Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

POLJOPRIVREDNI PROIZVOĐAČI KOD PREDSJEDNIKA RH



ISTAKNUTA POTREBA NOVIH SISTEMSKIH MJERA!

Predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović primio je 26. kolovoza u svom uredu na Pantovčaku izaslanstvo Hrvatske poljoprivredne komore i udruga poljoprivrednika. Da podsjetim; 12. kolovoza u ministarstvu poljoprivrede predstavnike poljoprivrednih proizvođački koji su već 12 dana prosvjedovali primili su na pregovore o postavljenim zahtjevima ministar financija Slavko Linić i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Pregovori nisu završili na zadovoljstvo poljoprivrednika, njihovi zahtjevi nisu ispunjeni te su oni zatražili razgovor s predsjednikom RH i premijerom Vlade Zoranom Milanovićem.
Za razliku od premijera Milanovića, predsjednik dr. Josipović primio je na razgovor poljoprivredne proizvođače, ali razgovor je održan bez prisustva novinara. Kako piše u priopćenju iz ureda predsjednika Republike Hrvatske „ razgovaralo se o razlozima nezadovoljstva dijela poljoprivrednika, ali i o sistemskim problemima razvoja poljoprivrede i sela u Hrvatskoj. Sudionici sastanka naglasili su kako razumiju proračunska ograničenja, ali da isplate poticaja trebaju biti po jasnim i transparentnim kriterijima. Proizvođači su posebno istaknuli kako je otkupna cijena pšenice u Hrvatskoj najniža u regiji i Europi.
Stanje u poljoprivredi ocijenjeno je ozbiljnim te je istaknuta potreba novih, sistemskih mjera koje bi jamčile stabilnost poslovanja i održivost proizvodnje. Uz mnoštvo prijedloga kako popraviti postojeće stanje, sudionici razgovora složili su se da probleme treba rješavati u dijalogu s resornim ministarstvom i drugim zainteresiranim. U tom kontekstu, važno je kroz široku raspravu donijeti novu strategiju ruralnog razvoja Republike Hrvatske“- piše u priopćenju.
Matija Brlošić predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore izjavio je kako očekuju da savjetnici predsjednika „ razmotre „ situaciju s poticajima koji su prema njihovim saznajima netransparentno isplaćivani u znatno smanjenim sumama.

Image and video hosting by TinyPic
Fotka: M. Zouhar Zec: Poljoprivredni proizvođači koji su došli na razgovor kod predsjednika RH dr. Ive Josipovića na zajedničkoj su fotografiji.


ŠTO PREMA USTAVU PREDSJEDNIK REPUBLIKE MOŽE UČINITI KONKRETNO
ZA POLJOPRIVREDNE PROIZVOĐAČE ?

U članku 102. Ustava piše da predsjednik Republike može predložiti Vladi da održi sjednicu i razmotri određena pitanja, te može biti nazočan toj sjednici i sudjelovati u raspravi.
Kada bi predsjednik RH dr. Josipović putem sjednice Vlade aktualizirao poljoprivredna pitanja i stanje u poljoprivredi, a poljoprivreda kao gospodarska grana to zaslužuje, zasigurno bi se dogodili određeni pomaci. No tu sjednicu, zbog mnogobrojnih problema u poljoprivredi, bi trebalo prethodno jako dobro pripremiti kako bi zaključci mogli biti što jasniji, a onda mogući za realizaciju.



Post je objavljen 26.08.2013. u 23:57 sati.