Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/budan

Marketing

Zatezne kamate

ZATEZNE KAMATE

Hrvatska od Italije potražuje još 100.000 dukata za prodaju Dalmacije

Ministarstvo vanjskih poslova zahtijeva od Italije, koja je pravna sljednica Mletačke Republike, da ispoštuje obvezu iz ugovora potpisanog 1409. godine. Procjenjuje se kako 100.000 mletačkih zlatnika danas vrijedi oko 200 milijardi kuna.

Autor Vlado Lucić objavljeno 22. Rujan 2013.
Kategorija Društvo, Najnovije, NEWS, Slider
Tagovi: dalmacija, dug, hrvatska, italija, kamate, ladislav, napuljski

lib.utexas.edu



Zagreb - Odnosi Zagreba i Rima postali su zategnuti nakon što je Hrvatska poslala službeni zahtjev Italiji da isplati 100.000 mletačkih dukata u kunskoj protuvrijednosti. Naime, pri reviziji prijašnjih 650 godišnjih proračuna ministar financija Slavko Linić otkrio je da Mletačka Republika nikad nije isplatila puni ugovoreni iznos za prodaju Dalmacije. Ladislav Napuljski je svoju obvezu iz ugovora ispunio i predao Dalmaciju, ali Mlečani su prijevarom isplatili samo 99.200 zlatnika umjesto dogovorenih 100.000.

Kako je Ladislav odmah nakon isplate počeo pijančevati, nikad nije provjerio koliko je zapravo novca bilo u kovčegu. Srećom, njegov je rizničar odmah uočio da nedostaje 800 zlatnika, o čemu je sastavio i zapisnik, koji je sve do danas bio u arhivi državnog proračuna. Ministar financija pronašao ga je sasvim slučajno pretražujući arhivu u potrazi za objašnjenjem gdje je nastala proračunska rupa.

Preostalih 800 zlatnika i nije velik iznos, ali ako na njega obračunam zateznu kamatu prema važećem tečaju HNB-a, za 604 godine dolazimo do 103.650 zlatnika kamata. Od Italije očekujemo da plati dug do kraja proračunske godine – rekao je ministar Linić.

Zbog numizmatičke vrijednosti procjenjuje se kako 100.000 mletačkih zlatnika iz 15. stoljeća danas vrijedi više od 200 milijardi kuna, što bi trebalo biti dovoljno da se podmiri vanjski dug Republike Hrvatske.

Italija je odmah poslala prigovor tvrdeći kako je zahtjev neopravdan jer Dalmacija već dugo ne pripada Italiji. Linić im je odgovorio u svom stilu:

Ugovor iz 1409. pravno je valjan jer smo mi Dalmaciju isporučili Mlečanima. To što je oni nisu uspjeli sačuvati do danas, to je njihov problem! Pacta sunt servanda!

.................

lp, boro

http://budan.blog.hr/



Post je objavljen 25.09.2013. u 08:04 sati.