Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

PROSVJED I PREGOVORI BEZ REZULTATA



Ministar financija RH SLAVKO LINIĆ:
" SVI ZAJEDNO SIDJELUJU U FINANCIJSKOJ KONSOLIDACIJI
DRŽAVNIH FINANCIJA"


Sastanak predstavnika poljoprivrednih proizvođača iz 11 županija s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom, ministrom financija Slavkomn Linićem i otkupljivačima pšenice, koji je u ponedjeljak 12. kolovoza održan u ministarstvu poljoprivrede i koji je prema odluci ministra Jakovine bio bez prisustva novinara, a trajao šest i pol sati,- od 10 do 16.40 sati, završio je bez povoljnog rezultata za poljoprivredne proizvođače.
Za sve vrijeme sastanka dvadesetak hrvatskih novinara stajalo je pred ulaznim vratima ministarstva poljoprivrede. Razlog tome je naredba ministra, rečeno je novinarima na porti ministarstva, da novinari ne smiju biti ni u auli ministarstva, iako je sastanak bio na drugom katu.

Image and video hosting by TinyPic
Ministar Jakovina, ministar od koga su poljoprivredni proizvođači tražili ostavku, daje si za pravo postupati s novinarima kao sa psima. Jer njegova je naredba da novinari moraju čekati izjave pred ulaznim vratima ministarstva poljoprivrede! Sramotno, sramotno, sramotno za ljude čiji je posao dobiti informaciju i poslati je putem medija u javnost.
A Hrvatska je članica Europske unije!

Otkupljivači pšenice neće kg pšenice platiti poljoprivrednim proizvođačima 1,38 kn kako su oni tražili, već će to biti na 1,05 kn za kilogram kako su otkupljivači prethodno nudili“ pojasnio je na konferenciji Zvonko Pipić poljoprivredni proizvođač duhana iz Virovitice. Pojašnjavajući situaciju rekao je da u cijelo Mađarskoj postoji devet otkupljivača pšenice, dok je samo u Virovitičko podravskoj županiji 12 otkupljivača. Međusobnim dogovorom većih i manjih otkupljivača pšenice poljoprivredni proizvođači ostali su prevareni i proizvode s gubitkom“ – rekao je Pipić. Predsjednik poljoprivredne komore Matija Brlošić prenio je novinarima da je ministar Jakovina rekao da nema novca i da je poticaj isplaćen u cijelosti. Na pitanje, - hoće li se obratiti institucijama EU, jer Hrvatska je punopravna članica Europske unije – Matija Brlošić je odgovorio da će to još ovoga puta ne, već se nadaju da će pomoć dobiti od premijera i predsjednika RH kojima se namjeravaju obratiti.

Image and video hosting by TinyPic
Poljoprivredni proizvođači koji su bili na pregovorima u ministarstvu poljoprivrede daju izjave novinarima.

Poljoprivrednim proizvođačima neće biti isplaćen ni poticaj u punom iznosu. „ Ono što smo imali planirano u proračunu za poticaj , a to su 2,4 milijarde kuna smo isplatili. Tako da svako licitiranje o neisplaćenom dugu o stotinama milijuna kuna ne stoji“ – izjavio je ministar Jakovina na konferenciji za novinare koju je zajedno sa ministrom financija Linićem održao u trajanju od petnaestak minuta. Rekao je da za reprogram kredita postoje nove kreditne linije, te da će od listopada 2013. krenuti isplate poticaja za 2013. godinu Ministar Linić je rekao „ Smanjivalo se rashode i njima i zaposlenima i željeznici, brodogradnji, prema tome svi zajedno sudjeluju u financijskoj konsolidaciji državnih financija i to je razlog da se ne mogu očekivati nikakva povećanja u isplati poticaja“ Rekao je potom da je u RH stvoreno 190 milijardi kuna duga čije se kamate moraju vračati, te da nikakvim blokadama ni pritiscima se ne može iznuditi nikakva dodatna isplata.
Image and video hosting by TinyPic
Ministri Jakovina i Linić daju izjave novinarima.

Na pitanje, - namjerava li dati ostavku na mjestu ministra poljoprivrede kako to traže poljoprivredni proizvođači - Jakovina je rekao da ga zahtjevi pojedinaca s ceste ne zanimaju, te da će rezultati njegova rada pokazati rezultate.


U jednom od narednih tekstova podsjetiti ću na neke izjave, na neke načine rada koji nisu dobri, podsjetiti ću na neke činjenice - a u vezi s temom i djelatnošću poljoprivrede. Način kako se radi u Hrvatskoj poljoprivredi i u vezi s poljoprivredom nije dobar. Podsjećam da je Hrvatska članica Europske unije, a Europska unija zahtijeva red, poštivanje ljudskog dostojanstva, sistematična je, ne donosi ishitrene odluke – kako se to radi u Hrvatskoj: danas ovako sutra onako . Zato što se poštuje čovjek i ljudsko dostojanstvo pravila su zadana i napisana unaprijed. Prijevara je strogo kažnjiva, posebno prijevare koje se dogode u Europskom proračunu.



Post je objavljen 12.08.2013. u 23:54 sati.