Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/plasticno-je-fantasticno

Marketing

Zabrane ambalaže od pjenećeg polistirena


NOVOSTI IZ SVIJETA PLASTIKE Br. 42



Vlasnici restorana u gradu New Yorku oštro se protive predloženoj uredbi kojom bi se zabranila ambalaža od pjenećeg odnosno ekspandirajućeg polistrena (u našem žargonu poznatog kao stiropor). Naime, gradonačelnik New Yorka g. Bloomberg predložio je uvođenje zabrane korištenja te vrste ambalaže (kutijice, posudice i podlošci za hranu za van) u njujorškim restoranima na prijedlog zaštitnika okoliša koji tvrde da takva ambalaža nije jednostavna za recikliranje i stvara se trošak zbog odlaganja na odlagalištima.



Ukoliko prijedlog gradonačelnika bude prihvaćen, zabrana će stupiti na snagu 1. srpnja 2015. Od tada se takva ambalaža neće moći koristiti ne samo u njujorškim restoranima već će zabrana važiti i proizvođače i trgovce koji takvu ambalažu (uključujući i polistirenske komadiće koji se koriste za zaštitu od udaraca i tumbanja u kartonskoj ambalaži) - neće smjeti prodavati na području grada New Yorka

Vlasnici svoje protivljenje opravdavaju da je alternativna ambalaža znatno skuplja i nije pogodna kao polistirenska (ne čuva toplinu), a tvrde da se može jednostavno reciklirati, stoga podržavaju prijedlog gradskog vijećnika Vallonea koji traži da se umjesto zabrane ispitaju mogućnosti učinkovitijeg recikliranja.

I dok se njujorčani bune, u San Joseu, milijunskom gradu u Kaliforniji gradsko vijeće je noćas izglasalo zabranu pjeneće polistirenske ambalaže za hranu i tako je San Jose postao najveći grad (inače 10. po veličini grad u SAD-u) s donešenom odlukom o zabrani.


Pogled na San Jose

Prema usvojenom prijedlogu (9 naprema 2), zabrana korištenja i prodaje najprije će se odnositi na velike savezne državne trgovačke lance - od 1. siječnja 2014., a od 1. siječnja 2015. zabrana će se proširiti na ostale opskrbljivače hrane. U svom obrazloženju prijedloga gradonačelnik San Josea Chuck Reed i vijećnik Sam Riccardo navode da će zabrana doprinijeti nastojanjima potpunog smanjena otpada na odlagalištima - zero waste to landfil.

Naravno, da je ovakva odluka odmah našla na neodobravanje uglednih stručnjaka i znanstvenika. Tim Shestek, direktor American Chemistry Council-a (Američkog kemijskog vijeća) izjavio je: "Ovo je stvarni korak nazad za recikliranje". Direktor ugostiteljskog udruženja Kalifornije Javier Gonzalez izjavio je: "Na žalost, naši gradski vijećnici opredijelili su se za zabranu, umjesto za napredak u interesu stanovnika San Josea".

Prema podacima nevladine udruge Californians Against Waste (Građani Kalifornije protiv otpada) 71 lokalna zajednica u SAD-u je već donijela odluku o zabrani korištenja ambalaže od pjenećeg polistrirena.



Izvori:
Plastics News: Some NYC restaurants push against proposed polystyrene foam ban
Plastics News: San Jose, Calif., set to vote on PS ban
Plastic News: San Jose votes to ban polystyrene foam containers






Post je objavljen 28.08.2013. u 09:35 sati.