Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

PREOBRAZBA SHVAĆANJA !



PRAVNA SREDSTVA A NE PROSVJEDI NA CESTI!


Dvanaesti dan, 20.kolovoza od početka prosvjeda, poljoprivredni proizvođači su svojom odlukom prekinuli prosvjed. Prosvjed je očitovan izvoženjem traktora na prometnice u 11 kontinentalnih županija i blokadama pojedinih prometnih smjerova. No na sastanku koji su u utorak održali u Garešnici, poljoprivredni proizvođači su odlučili prosvjed prekinuti te svoje zahtjeve ostvariti pravnim sredstvima.
Zvonko Pipić poljoprivredni proizvođač duhana, pšenice, kukuruza i kamilice na oko 40 ha, pročitao je zaključke sastanka koji glase : 1. Tužba države Ustavnom sudu zbog neisplate poticaja 2. Objava financijske omotnice za poticaje po Zakonu u maksimalnom iznosu od ministarstva poljoprivrede 3. sastanak sa predsjednikom RH dr. Ivom Josipovićem 4.proglašenje elementarne nepogode zbog suše 5. prikupljanje potpisa poljoprivrednih proizvođača kojim ćemo dokazati kakvo je stanje u poljoprivredi – a potpise ćemo poslati u Bruxelles.

Ono što slijedi je sastanak predstavnika poljoprivrednih proizvođača s predsjednikom Josipovićem, koji je zakazan za ponedjeljak 26. kolovoza. U tijeku je i pripremanje ustavne tužbe zbog neisplate poticaja u cijelosti.
Svijest poljoprivrednih proizvođača da pravdu traže pravnim sredstvima je novi početak mnogo efikasnijeg utjecaja na državo shvaćanje poljoprivrede i poljoprivrednika. Taj bi način traženja pravde, posebno kada javnost čuje odluku suda, trebao potaknuti Vladu da već sada razmišlja hoće li imati novca za isplatu potpore 2013.koja počinje potkraj ove godine, a završava u proljeće naredne godine.
NA stranicama Agencije za plaćanja objavljeni su korisnici potpora za 2012. po osnovnim plaćanjima i po ostalim modelima.
Potpore u više milijunskim iznosima, tu se argumentirano može vidjeti, primaju velike tvrtke koje su poznati brendovi poput naprimjer Kraša, Belja i drugih. Zašto se velikim i poznatim tvrtkama dodjeljuju potpore?
Analizom poljoprivredne politike koju ne mogu napraviti poljoprivrednici, ali mogu ljudi iz poljoprivrede struke koji bi se trebali organizirati, a možda to može biti u hrvatskom podneblju i posao neke političke stranke, treba pravovremeno započeti radi u ministarstvu poljoprivrede na svemu što je do sada zapostavljano i na što su poljoprivredni proizvođači skrenuli organizirajući prosvjed. Možda podsjetnik o tome „kako“ mora doći i od ministra financija Linića, na način da – novca za isplatu potpora bude dovoljno, bez da se mora lagati i smanjivati količina pripadajuće potpore poljoprivrednim proizvođačima. Kako što sam nedavno napisala, poljoprivredi treba novi smjer.U poljoprivredi novca ima, kao što vidimo u drugim djelatnostima, samo taj novac treba preusmjeriti onima kojima ga treba dati. Dakako uz orijentaciju na proizvodnju, a ne na uvoz, uz strategiju proizvodnje po svim djelatnostima u poljoprivredi koju trebaju napraviti profesori i znanstvenici koji će u strategiji „gledati“ bar pet godina unaprijed. Politika i političari su samo forma i kokete, a muvens, odnosno pokretačka snaga dolazi iz znanosti.Od poljoprivrede se može više nego pristojno živjeti, poljoprivreda može znatno zapošljavati i može stvarati potreban BDP državi. Samo potrebno je poljoprivredu na nivou državne uprave okrenuti u tom smjeru.








Post je objavljen 23.08.2013. u 15:33 sati.