Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Meni je tih političara jednostavno dosta (a i onih, koji ih biraju)

Jučer sam napisao na facebooku:

I hate politics T-shirtZnate, ljudi, meni je najednom naprosto previše ne samo hrvatskih političara, nego možda još i više beskrajnih lamentacija o hrvatskim političarima. Osobito one u stilu "Mi tak dobri a netko nam stalno uvaljuje loše političare".

Jednostavno ću ubuduće sve to preskakat. točka! Kao što preskačem pevaljke cajki.

OK, ajde, možda napravim iznimku za Mirelu Holy, ako stvarno krene s nekom novom strankom kako je najavljivala. Imam dogovor za jedno predavanje o zelenima u Hrvata u prosincu, pa ako bude novosti, da uključim.

Zanimaju me neke politike, ali kako sam kao društveni aktivist s 27 godina staža otišao u penziju (a od političarske aktivnosti odustao krajem 2010.), uopće me više ne zanima da na donošenje političkih odluka utječem.

Dakle, bavit ću se nekim načelnim stvarima iz energetike, ekologije, ekonomije, povijesti, odgoja - razne stvari, koje me zanima. Uvijek netko pročita, netko me čak i pohvali. Meni drago, i to je sve.

Političari se 99% bave političarenjem, tj. samim sobom i svojim igricama moći, utjecaja, položaja, interesa... a možda 1% politikom u pravom smislu riječi, tj. stvarima polisa (općim interesom). A mi gubimo vrijeme prateći njihove igre kao sapunicu.

Kako sam o tome pisao dok sam još bio u drugom filmu (u doba prve studentske blokade fakulteta, prije četiri i pol godine):

Studentski prosvjed razotkriva: naši su političari idioti!

Pojmu politika traba vratiti njegovo časno značenje: zalaganje za stvar "polisa", za zajednicu - za javno dobro, za opće dobro. Tko se ne bavi politikom u tom smislu, po Aristotelovoj je definiciji - idiot (onaj koji je nesposoban za život u zajednici). (...) Najsmrdljivije je kad sami političari viču "nemojmo politizirati!", jer naime, na taj način žele reći da je bavljenje politikom, i pravo na slasti i masti koje tome slijede, rezervirano za oligarhijsku kastu

Što se pak tiče raje, koja krotko uvijek isponova bira iste - znate, društvo, jednostavno mi vas je dosta.

Ka teoriji univerzalističkog mizantropizma

What I hate more then politics





Post je objavljen 08.10.2013. u 09:49 sati.