Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/brigita3

Marketing

Dan ružičaste vrpce



Možete li si predstaviti ovo: Airbus A380 može da primi 550 putnika. Ako bi se dnevno desila tri pada ovoga zrakoplova i ako nitko od putnika ne bi preživio, bilo bi to godišnje 600 tisuća mrtvih. Užasno!

Broj žena koje su prošle godine umrle od raka dojke i grla maternice je čak i veći... oko 650 tisuća.

Zato je potrebno svakodnevno o tomu pisati a ono što je smišljeno i osmišljeno je listopad – mjesec borbe protiv raka dojke.
U tom mjesecu se pojačavaju aktivnosti oko što masovnijeg i kvalitativnijeg informiranja žena o ovoj opakoj bolesti u cijelom svijetu.

U Hrvatskoj je  rak dojke najčešći zloćudni tumor u žena i od njega obolijeva svaka 10. žena, te godišnje ova bolest odnese više od 800 života. Najčešće obolijevaju žene iznad pedeset godina, ali izložene su i žene mlađe dobi.

Međutim, ovaj rak je izlječiv... ako se na vrijeme otkrije.

Istraživanja u Americi, koja su obuhvatila razdoblje od 1980 do 2010 i 187 zemalja svijeta pokazala su da je broj otkrivenih oboljenja sa 641.000 u 1980 porastao na 1.643.000 2010. godine, što odgovara povećanju većem od tri puta. Ovakav uspjeh zahvaljuje se prije svega uspješnoj prevenciji.

Veliku pomoć u posljednje vrijeme dale su slavne žene koje su oboljele od raka dojke i to javno iznijele kao i savjete o tomu kako je rano otkrivanje raka dojke jako važno. Anastacia i Kylie Minogue, dvije poznate pjevačice svjetskog nivoa, uspjele su svojim javnim istupima o ovoj bolesti koja ih je pogodila, da pokrenu milione žena da odu liječniku i urade ultrazvuk i mamografiju.

Inače se preporučuje kod žena mlađih od trideset godina da svake dvije godine urade ultrazvučni pregled dojki, za one između 40 i 50 godina jedanput godišnje . U toj dobi počinje se i sa mamografijom koju je za žene između 50 i 69 godina potrebno obaviti svake godine jer je postotak oboljenja u tom dobu i najčešći.

Danas će se u svijetu a i u našoj zemlji, u sklopu listopada – mjeseca borbe protiv raka dojke, obilježavati Dan ružičaste vrpce. Ružičasta vrpca, inače omiljena kod djevojčica, postala je simbolom borbe žena protiv raka dojke i već treću godinu organiziraju se tim povodom razne manifestacije. Tako će u Hrvatskoj, u oko tridesetak gradova biti obilježen ovaj dan, koji počinje šetnjom učesnika koji nose taj simbol prikačen na odjeći a zatim, ovisno od grada i njegovih mogućnosti, biće organizirana mjesta gdje će se žene moći informirati o ovoj opakoj bolesti. Sredstva skupljena u ovoj današnjoj kampanji ići će ove godine za kupnju aparata za jednokratno zračenje.

Pođite na tu manifestaciju i informirajte se! Nemojte misliti da ste vi izuzetak i da vas ova dijagnoza ne može pogoditi.

A večeras, prije nego legnete u svoj krevet,, upalite svijeću i stavite je u prozor ... za sve one žene koje nisu uspjele u svojoj borbi. I ja ću. Za svoju baku koja je prije četrdeset godina obolila od raka dojke i za dvije godine izgubila bitku sa ovom bolešću. Jer u to vrijeme nije bilo prevencije. A u današnje vrijeme kada su informacije dostupne svima, bilo putem novina ili ovakvim manifestacijama kao današnja … ne oklijevajte i iskoristite mogućnosti … idite liječniku... radi sebe, svoje obitelji...radi ovih ljudi koji se trude da vas što bolje informiraju i radi toga da povečate onaj broj izliječenih u statistici.


Post je objavljen 05.10.2013. u 11:03 sati.