Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Igrao sam Go u .....

..... Domu umirovljenika 'Trnje' u Zagrebačkom Vrbiku.
Neki dan zazvoni mi kod kuće telefon. Traži netko mene. Tko bi to bio? Rijetko sam pozivan, a pogotovo na fiksni. Javim se, a ono stari prijatelj Zlatko. Kaže kako mi je jedva našao neki broj na kojem bi me našao. Uspio je.
Kratka priča mi otkriva da je u Domu umirovljenika, te da bez štapa ili štaka nije pokretan. Dogovorili smo susret kod njega u Domu. Da, i mikako da ne zaboravim ponijeti Go.
Došao sam. Bilo je priče o onim pionirskim danima Goa u Zagrebu. Sjetili smo se starih prijatelja, od kojim ih već podosta nema.
Naravno, nije to bila samo priča. Išla je ona uz igranje Goa. Izmjenjivali su se potezi i sjećanja.
I pored slaboga sam vida uočio prilično veliku salu za druženja i odmor sa stolovima koji odgovaraju igranju goa. Kao deformacija mi tada dođe pomisao: 'Kako dobro mjesto za go-turnir!'. Poznanici i prijatelji znaju da bez takove misli, ako uvjeti postoje, ja ne mogu.
Kaže mi Zlatko, da ima onih koji igraju šah. Pa mogli bi i mi sa Goom. Eto, dogovorili smo da dolazim četvrtkima i da nas dva igramo, a ako koga zanima uputimo ga u igru. Tada nabavimo i još garnitura. Voljni smo biti poput učitelja goa, ali onima koje to zanima. Čak bi nas obradovalo da nam se jave, ili jednostavno, pridruže pitanjima i igrom.
Ostavio sam ploču i kamenčiće, pa Zlatko može ponekome i pokazati kako se Go igra.
Sjećam se članka koji govori kako u Japanu na mnogim okupljalištima ljudi treće životne dobi forsiraju igranje goa. Dokazali su kako igranje goa pomaže očuvanju misaone vedrine i pamćenju. Od ranije znamo da se Go fakultativno učio na medicinskim studijima u Japanu.



Eto, generacijo moja, Zlatko i ja smo tu u Domu 'Trnje'. Pokažimo mladima da još nismo za otpis, ili barem, da se ne damo lako. Zlatko je tu stalno, a ja četvrtcima poslije podne. Pridružite nam se igranjem i učenjem igre Go.
Zainteresiranima detaljnije, ako ima više Zlatka u Domu, ovaj je Zlatko Cenić majstor Goa 1. amaterski dan.
Pun lijepih misli i motivacije odlazim kući u Goricu. Zlatko će razgovarati sa upravom Doma kada se vrate sa godišnjih odmora.
I tako, evo Goa i na Vrbiku...:)

bl. Muradenu

Post je objavljen 26.07.2013. u 16:10 sati.