Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/plasticno-je-fantasticno

Marketing

NEWSLETTER 3



NEWSLETTER 3



Poštovani,
evo, stiglo je i vrijeme za sljedeći NEWSLETTER bloga PLASTIČNO JE FANTASTIČNO.

Tijekom rujna na blogu je centralna tema bila OKSOPLASTIKA, a osim nekoliko postova o tome, objavljeni su i brojni drugi članci (klikom na naslov, otvoriti će se povezana web stranica članka):





NOVI POSTOVI:

01.09. - Plastične vijesti 44 - Porast potrošnje plastičnih vrećica u Velikoj Britaniji - Prema izvještaju britanske Agencije za smanjenje otpada WRAP, u 2012. zabilježen je porast potrošnje plastičnih vrećica u odnosu na 2011. ali još uvijek za 36 % manje od 2006. godine.
02.09. - NEWSLETTER 2 - Pregled objavljenog na blogu nakon 15. kolovoza, nakon serije članaka o zabranama vrećica.
03.09. - Naši plastičari - Scott Bader - Nastavak predstavljanja hrvatskih proizvođača plastike - Scott Bader (bivši Chromos - tvornica smola), jedini hrvatski proizvođač umjetnih smola - poliesterske, vinil esterske, alkidne i akrilne smole.
04.09. - Majstor opet majstorski - Izašao je novi broj časopisa Majstor, ovaj puta jedan od većih članaka posvetio je oksoplastici.
05.09. - Kobrin efekt i u svijetu plastike - Bloger "Fotografi svih zemalja naoružajte se" dao je prikaz fenomena Kobrin efekt, a isti je prisutan i u svijetu plastike.
06.09. - Plastične vijesti 45 - Plastika iz jestivog ulja - Istraživači su pronašli načina kako da pretvore životinjske masnoće i biljna ulja, uključujući i iskorištena jestiva ulja u olefine iz kojih se može dobiti plastika.
07.09. - Ideja za kreativnu radionicu - Zanimljiv slikovni prikaz što se može uraditi od iskorištene plastenke.
08.09. - Oksoplastika - hvala ne! - Dio proizvođača aditiva za plastičarsku industriju i dio same plastičarske industrije (ambalažera) odlučio krenuti stopama dodvoravanja "zelenoj javnosti", pa bez obzira kolike su stvarne posljedice po okoliš, nude rješenja za plastični otpad tako da predlažu oksoaditive, kažu za oksobiorazgradljivost, a u stvari radi se o oksofragmentaciji. Hrvatski stručnjaci i znanstvenici oštro se tome suprotstavljaju.
09.09. - Kažnjeni zbog greenwashinga - Proizvođač plastičnih vrećica za smeće odlukom suda okruga Auckland na Novom Zelandu kažnjen je s 30 000 novozelandskih dolara zbog kršenja Uredbe o zaštiti potrošača, a zbog tvrdnji o ekološkim svojstvima svojih vrećica koje nisu istinite.
10.09. - Plastične vijesti 46 - Europa reciklirala 60 milijardi PET plastenki u 2012. - U zemljama Europske unije reciklirano je u 2012. godini 60 milijardi PET plastenki, upravo zahvaljujući odličnom prihvaćanju recikliranog PET-a odnosno rPET-a i otvaranju novih primjena i tržišta.
11.09. - Naši plastičari - Bomark Pak - Nastavak predstavljanja hrvatskih prerađivača plastike - poduzeće Bomark Pak d.o.o. je najveći hrvatski proizvođač stretch folija.
12.09. - Plastične vijesti 47 - Nova serija BMW električnih automobila s recikliranom plastikom - BMW je predstavio novu seriju električnih automobila - i3. Ta dodatno olakšana vozila karakterizira korištenje reciklirane plastike u unutrašnjosti.
15.09. - Jeftina i praktična Honda - U određenim područjima svijeta apsolutnu prednost (nad dizajnom i izgledom) ima cijena. Što jeftinije to je dostupnije siromašnijem i na žalost, brojnijem tržištu. Izgled, dojam i nije baš najvažniji - važno je da zadovoljava osnovnu namjenu - prebaciti vozača i suvozača, a možda i nešto malo tereta od jednog mjesta do drugog uz vrlo male troškove. Prikazan je jeftin i praktični najvećim dijelom plastični motocikl Honda Sky.
16.09. - RECIKLIRANJE - Pregled sadržaja članaka o recikliranju i energijskoj oporabi plastike objavljenih na blogu. Nova rubrika.
17.09. - Plastične vijesti 48 - Nove Heinekenove (plastične) ideje - Nizozemski proizvođač piva Heineken izbacio je na tržište novu plastičnu ambažu - bottleglass iliti u slobodnom prijevodu: boca-čaša.
18.09. - Kako potaknuti prikupljanje za recikliranje? - Simpatične ideje kako klince, mlade i navijače potaknuti na odvojeno prikupljanje iskorištenih plastenki i limenki. Plastične kante za prikupljanje izrađene su u bojama kluba za koji se navija.
20.09. - OKSOPLASTIKA - Pregled sadržaja članaka o oksoplastici objavljenih na blogu. Nova rubrika.
22.09. - Skupe uštede - Na okružnom sudu u Omahi pokrenuta je tužba protiv najvećeg američkog proizvođača plastičnih vrećica Hilex Poly Co. LLC i protiv trgovačkog lanca Wallmart odnosno njegovog supermarketa u Bellevueu u Nebraski. Povod tužbi je pucanje plastične vrećice za koju je deklarirano da ima nosivost veću od 3,5 kilograma i sve posljedice koje su uslijedile.
25.09. - Plastične vijesti 49 - Naknada na vrećice u Sjevernoj Irskoj postiže više od očekivanog - Prema prvim analizama početnih rezultata uvođenja naknade na jednokratne plastične vrećice u Sjevernoj Irskoj, izgleda da će namjera zakonodavca biti premašena. Naime, već sada veliki trgovački lanci izvještavaju o značajnom padu potrošnje jednokratnih plastičnih vrećica - čak do 80 %.
26.09. - Sve za profit - Poznata i svjetski rasprostranjena ugostiteljska kompanija McDonald's odlučila je u svojih 14000 restorana brze prehrane širom SAD-a izbaciti iz upotrebe čaše od pjenećeg polistirena i zamijeniti ih papirnatima.
27.09. - Oksoplastičari protiv plastičara - Kompanija Simphony Environmental oštro je kritizirala poziv na zabranu oksobiorazgradljive (kako oni kažu) odnosno oksofragmentirajuće (kako osporavatelji kažu) plastike od strane Europskog udruženja prerađivača plastike - EuPC naglašavajući da ta "europska organizacija uopće ne razumije prirodu biorazgradljive plastike".
28.09. - Plastičari protiv oksoplastičara - EuPC poziva zakonodavca da podrži odvojeno prikupljanje degradabilne plastike i te da zabrani oxofragmentirajuću plastike. Jedan od najznačajnijih i najoštrijih NE oksoplastici od strane struke.
29.09. - Plastični humor - … reci ti to dupinima - Karikatura kao reakcija na McDonald's-ovo ukidanje polistirenskih čašica
30.09. - Oksoplastičari u obrani oksoplastike - Institut za ambalažu i tiskarstvo Tectus 13. i 14. lipnja 2013. u Donjem Kraljevcu organizirao je Festival ambalaže u sklopu kojega je održano i međunarodno savjetovanje: "Na pragu EU: ambalaža, legislativa, održivost...". Tom prilikom je g. Michael Stephen, iz kompanije Symphony Environmental održao predavanje "d2w oxo – biorazgradive tehnologije predstavljaju put u budućnost" te hrvatskoj javnosti predstavio oksoaditive i što je to oksobiorazgradljivost. Ovdje se može pogledati kako oksoplastičari prezentiraju i brane oksoplastiku. Naravno, na kraju je još jednom istaknut jasan i nedvosmislen stav autora bloga - Ne oksoplastici!

Uvedene su dvije nove rubrike čije poveznice možete naći s lijeve strane naslovne stranice bloga:
RECIKLIRANJE - Pregled sadržaja članaka o recikliranju i energijskoj oporabi plastike objavljenih na blogu.
OKSOPLASTIKA - Pregled sadržaja članaka o oksoplastici objavljenih na blogu.

S lijeve strane naslovne stranice bloga PLASTIČNO JE FANTASTIČNO dana je anketa "Što bi trebalo učiniti s plastičnim vrećicama" koja je obrazložena u postu: "Zašto anketa?" pa Vas pozivam (ako već do sada niste) da odaberete jedan od ponuđenih odgovora. Također, na istoj toj lijevoj strani dane su poveznice na preglede sadržaja te na pojedine grupe članaka o određenoj temi - radi bržeg i jednostavnijeg snalaženja čitatelja.

ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA:
ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA 1 (Europa, Sjeverna i Južna Amerika) - Irska vlada početkom rujna 2013. odbacila je prijedlog uvođenja naknade na ambalažu, u gradiću Tuckahoe (SAD) 24. rujna 2013. glasovanjem članova gradskog odbora 4:1 odbijeno je uvođenje zabrane jednokratnih plastičnih vrećica - zadnja promjena pregleda 27. rujna u 17:00 sati - revizija 6.
ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA 2 (Afrika, Azija, Australija) - nije bilo novih uvođenja zabrana tijekom rujna - zadnja promjena pregleda 13. kolovoza u 20:00 sati - revizija 3.

IZ POVIJESTI BLOGA:
Podsjećam čitatelje ovog newslettera i bloga na neke zanimljivije stare postove objavljene na blogu:
08.11.2011. - Plastične vrećice - da ili ne? - Svjedoci smo stalno aktivne kampanje protiv plastičnih vrećica.Na žalost, u cijeloj ovoj priči najglasniji su koje-kakvi „kvazi ekolozi“, dokazivatelji svega i svačega protiv plastike, plastičnih vrećica. Na žalost, najmanje se čuje riječ stručnjaka, stručnih institucija (čast časnom izuzetku - prof.dr. Igoru Čatiću - neumornom borcu za znanstvenu istinu, kao i njegovoj suradnici mr.sc. Maji Rujnić Sokele). I u takvim okolnostima događa se da se jednom izjavljena glupost ponavlja i nekritički prenosi iz dana u dan, pogotovo od nestručnih i senzacionalistički nastrojenih novinara - i to jednostavno postaje činjenica - da ne kažem „znanstvena“. Kako smo svi mi kao građani izloženi svakodnevnim bombardiranjem o otrovnosti i opasnosti „najlon vrećica“, siguran sam da se i mnogi od nas pitaju što je stvarno istina. Stoga sam odlučio ukazati Vam na nekoliko činjenica, a koje će zasigurno u kasnijim postovima biti detaljnije obrađene.

S nadom da će Vas teme zanimati te da ćete naći nove i korisne informacije o plastici, a veselila bi me i suradnja, srdačno Vas pozdravljam do idućeg broja NEWSLETTER-a PLASTIČNO JE FANTASTIČNO.

Romeo Deša
urednik bloga Plastično je fantastično






Post je objavljen 01.10.2013. u 11:38 sati.