Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/modnizamorac

Marketing

Promjene u životu nakon Francuske revolucije

U prvom postu o regency eri uvest ću vas u društvo, svijet i samu atmosferu ove ere koja je okvirno trajala od 1795. do 1820. godine.



Društvo

Francuska revolucija bila je jedan od vodećih okidača nagle promjene društva u ovom periodu a također označava i završetak Ancien regimea. Ancien regime je naziv za aristokratski, socijalni i politički sistem u kojemu je Europa bila od petnaestog do kraja osamnaestog stoljeća. Bilo je to doba raskošne mode, dvorova, vladavine aristokracije, slobodnih zabava, dvorskih tračeva i luksuznih palača. Cijelo ovo zlatno doba naglo je prekinuto Francuskom revolucijom. Uz to je došla i Industrijska revolucija, pa Napoleonova osvajanja koja su preokrenula Europu uzduž i poprijeko i mnoge druge promjene u društvu. Zamislite samo kako su se ljudi osjećali u tom naglom preokretu gdje više nisu znali kako se ponašati, kako živjeti. S tim je došao i Romantizam o kojem ću pisati nekom drugom prilikom.

U Francuskoj je ova promjena došla vrlo naglo, za razliku od Engleske u kojoj je jednostavniji stil života lišen dvorske pompe već desetljećima prakticiran. Francuska monarhija u kojoj je ujedno vladao najveći apsolutizam i najveća skupina prosvjetitelja, slomila se u trenu. Raskošni stil života na Versaillesu koji je utemeljio Luj XIV. još drugom polovicom sedamnaestog stoljeća sada je odbačen s mržnjom a njegovi su sudionici nemilosrdno dekapitirani. Jadan Luj, sigurno nije ni zamišljao da će njegova slavna monarhija doživjeti revoluciju već stoljeće kasnije. Engleska, koja je svoju revoluciju doživjela za vrijeme vladavine Luja XIV., sada je bila mirno mjesto a jednostavan stil života bio je iznad frivolnih zabava preferiranih sa strane francuskih aristokrata.



Moda

Moda ove ere mijenjala se s društvom i prilagođavala se novijim naraštajima. Bogati i raskošni stilovi francuskih haljina odbačeni su kao obilježje Ancien regimea. Teška šminka; bijeli puder i rumeni obrazi postala je simbol društvene korumptiranosti te je također odbačena jer je stvarala barijeru između onoga što je stvarno i onoga što nije. Iako je za Francusku ova promjena bila nagla, englezima je došla posve prirodno, kao konačan slijed događaja te su je objeručke prihvatili.



Umjetnost

Umjetnost doba također je u prijelazu, iako nešto blažem, između rokoko stilova koji su obilježili gotovo cijelo stoljeće i neoklasicizma koji će posve prevladati u regency eri. Namještaj i arhitektura odjednom su svjetliji, jednostavniji, s dozom bezvremenske elegancije klasičnog svijeta. Statue u stilu starih grka i rimljana preplavile su salone raznih dvoraca a također i utjecali na žensku modu. Koja se dama ne bi htjela osjećati kao boginja ili muza ?
Interijeri dvoraca i palača iz tog doba jasno pokazuju mirniji način života u kojem više nema mjesta za divlje zabave, kockanje i koketiranje. Doza čednosti utkala se u ove dekade, a riječ delikatno zamijenila je riječ raskošno u opisu haljina, namještaja ili umjetničkih djela.



Ovu cjeloukupnu primjenu u ljudskim životima volim usporediti sa razigranim i veselim prosincem koji je sav u blagdanskom duhu te predstavlja doba prje revolucije, dok siječanj, hladan, pust nakon što se slegne blagdansko ozračje predstavlja regency eru. No, to je samo moj doživljaj.

Budući da je u Engleskoj ova promjena došla prirodno i društvo je slobodno cvjetalo bez bojazni od revolucija i ratova, usredotočit ću se na englesko društvo regency ere i donijeti vam atmosferu u kojoj vladaju Jane Austen, neoklasicizam, ladanja u Bathu i dvor Georga III.

Post je objavljen 05.08.2013. u 10:00 sati.