Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Izrezivanje - da ili ne?

Izrezivanje fotografija je, za one koji ne znaju, uklanjane neželjenih dijelova fotografije i zadržavanje samo jednog dijela originalnog kadra. Ono što se na engleskom zove "crop".

Među fotografima se često vode poprilične polemike o tome da li raditi izrez fotografija ili ne, odnosno da li je on "dozvoljen" ili je "zabranjen".

Tako u jedan tabor spadaju svi oni koji smatraju da se fotografiju nipošto ne smije rezati. Takvi se vole razbacivati tvrdnjama kako se kvaliteta fotografa očituje prvenstveno u tome da aparatom svaki put "savršeno" uhvati kadar. Iako je ta osobina svakako poželjna, ipak ponekad nije sasvim lako izvediva ni iskusnim fotografima.

Po njima zapravo ispada da je sasvim opravdano odbaciti inače odlične fotografije koje je upropastilo samo to što je npr. netko uletio u kadar, ili se uz rub kadra slučajno našlo nešto što jako odvlaći pažnju sa glavnog objekta slike, ili pak ako je objektiv imao preširoko vidno polje te uhvatio još i mnogo drugih neželjenih objekata na slici, i sličnih situacija...

U drugi tabor spadaju oni koji smatraju da je rezanje fotografija sasvim normalno, te taj dio obrade fotografije smatraju sasvim opravdanim u situacijama ako nešto uleti uz rub kadra, ako nešto uz rub kadra odvlači pozornost od glavnog objekta u kadru, ako je horizont nije ravan, ako je objekt snimanja predaleko s obzirom na vidno polje dostupnog objektiva, ili pak ako prilikom snimanja nisu sasvim sigurni u kadar koji žele dobiti, pa za svaki slučaj snime širi kadar, a naknadno, pri obradi, rade izrez da bi dobili onaj željeni.

Post je objavljen 28.05.2013. u 18:00 sati.