Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dobrisavjeti

Marketing

Uspješnost dana se krije u jutarnjem ritualu

Uspješnost dana se krije u jutarnjem ritualu


Izletjeti iz kuće dok još oblačimo drugi rukav ili na brzinu pijemo kavu, je atentat ne samo na tijelo, nego i na zdrav razum.

Jutarnji ritual je temelj na kome gradimo dan i svatko ga sebi uređuje u tom smislu, ali evo, ja ću biti slobodna dati samo par sugestija, koje će moguće koristiti.

Dobro je odmah po ustajanju oprati zube i jezik, odstraniti bakterije koje su se preko noći namnožile u ustima.

Važno je također imati na umu, da nam je ujutro tijelo najkiselije i da je potrebno uravnotežiti pH, za što će biti dovoljan gram AFA alge jer je lužnata od 9-11.

Osim što uravnotežuje pH, alga utječe na učinkovitije funkcioniranje tijela uopće, bolju apsorpciju vitamina i minerala iz ostale hrane koju jedemo, a daje nam i potrebnu energiju i zaista sva potrebna hranjiva za tijelo i um.

Alge ćemo popiti odmah nakon čišćenja usta i to sa dosta vode, najmanje 3 dcl, što je važno radi njene uloge kao čistača otrova.

Ako nemamo drugih obaveza, za vrijeme od najmanje dvadesetak minuta pauze, možemo napraviti jutarnje vježbice, na pr. tibetance ili dvadesetak minuta brzog hodanja. Nakon toga tuširanje, uz sve ostalo što inače radimo, a onda doručak.

Odlazak na posao bez doručka, krenuti u dan na prazan želudac ili na brzinu zagristi neki kruhasti proizvod, ili popiti samo kavu, je najgori mogući start dana.

Sjedanje za doručak je mnogo više konzumacije jela. Osim što ćemo se potruditi pojesti kvalitetno, doručak je trenutak u kojem osvijestimo važnost novog dana i vrijeme kad se sjetimo zahvaliti na novoj prilici, za svašta nešto što smo možda jučer propustili. Uz to, saznanje da smo učinili sve najbolje za naše tijelo, um i dušu, nam daje sigurnost da ćemo dobro nositi dan, da se nećemo iznervirati, neće nam porasti šećer, pasti ili porasti tlak, nego ćemo uvijek imati miran i pribran pristup.


Što za doručak? Najlošiji izbor su prazni ugljikohidrati, bez proteina i bar malo zdravih masnoća. No, čak i ovako loš doručak će uz alge napraviti manje štete, budući smo sa algama pojeli proteine i zdrave masnoće, ali naravno ne dovoljno.

S toga ipak i uz alge izaberimo i zdrav doručak.

Doručak sa zobenim pahuljicama i voćem je najlakši za pripremiti, čest je i dobar izbor, ali nikako ne smijemo koristiti pahuljice sa sušenim voćem i raznim šećerima. Možemo ih pripremiti sa bananom ili nekim drugim voćem, uz nekoliko badema i imat ćemo odličan doručak sa vlaknima, proteinima i zdravim masnoćama.

Raznolikost doručka sa žitaricama i voćem, ovisi samo o našoj želji i mašti.

Preporučam da zobene pahuljice, ponekad zamijenite sa prosom ili quinoom. Posebno preporučam quinou. Možemo skuhati količinu za nekoliko dana, čuvati u hladnjaku i koristiti za doručak, ali isto tako i u juhama, salatama, umjesto riže i sl.

2013-ta godina je od strane Ujedinjenih naroda, proglašena kao Međunarodna godina Quinoe, čime se odalo priznanje autohtonim narodima Anda, koji čuvaju ovo sjeme tisuće godina, koji su ga pomno štitili kao hranu za generacije koje dolaze. Međunarodna godina Quinoe je također usmjerena na podizanje svijesti o važnosti quinoe na globalnoj razini sigurnosti hrane, kao i osiguranje i očuvanje održivog korištenja ove žitarice širom svijeta.
Quinoa je vrlo bogata proteinima. Može biti ukusni dodatak svakom obroku, a može biti osnovna namirnica u slanim i slatkim jelima. Radi bogatstva proteina odličan je izbor za dane bez mesa. Sadrži sve esencijalne aminokiseline koje zahtijevamo od hrane, plus vitamine i elemente u tragovima, a također je bez glutena.

Pripremajmo, dakle, maštovite i zdrave doručke koji će, uz alge i malo vježbica, biti odličan temelj za preuzimanje odgovornosti za sve misli i sva činjenja, temelj za uspješan dan.

Neka nam zdravlja i radosti.

http://afaalge.stvaram.info


Post je objavljen 24.09.2013. u 08:56 sati.