Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/nenadtvnews

Marketing

Uključi se sada na nenadtv TITANSKI pothvat izvlačenja Coste Concordije


PRATITE UŽIVO Počeo TITANSKI pothvat izvlačenja Coste Concordije
Rim, 16.09.2013., 12:44 h Nenadtv.hr
Operacija uspravljanja kruzera Costa Concordia, koja je trebala početi u 6 sati, počela je s tri sata zakašnjenja zbog oluje koja je tijekom noći zahvatila područje otoka Giglija.


Nenadtv.hr


'Sve provjere su završene i operacija je pokrenuta', rekao je novinarima drugi čovjek lokalne civilne zaštite Fabrizio Curcio, prenosi agencija AFP. Operacija je odgođena za tri sata zbog nevremena koje je tijekom noći pogodilo to područje uz toskansku obalu.

Zadnji trajekt krenuo je s otoka Giglija prema talijanskom kopnu oko 6 sati kako bi operacija uspravljanja broda mogla početi. Pomorski promet uz otok bit će zabranjen sve do kraja operacije za koju se procjenjuje da bi mogla trajati 10 do 12 sati.

Dvadeset mjeseci nakon nesreće broda, u kojoj je poginulo 30 osoba a dvije se smatraju nestalima, talijanske vlasti dale su u nedjelju zeleno svjetlo za operaciju uspravljanja broda.

Olupina teška 114.500 tona i duga poput tri nogometna igrališta leži nagnuta u moru kod otočića Giglija otkako se 13. siječnja 2012. nasukala na stijene i djelomično potonula u trenutku dok je na brodu bilo 4.229 putnika.

Vlasti su objavile da će operacija stajati 600 milijuna eura i pretpostavlja se da se radi o najskupljem izvlačenju brodske olupine u povijesti.

Uz pomoć cementnih vreća i za tu prigodu posebno izrađene metalne platforme, radnici su ranije uspjeli stabilizirati zahrđali brod koji je svakoga trenutka mogao s podvodne stijene skliznuti u dublje vode.

Plan je uspraviti olupinu pomoću čeličnih užadi i hidrauličnih dizalica, što je vrlo složena i osjetljiva operacija imajući na umu da je trup broda teško oštećen 20 mjeseci nakon havarije.

Ako se sve bude odvijalo prema planu i vrijeme ostane povoljno, brod će se uz pomoć jakih sajli najprije zarotirati, a potom će ga se povlačenjem ispod i iznad olupine lagano staviti u uspravan položaj.

Uspravljena Costa Concordia će se zatim stabilizirati prije nego što se otegli u rezalište i pretvori u staro željezo, što se predviđa tek za nekoliko mjeseci.
mjeseci.


Post je objavljen 16.09.2013. u 13:12 sati.