Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sadnice

Marketing

Uputa priprema terena za sadnju

Ljeto završava i treba početi razmišljati kako pripremiti teren za sadnju sadnica crnog orah.


Da ponovnim osnovno:
- crni ili američki orah se sadi gušće od običnog oraha, te ide na razmak od 1,5 m x 2 m do razmaka od 3 m x 4 m, ovisno prvenstveno o tome na koji način ćete kasnije obrađivati nasad.
- Najčešće se sadi na 2 m x 3 m razmak.
- Crni orah nema posebnih zahtjeva prema zemljištu, jedno ne smije biti jako podvodno zemljište i zemljište u kotlini
- Uspijeva i u dalmaciji, u gorskom kotaru, naravno u slavoniji, te na područjima do 1000 m nadmorske visine na području cijele kontinentalne RH.

Sadnju treba obaviti u jesen ili u rano proljeće, znači od 01.11 do 15.03 je idealno vrijeme.
Temperatura zraka treba biti između 5 0C do 20 0C. Može se saditi i u 12, 1 mjesecu ako je vanjska temperatura zraka u plusu, te naravno ako zemlja nije smrznuta.

Minimalna priprema zemljišta uključuje da se zemljište preore, te pretanjura.
Oranje je dovoljno izvršiti na 25-30 cm, što je dovoljno da korijen bude u tom području, te tanjuranje je potrebno da je lakše izvršiti sadnju (lakše kretanje po budućem nasadu).
Bilo bi dobro (ukoliko imate mogućnost) izvršiti podrivanje na 50-60 cm dubine ili umjesto oranja na 25-30 cm izvršiti duboko oranje na 50 cm, ali većinom to nije moguće (tehničke mogućnosti, te financijska sredstva).

Jame u koje idu sadnice mogu se iskopati i ranije, ali mogu i na licu mjesta.
Za jednogodišnje sadnice dovoljne su jame od 30x30x30 cm ukoliko ne idete sa gnojenjem stajskim gnojem. Ako dajete stajski gnoj na dno jame ona treba biti dublja 10 cm.
Gnojenje nije nužno izvršiti, iz razloga što crni orah ima jak korijen i on većinom ne će imati problema sa pronalaskom hranjiva u zemlji, odnosno brzo će ići u dubinu, te se brzo širi.
Naravno stajski gnoj pomaže, ali opet preporuka je ukoliko vam to nije neki značajni dodatni trošak.

Pokraj sadnice bi bilo dobro odmah dati kolac. Ukoliko ne idete sa zaštitnom mrežom ili zaštitnim tuljcima dovoljno je da kolac bude dužine 1m (30 cm u zemlju i 70 cm vani) da vidite gdje se nalazi sadnica ukoliko prvu godinu ne uspijete pokositi (malčirati, tanjurati) travu. Ukoliko idete sa mrežicom ili zaštitnim tuljcima (koje možete vidjeti na nekim mojim slikama) kolac treba biti minimalno 130cm, te širine i debljine minimalno 3x5 cm da može barem prvih par godina držati sadnicu.

Dakle, da rezimiramo.
Teren (kakav god da je) trebalo bi preorati (ukoliko ste u mogućnosti što dublje ići), a ako ne onda barem sloj u koji se sadi sadnica (25-30 cm). Teren se treba poravnati (tanjuranje) da se može lakše kretati po nasadu.
Jame se mogu iskopati i prije same sadnje, a može i kod sadnje obzirom da kopanje jama dimenzije 30x30x30 cm ide dovoljno brzo i sa običnom lopatom/štijačom.
Važno je da odredite razmak sadnje na temelju mehanizacije sa kojom ćete održavati nasad.
Ako imate traktor sa malčerom, kosilicom, tarupom ili tanjuračama ramak sadnje vam treba biti vanjska širina najšireg priključka (najčešće je to širina traktora) + 30 cm (15 cm sa svake strane rezerva). Ukoliko ćete održavati nasad ručno (flakserica, kosilica) razmak sadnje neka bude što manji (da se krošnje što prije spoje tako da što kraće morate održavati nasad na taj način).

Sretno sa sadnjom!
Miroslav, 098/137-2403



Post je objavljen 28.08.2013. u 12:57 sati.