Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/budan

Marketing

Kako napisati haiku?



Kako pisati haiku poeziju + Pisanje haiku poezije

Nekorektnost i što se nesmije činiti

Natalija Š. predstavila se kao autor ovog mog teksta, dok je moje ime i prezime B.B. neprimjetno gotovo nezamjećeno, zakamuflirano uz nadovezući tekst ?!

borivoj



Kako pisati haiku poeziju + Pisanje haiku poezije



Pomognite nam u dijeljenju znanja:

Pošalji prijatelju Ispiši članak Pretplati se na autora

Članak Vam je pomogao?

Da (0) Ne (0)

Autor: Natalija Š.

ZEN I HAIKU "U svojoj biti zen je umjetnost pronicanja u prirodu vlastita bića, on pokazuje put iz ropstva u slobodu. Možemo reći da zen oslobađa svu energiju koju svatko od nas prirodno nosi u sebi, no koja je, u običnim okolnostima, osujećena i izobličena te ne nalazi prikladan kanal za svoju aktivnost... Upravo zato, svrha je žena spasiti nas od ludila i sakaćenja. To podrazumijevam pod slobodom: davanje maha svim stvaralačkim i blagotvornim porivima koji su u našim srcima... Mi obično ne vidimo činjenicu da raspolažemo svim potrebnim sposobnostima koje će nas usrećiti i ispuniti ljubavlju." / Dasetz Teitaro Suzuki, Zen Buddism /

Proučavaj i živi zen, neka ti u tome pomognu:

1. Z E N (T. D. Suzuki)
2. PUT ZENA (Alan W. Watts)
3. Z E N (Vladimir Devide)

VOĐENJE SPIRITUALNOG DNEVNIKA

Smisao vođenja Spiritualnog Dnevnika je pokazati vaše vlastito unutarnje stanje / psihu /. Ovom metodom želi vam se približiti svjestan način života, koji sadrži duboki smisao. U dnevnik svakodnevno unosite nesvakidašnje doživljaje i događaje, dobre i lose strane života, pogreške učinjene u mislima, riječima i đelima.

Sjecanje na situaciju, s vremenom otkrit će te uzrok vaših slabosti, koja će sama od sebe postepeno nestati. Misli moramo pratiti i promatrati, jer za njima slijede đela. Vođenjem Spiritualnog Dnevnika vi se svakodnevno i ispovijedate. S vremenom se razvija i receptivnost / otvorenost / na razna događanja. Bez receptivnosti nema stvarnog spiritualnog napretka. Discipliniran i spiritualno uređen život vrlo je bitan. Ako redovito ulažete vrijeme u spiritualne vježbe, to je znak pozitivnog rasta. To je metoda samo analize, dobiva se na moralnom razvoju. Spiritualni napredak se ubrzava.

KAKO NAPISATI HAIKU

George Swede je privukao pozornost na dva različita motrišta sto se miješaju u pokušajima rasprave o naravi haikua: "Za jedne, haiku je vrst pjesništva i prema njemu se treba odnositi kao prema umjetničkoj tvorevini koja se dade oblikovati; za druge je postao vid Zen prakse i prema njemu se treba odnositi na način suglasan s drugim oblicima meditacije."

Tako se pokazuje nemogućim doći do opisa haikua sto će ga svi oni koji su očarani žanrom prihvatiti bez rezervi. Neki će prigovarati da je nepoželjno to čak i pokušavati. Ako me pitate sto je haiku, odgovor bi bio: Haiku je kratka pjesnička forma, trostih s metrom 5-7-5 koji govori o prirodi, samo formalno zadovoljava.

Nekoliko putokaza neka je od pomoći, posebice novodošlim u haiku. Neka vam u tome pomogne: Haiku poetikon J. W. Hacketta.


HAIKU POETIKON J. W. HACKETTA

1. Sadašnjost je kvintesencija haiku doživljaja. Stoga nikako ne dopusti da ti promakne upravo ovaj sadašnji tren.

2. Upamti da je priroda utočiste haiku. / Imaj pri ruci bilježnicu u koju ispisuješ svoje zapiske o vlastitom haiku iskustvu . /

3. Zorno promatraj predmete iz prirode... razotkrit će se neviđena čuda.

4. Postani jedno s prirodom. Dopusti onome o čemu pišeš da se kroz tebe izrazi i ostvari svu puninu svoje životnosti. Ono o čemu pišeš, i "to si ti".

5. O svojim bilješkama o prirodi razmišljaj u osami i miru. Neka oni budu počelo tvojih haiku pjesama.

6. Dok pises o prirodi, nemoj izdati Takvost sviju stvari... budi iskren prema životu!

7. Svaku pojedinu riječ odabiri s posebnom pozornošću. Rabi samo one rijeci koje jasno odražavaju tvoje osjećaje.

8. Rabi prezent kao glagolsko vrijeme.

9. Posegni za riječju koja naznačuje godišnja doba, mjesto ili određeno doba dana, kako bi pjesma zadobila dodatnu dimenziju.

10. Rabi isključivo običan, svakodnevni jezik.

11. Nastoj pisati u tri stiha od ukupno sedamnaestak slogova. Mnogi se haiku doživljaji mogu prikladno izreci u japanskoj versifikacijskoj strukturi od 5, 7, 5 slogova - ali ne i svi.

12. Izbjegavaj srok. Naglas pročitaj svaki zapisani stih, kako bi se osvjedočio u prirodnost njegova zvuka.

13. Imaj na umu to da je ŽIVOTNOST, a ne ljepota, istinsko obilježje haiku.

14. Ne podliježi nejasnim aluzijama: istinski je haiku intuitivan, a ne apstraktan ili intelektualan.

15. Ne previdi humora, no izbjegavaj puku dosjetku.

16. Uznastoj na svakoj pojedinoj pjesmi sve dok ona ne dorekne ono sto drugima želiš prenijeti.

17. Spomeni se toga da je haiku prst koji ukazuje na Mjesec, i ukoliko je ruka na kojoj se nalazi urešena draguljima, vise ne vidimo ono sto nam želi pokazati.

18. Krajnjom budnošću oplemeni svoj osjet, a svoj duh odgajaj u zazenu ili u nekom drugom srodnom vidu usredsređujuće meditacije. Zen - haiku nazor trebao bi nalikovati bistroj površini planinskog jezera: tek onda kada je bez ikakve vlastite misli, u stanju je odzrcaliti i Mjesec, i prelet ptice nad sobom...


HAIKU - ELIKSIR ŽIVOTA

Spiritualnost se stječe i razvija kroz umjetnost, tako se sire granice svijesti i rast duhovnog bića. Impulsi za duhovnošću u umjetnosti nalaze podesan medij. Haiku trenutak je trenutak cjeline i punine duha. Za umjetnika se kaže da je "visoki svećenik ljepote".

Filozof Martin Buber napisao je da priroda za svoje posvećenje treba čovjeka. Haiku ima snagu koja blagoslivlja, koja nas umiruje. Haiku pjesmu možemo usporediti s mantrom / zvukom / kao psihičko - energetskom stvarnošću, kod usklađivanja energetskog / aure, cakri i meridijana / i harmoniziranja funkcija bića pri meditaciji.

Kao i kod mantre, haiku aspekt pokazuje da je zvučna i svjetlosna energija povezana sa različitim nivoima psihičkih snaga. Jungove postavke o duhovnim praslikama imaju svoju tananu energetsku podlogu, tako da kad čovjek energijom dopre u određenu oblast, onda počinje da saznaje i ono sto nije ocekivao.

Kroz energetske sadržaje pokazuje se zajednička osnova primjenjiva za sve ljude. Utvrđeno je da zvučna energija, koja je pretvorena u svjetlosnu, ima utjecaja i na formiranje karaktera bića.

Jakost haiku stiha u analogiji s mantrom ovisi o zvukovnoj snazi jezika - govora - izgovora, onoliko snažnog koliko je blizu izvoru - stvaralačkom u Rijeci. Tako za jezik vedskih spisa i predanja - sanskrit rijeci odgovaraju stvarnosti, riječju - zvukom ona su imenovana, ne samo znak - opis - simbol stvarnosti nego i sama stvarnost.


STVARNOST SVIJETA / 1 / = STVARNOST PJESNIKA = STVARNOST HAIKU / 2 /

ŽIVOT / 3 / = HAIKU = STVARNOST


Tri stvari čine haijina!

1 doživljaj - sposobnost istinitog, jasnog, stvarnog doživljaja sebe, svijeta i života, zbiljske stvarnosti.

2 izražaj - sposobnost izražavanja riječima tog doživljaja nepromjenjivog, onakvog kakav jest.

3 život - sjedinjenjem sebe, svijeta, stvarnosti, života, sjedinjenjem doživljavanja i izražavanja nastaje haiku.


Put može biti zen, umjetnost, poezija, haiku - život.
Cilj je spoznaja, ostvarenje, prosvjetljenje - život.

(!) put = cilj
(?) cilj = put


"Yogi koji je ostvario krajnje znanje vidi okom mudrosti čitav svijet u vlastitom atmanu i vlastiti atman u čitavom svijetu".

/ Sri Sankaracarya, Atmabodha /


Napomena:

CH'AN GLEDIŠTE O ŽIVOTU - Časopis HAIKU, br. 1, Zagreb, zima '96
CH'AN I PROSVJETLJENJE - Časopis HAIKU, br. 4, Zagreb, jesen '96

Autor: Borivoj Bukva SAVJETI HAIKU PJESNIKU: Japanski pjesnik Masaoka Shiki poznat je kao četvrti velikan haiku poezije. Bio je strog kritičar i haiku reformator.



Evo nekih njegovih savjeta haiku pjesniku:

1. Budi prirodan.

2. Čitaj stare autore, no upamti da ćeš kod njih naći pomiješane dobre i loše pjesme.

3. Piši da bi udovoljio samome sebi. Ako ti se tvoje pisanje ne sviđa, kako možeš očekivati da će se ono sviđati bilo kome drugom?

4. Sjeti se perspektive. Velike su stvari velike, no i malene su stvari velike ako se gledaju izbliza.

5. Haiku nisu logičke propozicije, i ne trebaju na površini pokazati nikakav proces zaključivanja.

6. Upotrebljavaj i imaginarne i realne slike, ali pretpostavljaj realne. Upotrebljavaš li imaginarne slike dobiti ćeš i dobre i loše haiku, no dobri će biti veoma rijetki. Upotrebljavaš li realne slike, još je uvijek teško dobiti vrlo dobre haiku, no relativno je lako dobiti drugorazredne koji će zadržati neku vrijednost i nakon što prođu godine.

7. Čitaj, kadgod možeš, sve vrijedne knjige o haiku, razmisli o njihovim dobrim i lošim stranama.

8. Upoznaj sve vrste haiku, no imaj svoj vlastiti stil.

9. Skupljaj novi materijal neposredno, nemoj ga uzimati iz starih haiku.

10. Znaj nešto i o ostaloj književnosti.

11. Znaj barem nešto o svakoj umjetnosti.

Napomena


"Nemoj se ni u kom slučaju uplitati u prirodni tok života" osnovno je učenje o zenu. Haiku pjesnik, haijin je put, istina i život, a haiku za njega predstavlja "poljubac pjesmi života".

Post je objavljen 02.10.2013. u 08:21 sati.