskih fotografija mogu jedino poručiti prije nekoga proglase neradnikom i parazitom, neka prvo pogledaju sebe pa tek onda pametuju o drugima.

Spajanje neradnih dana dakle, nije nikakvo parazitstvo nego sasvim logična i pragmatična stvar. I na samom kraju : da, i ja sam spojio neradne dane, i još pri tome nisam iskoristio četiri slobodna dana da posjetim neku od naših turističkih destinacija i tako pripomognem velikom ovogodišnjem uspjehu domaćeg turizma. Pozdrav od neradnika i društveno beskorisne osobe.


Post je objavljen 08.10.2013. u 19:45 sati.