Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Njemačka kapitulacija

Na današnji dan, 7.5. 1945. godine njemačka vojska potpisala je kapitulaciju, čime je završen drugi svjetski rat u Europi.

Međutim, početak kraja njemačke dominacije Europom u drugom svjetskom ratu počeo je 11 mjeseci ranije, 6.6.1944. godine, rano ujutro, kada je započela najveća vojna invazija u novijoj vojnoj povijesti. Saveznička invazija na Normadniju. Poznata kao "Dan D".

Osim samog vojnog pothvata velikih razmjera, možda je najznačajniji individualni pothvat tog dana napravio fotograf Robert Capa koji je se zajedno sa vojnicima iskrcao na plažu Omaha u drugom valu napada, naoružan - fotoaparatima (dva fotoaparata tipa Contax II sa 50mm objektivima i nekoliko rezervnih rola filma.)

Nakon što je Capa uspješno preživio kišu metaka, te se sa ispucanim filmovima vratio u Englesku, dogodila se katastrofa - prilikom razvijanja filmovi su uništeni. Naime, nestrpljivi i neiskusni laborant je, u namjeri da što prije osuši filmove, upotrijebio prevsoku temperaturu grijača, što je doslovno rastopilo filmove. Od ukupno 106 snimljenih fotografija, "preživjelo" ih je tek 11, više ili manje oštećenih. Te fotografije su danas u fotografskim krugovima poznate kao "11 veličanstvenih".

Inače, osim Roberta Cape, pripreme za invaziju, samu invaziju te rezultate invazije, snimali su i drugi fotografi...



Post je objavljen 07.05.2013. u 00:01 sati.