Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dvdkurilovec

Marketing

O nama

Dobrovoljno vatrogano društvo Kurilovec osnovano je 21.Srpnja 1912. godine, iako postoje naznake da je djelovalo i ranije.

Prema usmenoj predaji najstarijih Kurilovčana, tri naselja - Velika Gorica, Kurilovec i Mala Gorica, osnovala su 1876. godine jedinstveno dobrovoljno vatrogasno društvo. Tridesetak godina kasnije došlo je do razdvajanja u Društvu, pa su se Kurilovec i Mala Gorica izdvojili od Velike Gorice i 1912. godine osnovali DVD Kurilovec i Mala Gorica.

Vatrogasci Male Gorice prestali su djelovati kada je izbio Drugi svjetski rat, pa je DVD Kurilovec poslije rata samostalno nastavio s radom.

Da postoji pisani dokaz o osnivanju zajedničkog vatrogasnog društva, DVD Kurilovec bi, uz Veliku Goricu, bio najstarije vatrogasno društvo u Turopolju.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Kurilovec danas, nakon više od stotinu godina, broji ukupno 335 članova, od toga 43 djelatnih i 12 pričuvnih članova.
Mladeži je 20, a djece od 6 do 12 godina 25. Podupirajučih članova je čak 235.

Po brojnosti onih koji se smatraju prijateljima Društva, pa zato podupiru njegov rad, DVD Kurilovec je najbrojniji u Vatrogasnoj zajednici Grada Velike Gorice.

Društvo posjeduje vatrogasni dom sa salom za više od 200 osoba, dva spremišta za vozila i opremu, kombi za prijevoz ljudstva, agregat Magirus te svu drugu opremu za status C vatrogasne postrojbe.

Očuvanje stogodišnje tradicije i prenošenje vatrogasnih znanja i vještina na mlađe generacije, trajni je cilj DVD-a Kurilovec.

Post je objavljen 08.10.2013. u 12:50 sati.