Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/jakovripic

Marketing

NADGROBNA RIJEČ

NADGROBNA RIJEČ



Hvaljen Isus i Marija!

Cijenjena obitelji pokojnika, draga rodbino, znanci, prijatelji i kolege, draga braćo i sestre ovdje prisutni!

Svemogući i neizmjerni Bog koga nebesa i zemlja ne mogu obuhvatiti, iz ljubavi prema nama ljudima postao je malenim Čovjekom, nama u svemu jednak osim u grijehu, da bi nas ljude otkupio i spasio od grijeha i svakoga zla i učinio nas velikima, djecom Božjom, sinovima i kćerima nebeskoga Oca.

Isus Krist, vječna Riječ Božja, Sin Božji, kako govorimo u kršćanskome Vjerovanju:
»Qui propter nos homines et propter nostram salutem descendit de caelis.
Et incarnatus est de Spiritu Sancto ex Maria Virgine, et homo factus est.«
»Koji je radi nas ljudi i radi našega spasenja sišao s nebesa i utjelovio se po Duhu Svetome od Marije Djevice: i postao čovjekom«. Rodio se u Betlehemu u štalici kao maleno Dijete od jedne Žene kao svaki čovjek, proživio je naš ljudski život na zemlji, za nas je pretrpio strašne muke i gorku smrt na Križu, da bi uništio našu smrt i navijestio nam uskrsnuće i vječni život.

I tako je smrt, ta najveća enigma i nepoznanica ljudskoga života ovdje na zemlji, razriješena i uništena i ne zadaje nam više straha, jer ju je život nadjačao i pobijedio.
Za nas kršćane vjernike smrt nema posljednju riječ u našemu životu; ona iako dokončava našu fizičku egzistenciju (opstojnost) ovdje na zemlji nije nikako uništenje ljudskoga života već prijelaz, otvaranje vrata iz vremenitog u vječni život.

Zato Isus riječima svetog Evanđelja svima nama danas govori: »Ja sam uskrsnuće i život: tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će. I tko god živi i vjeruje u mene, neće umrijeti nikada.« (Iv 11,25-26)

Budući da se Isus u potpunosti poistovjetio sa svojim vjernicima, sa svakim čovjekom, s punim pravom kaže sv. Pavao apostol: »Nitko od nas sebi ne živi, nitko sebi ne umire. Doista, ako živimo, Gospodinu živimo, i ako umiremo, Gospodinu umiremo. Živimo li, dakle, ili umiremo - Gospodinovi smo. Ta Krist zato umrije i oživje da Gospodar bude i mrtvima i živima.« (Rim 14,7-9)

Zato Krist obećaje veliku nagradu vječne životne sreće, ljubavi i mira svima onima koji skupa s njime žive na ovoj zemlji za brata čovjeka.
I ako je Gospodin Isus obećao nagradu vječnog života samo za jednu čašu hladne vode što pružimo bratu čovjeku u Njegovo Ime, kudikamo će obilato više nagraditi našeg pokojnog brata koji je cio svoj ovozemaljski život poklonio ljudima, darovao tolikim mladim generacijama naše braće i sestara i po vjeri i po krvi kao prosvjetno-sportski djelatnik u ovom našem gradu, i u ovom dijelu naše lijepe domovine Hrvatske.
U tome je bila njegova velika odgovornost i zasluga pred Bogom, Crkvom i narodom, jer u mladima je budućnost Crkve i našega hrvatskoga naroda.

Neka je zato našemu pokojnom bratu od srca puno hvala i neka ga dragi Bog obasja svojom vječnom svjetlošću, ljubavlju i mirom.

Amen!

Hvaljen Isus i Marija!


Post je objavljen 13.09.2010. u 13:39 sati.