Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/potok

Marketing

Ovo mi se sviđa, pa prenosim!



Glas Koncila 36 (2046) | 8.9.2013.
Meditacija
Josip Sanko Rabar
Cjelovit čovjek

Neki ljudi skakuću samo na lijevoj, drugi samo na desnoj nozi. Malo ih hoda na obje noge. Neki su politički samo desni, drugi samo lijevi. Neki su samo za slobodno poduzetništvo, drugi samo za javno ili državno vlasništvo. Neki bi sve privatizirali drugi sve nacionalizirali. Neki su samo rodoljubi, drugi samo kozmopoliti. Ne polazi im za ruku umah biti oboje, i rodoljub i kozmopolit. Neki su samo religiozni, drugi samo znanstveno kritični. A potrebno je spojiti oboje. Neki bi samo birali mistiku, drugi samo razum. A čovjek je biće jednog i drugog. Čovjek je biće znanosti i tehnike, filozofije, religije i mistike, kao i umjetnosti. Uklonimo li samo jedno od ljudskog četvorstva (znanost, filozofija, religija, umjetnost), osakatili smo čovjeka. Sve su to metodološki autonomni putovi, no samo znanost potrebuje potpunu metodološku čistoću. Religija, naprotiv, može sve u sebi ujediniti, ujedno poštujući autonomiju znanosti, filozofije i umjetnosti.

Neki bi samo izveli revoluciju i sve počeli iznova, drugi bi samo čuvali baštinu, a potrebno je oboje. Bog nam pridolazi iz prošlosti, ali i iz budućnosti. Vodi nas još nepoznatim putovima, On iz svoje vječnosti.

Ali ne postoji jedinstvo diktature i demokracije, tiranije i slobode, čovjek je pozvan na slobodu i demokraciju. Čovjek nije pozvan na jedinstvo dobra i zla, niti da bude s one strane dobra i zla, čovjek je pozvan da čini dobro. Čovjek je pozvan na nenasilje, krotkost, ljubav, toleranciju, opraštanje, milosrđe, dobrotu. Najbolje će činiti takvo dobro kao cjelovit čovjek. Tako da ne bude manipuliran nekom jednostranom ideologijom. Istina je mnogostrana, složena i bogata, ali i jednostavna za krotke, milosrdne, nenasilne, tolerantne, one koji ljube.

Kako se osloboditi od jednostranih ideologija? Od religioznog i ateističkog fundamentalizma, od desnog i lijevog fanatizma, od mržnje i netrpeljivosti prema drugome i drugačijem. Cjeloviti čovjek vidi sve u sebi i ništa ljudsko mu nije strano. Samo je cjelovit čovjek, čovjek budućnosti.

Post je objavljen 13.09.2013. u 21:35 sati.